logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MV900 - kwadraty w trybie SP i LP, problem z odtwarzaniem miniDV

przemneu 20 Paź 2007 12:00 2876 4
REKLAMA
  • #1 4395874
    przemneu
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Kupiłem kamerę Canon MV900 (miniDV) i czasami w filmie nagranym w trybie SP na ekranie pokazują się takie spore kwadraty (takie wielkie piksele) - zarówno przy odtwarzaniu w kamerze, jak i po zgraniu do komputera. Zdarza się to głównie w dynamicznych scenach (takie mam wrażenie).
    Jednak w trybie LP dzieje się to prawie cały czas - jedynie bardzo stabilne
    obrazy jako-tako wyglądają.
    Podczas nagrywania na ekranie widać czysty obraz - kwadraty pokazują się tylko przy odtwarzaniu.

Czy ktoś wie w czym problem? czy to normalne?
    Kaseta to Panasonic miniDV ME 60min (innej na razie nie posiadam).
  • REKLAMA
  • #2 4396964
    przemneu
    Poziom 13  
    Kupiłem drugą kasetę - TDK. Efekt podobny :(
    Poniżej link do przykładowego pliku (ok.2MB) zgranego z kamery i skompresowanego do divX: http://przemolo.za.pl/test.avi (proszę nacisnąć prawy guzik i ZAPISZ ELEMENT DOCELOWY JAKO).
    Ten filmik akurat nagrałem w trybie LP, więc wygląda już tragicznie. W SP jest lepiej ale też nie idealnie.
    W czym problem? może głowica brudna? (choć kamera niby nowa)
    Można ją czymś w domu wyczyścić?
  • REKLAMA
  • #3 4418433
    Zdzisław
    Poziom 13  
    Wszystko wskazuje na uszkodzoną głowicę. Może też być nieprawidłowe prowadzenie taśmy lub złu naciąg.
    Tak czy inaczej czeka Cię wizyta w serwisie. Jeśli chodzi o czyszczenie głowicy to są kasety czyszczące lub spray Video Cleaner - ale to sprawa bardzo delikatna i bez doświadczenia niepolecana.
  • REKLAMA
  • #4 4420428
    przemneu
    Poziom 13  
    Zdzisław napisał:
    Wszystko wskazuje na uszkodzoną głowicę. Może też być nieprawidłowe prowadzenie taśmy lub złu naciąg.
    Tak czy inaczej czeka Cię wizyta w serwisie. Jeśli chodzi o czyszczenie głowicy to są kasety czyszczące lub spray Video Cleaner - ale to sprawa bardzo delikatna i bez doświadczenia niepolecana.

Wziąłem szmatkę z mikrofibry, zamoczyłem lekko w C2H5OH, lekko przejechałem po głowicy i problemu nie ma... miałem szczęście czy po prostu to dobry sposób? :)
  • #5 4421850
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    To dobry sposób jeżeli się wie gdzie są głowice i bierze się na nie szczególną ostrożność. Głowica to nie ten cały aluminiowy bęben tylko dwie malutkie ferrytowe wypustki oddalone o 180 stopni zamocowane w owym bębnie pomiędzy stojanem a nim. Wystarczy zahaczyć włoskiem "wacika" aby złamać rdzeń - głowicę. A wtedy setki złotych. Szczególnie w obecnych mechanizmach DV gdzie dostęp jest bardzo kłopotliwy. Mógł to też być zbieg okoliczności, gdyż w takim upakowaniu gniazd i taśm połączeniowych mogło po prostu coś przerywać co jest teraz w większości przyczyną usterek.
    Oby działało.
REKLAMA