logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC 3550A – napęd DVD czyta tylko wybrane płyty, problem z odczytem nagranych płyt

wojkow 20 Paź 2007 20:49 1658 7
REKLAMA
  • #1 4397505
    wojkow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Problem polega na tym iz napęd czyta tylko niektóre płyty ,wczesniej tego niebyło, i tak np. można daną płytkę uruchomić za pomocą power dvd ale juz nero ma problem z jej przegraniem ( płytka wcześniej wypalona na tym samym sprzecie) problem jest też z windowsem chcąc obejżec zawartość płyty pokazuje informacje że jest zły nośnik lub uszkodzony ,lub nie takie pliki - z płytami oryginalnymi niema problemu shrink robi swoje i można kopie zrobic
    Proszę poprawić post oraz temat.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały (zwłaszcza postawienie pauzy w odpowiednim miejscu) np. przed i po nawiasie czy po kropce jak równiez przecinku.
    Post wygląda jak napisany jednym ciągiem i zarazem jest mało czytelny.
    Używanie slangu jest na naszym portalu zabronione.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4397626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4398021
    wojkow
    Poziom 10  
    nabylem plytke czyszczaca i nic moze faktycznie zasilacz zobacze odlacze kieszen lampke pod usb i nagrywarke cdrw ten nec ma 2 lata i niewiele plytek wypalil obliczany jest na ok 70000 a zrobil moze kilka % tego ?
  • REKLAMA
  • #4 4398357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4399509
    wojkow
    Poziom 10  
    wgralem 1.06 i nic zobacze jeszcze z tym zasilaczem
  • #6 4399853
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jeżeli napęd ma więcej niż 2 lata to może już odmawiać współpracy. Płytka czyszcząca na niewiele się zda bo czyści tylko górną powierzchnię soczewki tymczasem zanieczyszczenia zostają na pryzmacie, dolnej powierzchni soczewki i lustrach. Czasem pomaga przemycie całej optyki (bez rozbierania) silnym strumieniem izopropanolu (takim w butelce spray z rurką).
  • #7 4411092
    wojkow
    Poziom 10  
    Czy może być preparat o nazwie Kontakt Video 90 , przeznaczony jest jak nazwa wskazuje do glowic audio - video ale akurat takowy posiadam napisane jest ze szybko odparowuje usuwa zanieczuszczenia i nie szkodzi taśmom wideo
  • #8 4653198
    unleashed
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem ten model i u mnie po pół roku użytkowania zrobiło sie to samo, dałem do serwisu, było dobrze ze 2 tygodnie. Jednym słowem NEC to złom. wywaliłem ją i kupiłem Plextora

Podsumowanie tematu

✨ Napęd NEC 3550A ma problem z odczytem niektórych nagranych płyt, podczas gdy oryginalne nośniki działają poprawnie. Problemy objawiają się błędami w systemie Windows oraz podczas próby kopiowania płyt w programach Nero i PowerDVD. Możliwe przyczyny to zabrudzenie lub zużycie napędu, niewystarczająca moc zasilacza oraz ewentualne uszkodzenia optyki. Płytki czyszczące często nie rozwiązują problemu, gdyż usuwają zabrudzenia tylko z górnej powierzchni soczewki, a zanieczyszczenia mogą znajdować się na pryzmacie i lustrach. Zalecane jest przemycie optyki izopropanolem lub zastosowanie specjalistycznych preparatów czyszczących. Aktualizacja firmware do wersji 1.06 nie przyniosła poprawy. Po około dwóch latach użytkowania napęd może wymagać serwisu lub wymiany. Jeden z użytkowników polecał wymianę na napęd marki Plextor ze względu na lepszą niezawodność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA