logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR?

barytek 24 Paź 2007 13:41 4900 14
REKLAMA
  • #1 4409827
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam!
    Jak zmienić ikonę plików zip? Jeżeli używam domyślnie do otwierania programu WINRAR, to nie ma żadnych problemów z zmianą ikon. Problem pojawia się dopiero jak chce używać domyślnego programu otwierającego ZIPy. Mój system to WINDOWS XP SP2. Pewnie da się do gdzieś w rejestrze zmienić, ale nie mogłem znaleźć tego miejsca.
  • REKLAMA
  • #2 4409857
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zapewne w rejestrze też się da, ale jest prostsza opcja.
    Mój komputer otwieramy -> narzędzia -> Opcje folderów -> Typy plików.
    I w tym miejscu możemy każde rozszerzenie przypisać nawet programowi, który go nie obsługuje.
    Oczywiście w granicach rozsądku.
    Myślę że to najprostsze rozwiązanie.
    Pozdrawiam!
  • #3 4409900
    barytek
    Poziom 23  
    Jeżeli sie korzysta z domyślnego programu to nie działa to.
  • REKLAMA
  • #4 4412650
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Niewiem co Ci nie działa, jakoś ja moge KAŻDĄ ikonke zmienić łącznie z ikonkami filderów i dysków na dowolną.

Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR? Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR?
  • REKLAMA
  • #5 4413145
    barytek
    Poziom 23  
    Ale u mnie się nawet do tego okna nie da dojść.
    Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR?Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR?

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #6 4415695
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Z obrazka wynika, że do plików z rozszerzeniem .zip została przyporządkowana ikona .dll. Dobrze widzę? Napisz w czym problem. Na jaką ikonę chcesz zmienić? Jeśli masz zainstalowanego WinZip'a i chcesz, aby pliki miały oryginalne ikonki "odptasz" w WinRar Opcje/Ustawienia/Integracja okienko Zip i przeinstaluj Zip'a. Ikonki wrócą na swoje miejsce.
  • #7 4416328
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Kliknij ZAAWANSOWANE i wybierz ikone, lub zbiór ikon w pliku DLL.

Pozatym czy to nie Win 2k?
  • #8 4416449
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nie wiem, czy warto dalej pisać, bo autor tematu zamilkł i nie odpowiada na pytania. Nie wiadomo dlaczego chce zmieniać ikony i na jakie. Jeśli by chodziło o zmianę na oryginalna ikonę WinZip'a to podane przez kolegów metody się nie sprawdzą, ponieważ w systemie takiej ikony nie ma. Powinien kolega zrobić tak jak napisałem (jeśi dobrze zrozumiałem o co chodzi).
  • REKLAMA
  • #9 4416657
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Tak w systemie nie ale, w zainstalowanej aplikacji tak, czy to besposrednio w exe, czy w jakiejs pobliskiej dll'ce
  • #10 4426076
    barytek
    Poziom 23  
    Nie mam stałego dostępu do Internetu i nie mogę od razu odpisywać. Pierwszy rysunek przedstawia właściwości jak jest ustawiony do otwierania plików *.zip program WINRAR. Wyraźnie widać ze w tym okienku jest przycisk zaawansowanie, klikając na niego mogę bez problemu zmienić ikonę. Ale ja Nie chce używać programu WINRAR. Chcę używać domyślnego programy z WINDOWS’a. W drugim okienku jest do otwierania plików *.zip ustawiony właśnie ten, domyślny program. Ale tak jak widać nie ma tutaj przycisku zaawansowane. Wiec nie da się ustawić ikony. Mój system to WIN XP SP2.
  • #11 4426884
    Remeknapr
    Poziom 33  
    barytek napisał:
    W drugim okienku jest do otwierania plików *.zip ustawiony właśnie ten, domyślny program. Ale tak jak widać nie ma tutaj przycisku zaawansowane. Wiec nie da się ustawić ikony. Mój system to WIN XP SP2.

