logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIMATIC S5-100U CPU 102. Jak sprawdzić czy CPU jest sprawne?

radekbob 23 Paź 2007 12:24 2747 2
  • #1 4406370
    radekbob
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Dostalem do sprawdzenia sterownik jak w temacie. W zwiazku z tym, ze moja wiedze na temat PLC jest mierna bardzo prose o pomoc, w jaki sposob najprosciej sprawdzic czy CPU jest ok.
    Napiszeco zrobilem:
    Wyjalem baterie, wiec z mojej wiedzy wylecial program. Zaopatrzylem sie w kabel, do tego Step S5. Komunikacja jest, Step widzi sterownik. Udalo mi sie wyciagnac program, ktory dziala na tym cpu. Udalo sie wgrac. Wiec powinno byc ok.
    W momencie kiedy sterownik daje na RUN, tylko na moment zapala sie zeilona dioda, po chwili gasnie i zapl sie czerowna!!
    Nie wiem, moze nie wykrywa jakis kart wej/wyj, podlaczam golego CPU. Moje pytanie brzmi czy jest mozliwosc wgrania jakiegos prostego programiku, ktory wystaruje na golym CPU, zeby stwierdzic, ze w 100% CPU jest OK. Bede wdzeiczny za jakeis wskazowki

pzodrawiam
  • #2 4406603
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Stworzenie "pustego" programu to żadna sztuka. Tworzysz blok OB1, w którym nie ma żadnej instrukcji, albo jest jedna, zapisujesz, wgrywasz i już...
    A jak Ci sterownik stoi, to trzeba on-line obejrzeć mu stosy: BStack i IStack. Ich zawartość powinna powiedzieć Ci, dlaczego sterownik stoi i w jakim punkcie programu się zatrzymał.
  • #3 4406703
    radekbob
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z gory przepraszam za "moja niewiedze", ale przekopalem Step 5 i za Chiny ludowe nie moge znalesc, gdzie tworzy sie nowy projekt, a tym tymbardziej blok OB1. Nietstey nie udalo mi sie nigdzie znalesc podstaw programowania, wiec mam z tym ogromne problemy.

Prosze o pomoc
REKLAMA