logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana wejścia zasilania do budynku - czy można poprowadzić kable po ścianie?

Stanko 19 Paź 2007 21:54 1347 4
  • #1 4394804
    Stanko
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Pytanie moje jest takie:
    w nowo powstajacym domu na projekcie jest wej zasilania pod ziemia przez fundament, mi zeby bylo wygodniej chce podejsc pod budynek w ziemi i wysc kablem po scianie i na wysokosci ok 1.5m wej do budynku.
    Moge tego typu modernizacje wykonac?
    Wpadlem rowniez na pomysl zeby podzielic tablice z zabezpieczeniami pietrami czyli osobno parter osobno pietro to chyba mozna dzielic.
    Pytam bo Koledzy jestescie na bierzaco z tematem wiec licze na porade.
    Pozdr.Stanko
  • #2 4395214
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 270
    Witam. Generalnie jest tak: jak będziesz miał zrobione zgodnie z projektem to raczej nikt Ci tego nie będzie kwestionował. Jak zrobisz niezgodnie z projektem to może być różnie i co wtedy powiesz? że było Ci wygodniej? Zapytaj projektanta, zapytaj kierownika budowy, co o tym myślą, czy jest to istotna zmiana? Może coś poradzą. Co powiat to inny PINB. Pozdrawiam.
  • #3 4395287
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Dom nowopowstający, więc zrób zgodnie z projektem, bo Ci nie odbiorą. Modyfikacja rozdzielnic to prostsza sprawa, wystarczy korekta projektu, gorzej z zasilaniem budynku, to już podpada pod Rejon Energetyczny. No chyba, że to już za licznikiem, wtedy to samo - zmodyfikuj projekt. Jak już będziesz mieszkał, to w zasadzie możesz przerabiać we własnym domu co chcesz - raczej nosa Ci nikt wtykał w Twoją instalację nie będzie.
  • #4 4396879
    Stanko
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Dzieki Koledzy za szybka odpowiedz, z Waszych uwag wnioskuje ze nawet wewnatrz budynku juz za licznikiem nie kombiowac z dzieleniem tablic.
    Byloby przejzyscie gdyby byly dwie tablice bezpiecznikikowe i troszku w innych miejscach gniazdka niz na projekcie.
    Dobrze mi sie wydaje?
    Pozdr.Stanko
  • #5 4397352
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Cytat:
    Zapytaj projektanta, zapytaj kierownika budowy, co o tym myślą,

Dobre. Szczególnie tego drugiego należałoby przepytać dlaczego pozwolił na wykonanie fuszerki.
    W fundamencie powinien być przepust do wprowadzenia kabli i rur.
    Za kucie - czyli za czyjeś błędy - bierze się dużą kasę.
    Pewnego razu, nie wytrzymałem i poprosiłem inwestora o numer telefonu do kierownika budowy. Jeszcze tego samego dnia jego ludzie kuli dziurę na kabel i szukali drutów zbrojeniowych fundamentu.
    Ciekawe czy u Ciebie jest uziom fundamentowy?.
    Co do projektu, to w przypadku opracowania typowego nie ma co się spodziewać jakichś rewelacji -jest tam minimum tego, co musi być. Reszta jest w głowie inwestora i elektryka.
    Inna sprawa jeśli jest to projekt wykonawczy.
    Zrobienie drugiej rozdzielnicy nie jest żadnym przestępstwem, należy to tylko powykonaczo udokumentować.
REKLAMA