Jest przycisk "Zmień". Przy jego pomocy wchodzisz w edycję i przyporządkowujesz program do obsługi plików .zip i możesz zmienić ikonę.
  • #12 4432947
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Dodatkowo, możesz zrobić to jeszcze prościej, klikając PPM na danym pliku .zip i wybranie otwórz za pomocą, wyświetli się lista i na dole opcja Wybierz program. Wybieramy domyslny czyli Folder skompresowany zip sys. win. na dole zaznaczamy używaj tego programu i wszystko.
  • #13 4433189
    barytek
    Poziom 23  
    Remeknapr napisał:
    barytek napisał:
    W drugim okienku jest do otwierania plików *.zip ustawiony właśnie ten, domyślny program. Ale tak jak widać nie ma tutaj przycisku zaawansowane. Wiec nie da się ustawić ikony. Mój system to WIN XP SP2.

Jest przycisk "Zmień". Przy jego pomocy wchodzisz w edycję i przyporządkowujesz program do obsługi plików .zip i możesz zmienić ikonę.

Nie wiem po jakiemu ja piszę. Ale jak nacisnę ZMIEŃ to mogę zminic program a nie IKONĘ. Ja CHCĘ zmienić IKONĘ, ale korzystać z standardowego programu który jest w windowsie!!!
    PHCOMPUTER napisał:
    Niewiem co Ci nie działa, jakoś ja moge KAŻDĄ ikonke zmienić łącznie z ikonkami filderów i dysków na dowolną.

Proszę, napisz mi po kolei co zrobiłeś aby otworzyć te okna?
  • Pomocny post
    #14 4434672
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Start :arrow: Uruchom (lub LogoWin + R)
    Wpisz regedit :arrow: OK
    Sprawdź w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT/.zip dane wartości (Domyślna)
    Jak zmienić ikonę plików ZIP w Windows XP SP2 bez WinRAR?
    Jeśli jest taka jak u mnie to kliknij ją 2x i wpisz w okienko CompressedFolder (obrazek) :arrow: OK
    HKEY_CLASSES_ROOT/CompressedFolder/DefaultIcon :arrow: (domyślna) :arrow: kliknij 2x wpisz w okienko C:\Program Files\WinRAR\WinRAR.exe,0 (jeśli chcesz mieć ikonkę winrara)

Albo całkiem inaczej:
    Mój komputer :arrow: Ustawienia :arrow: Opcje folderów... :arrow: zaznacz zip
    Zobacz, czy masz tam Zaawansowane <zrób screena>

Odpisz co zrobiłeś, z jakim wynikiem...
  • #15 4435025
    barytek
    Poziom 23  
    Wielkie dzięki. Wreszcie ktoś mi pomógł. Dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP SP2 zmiana ikony plików ZIP jest prosta przy użyciu programu WinRAR, który posiada opcję „Zaawansowane” umożliwiającą wybór ikony. Problem pojawia się, gdy użytkownik chce korzystać z domyślnego programu systemowego do obsługi plików ZIP (Compressed Folders), ponieważ w tym przypadku opcja zmiany ikony w „Typach plików” jest niedostępna. Rozwiązaniem jest edycja rejestru systemowego: w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT/.zip należy ustawić wartość domyślną na „CompressedFolder”, a następnie w HKEY_CLASSES_ROOT/CompressedFolder/DefaultIcon wskazać ścieżkę do pliku z ikoną (np. plik EXE lub DLL). W ten sposób można przypisać dowolną ikonę do plików ZIP bez konieczności używania WinRAR. Alternatywnie, można zmienić program domyślny do otwierania ZIP poprzez menu kontekstowe „Otwórz za pomocą” i wybrać „Folder skompresowany” systemu Windows, jednak to nie umożliwia zmiany ikony. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące lokalizacji i edycji kluczy rejestru oraz potwierdzenie, że ikony oryginalne WinZip nie są domyślnie dostępne w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA