logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny do domu. Nie spali głośników albo wzmacniacza?

siwy1312 23 Paź 2007 19:57 1027 6
REKLAMA
  • #1 4407718
    siwy1312
    Poziom 10  
    Chce zrobić domowe kolumny i ma dwa głośniki średnio tonowe o mocy 50watt i chce jeszcze dokupić dwa nisko tonowe 150wattowe i mam wzmacniacz 2x200watt i chcę wiedzieć czy mi się te głośniki albo wzmacniacz nie spali przy tym układzie głośników??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4407823
    wielki-szu
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Poszukaj tylko dobrej zwrotnicy dwu-drożnej i będzie ok. na elektrodzie jest pełno.
  • REKLAMA
  • #3 4407916
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zobacz na elektrodzie i na google schematy zwrotnic-tak jak Ci wielki-szu polecil oraz wylicz obudowy do glosnikow niskotonowych . Pamietaj ,ze potrzebne beda Ci parametry glosnikow.
  • REKLAMA
  • #4 4408948
    siwy1312
    Poziom 10  
    jakie parametry... sorry ale jestem całkowicie zielony w tym temacie
  • REKLAMA
  • #5 4408983
    mirekkk:)
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam. Poprawne wykonanie kolumn nie jest sprawą łatwą z uwagi na wiele czynników które wpływają na ostateczną jakość dzwięku. Jeśli jesteś całkiem zielony w tym temacie najpierw poczytaj o własnoręcznym konstruowaniu zestawów głośnikowych.
  • #6 4409377
    erni83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    www.diyaudioprojects.com na tej stronce coś znajdziesz
  • #7 4411746
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Rowniez proponuje sie autorowi tematu odniesc do ksiazek,czasopism,znajomych-co juz robili i cos wiedza oraz na forum porozmawiac troszke i poszperac w tematach. Aby dobry zespol glosnikowy zrobic z prawdziwego zdarzenia to trzeba troszke pracy i glowy.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zbudować domowe kolumny wykorzystując dwa głośniki średniotonowe o mocy 50 W oraz dwa niskotonowe o mocy 150 W, zasilane wzmacniaczem 2x200 W, i pyta, czy taki układ nie spowoduje uszkodzenia głośników lub wzmacniacza. W odpowiedziach podkreślono konieczność zastosowania dobrej zwrotnicy dwudrożnej, której schematy można znaleźć na forach takich jak elektroda.pl oraz w zasobach Google. Zwrócono uwagę na potrzebę obliczenia odpowiednich obudów dla głośników niskotonowych oraz poznania parametrów technicznych używanych przetworników, co jest kluczowe dla prawidłowego doboru elementów i uniknięcia przeciążeń. Zalecane jest zdobycie wiedzy z literatury, czasopism, forów internetowych (np. www.diyaudioprojects.com) oraz konsultacje z osobami doświadczonymi w konstrukcji zestawów głośnikowych, gdyż samodzielne wykonanie kolumn wymaga znajomości wielu aspektów akustycznych i elektrycznych, aby zapewnić bezpieczeństwo i jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA