logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel OT 322 nie włącza się po podłączeniu ładowarki Nokia

Paweł007 25 Paź 2007 17:56 6996 12
  • #1 4413997
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

Mam Alcatela OT 322. Nie włacza się i nie znam jego przeszłości. Z braku ładowarki podłaczyłem od noki, najpierw po cichu piszczał a potem przestał po paru podłaczeniach i odłączeniach ładowarki. Po dalszym ładowaniu gdy się wciskało jakikolwiek klawisz po cichu dawał krótki sygnał gdy się wciśnie klawisz. Oczywiście mówię ciągle o wyłaczonym telefonie ponieważ nie chce się właczyć i w tym jest problem. Dodam, że bateria ma napięcie bo "na język" ma spore napięcie.

Pozdrawiam, i mam nadzieję ze dosyć jasno napisałem wszystko.
  • #2 4414047
    Falka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ale na Twój język to ile ona ma 3,4V czy 3,7V bo to jest zasadnicza różnica.
  • #3 4414066
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ale pytasz o.... Bateria w alcatelu ma 3.7V
  • #4 4414885
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    To że ma napięcie, to nie znaczy że ma tyle mocy żeby uruchomić tela.

Podładuj samo ogniwo i sprawdź czy ruszy.
  • #5 4414915
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Jesli napiecie jest ponizej 3.1 wolta to telefon sie nie wlaczy.
  • #6 4416172
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ale przypominam, że stan nie jest znany wiec równie dobrze moze się poprostu nie właczać, jak same ogniwo? To jak podłącze łądowarke od noki pod port ładowania do telefonu to powinno starczyć.
  • #7 4416382
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    powinno ale nie musi baterie które nie byly używane przez jakiś czas mogą wogole nie działać ja wtedy daje im kopa zasilaczem 7V który podłańczam bezpośrednio do bateri na 3-5 minut po ty zabiegu już zaczynaja sie normalnie ładowac

Pozdrawiam
  • #8 4416439
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Napięcie swoją drogą(3,7V), ale jeżeli bateria wogóle nie trzyma prądu tzn.natężenia w amperach ,to też sie nie wlączy mignie lub "piskne " i tyle.
    Jeśli bateria rozbieralna to ja osobiście ogniwo podmienialem, a elektronike zostawialem orginalną(W BATERII).Mialem takie przypadki np.siemens c35i;
    brak ladowania,wlaczenia nic, kopanie baterii zasilaczem tez nic nie dalo.Dopiero po podmanie ogniwa z nokii3310 postawilo fona.
  • #9 4416655
    Paweł007
    Poziom 22  
    Podłączyłem teraz tel pod ładowarke od nokii i niech sobie polezy, zobaczymy co będzie. Bateria na "język" kopie. Ale jezeli coś jest z telefonem i się wogole nie włacza nie zależnie od bateri to wtedy nie wiadomo co robić w sumie... aha po podłączeniu ładowarki coś jak by piszczy jak by co ś trzeszczało ale właśnie nie jestem pewnien czy to elektronika czy z głośniczka...
    Rozkręciłem telefon i posłaczyłęm łądowarke i wyszło na to, że te trzeszczenie po podłaczeniu łądowarki wynikają z tego że z tyłu na płytce są blaszki osłaniające elementy i gdy są lekko przyciśnięte wtedy coś pod nimi trzeszczy (kwesta jest taka, ze ich nie można zdjąć) nie jest to zależne czy bateria jest włożona podczas ładowania czy też nie jest.
  • #10 4416934
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    No to zostaje ci stacja HOT AIR i ściąganie tych blaszek "ekranów".
    Coś mi się wydaje że smaży się jakiś element z tąd to trzeszczenie.
    Ja dalbym sobie spokoj ,tym bardziej że to Alcatel;)
  • #11 4426395
    djaras1992
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    siema..sprawdzi baterie,tak jak ci inni urzytkownicy pisali.pozdrawiam!!!!
  • #12 4427371
    Paweł007
    Poziom 22  
    No dobrze napisze tobie tak żeby nie było wątpliwości: Bateria jest ok.
  • #13 4459381
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Ladowarka od nokii prawdopodobnie nie nadaje sie - alcatelowa ma ponad 10V.
    Nie wiem jakim cudem ja w ogóle wcisnales - alcatel ma grubszy bolec w gniezdzie i najczesciej konczy sie wepchnieciem tego bolca do srodka gdzie zachodzi zerwanie elementów na pcb.
    Poza tym baterie mozna podladowac nazewnatrz, dzieki czemu daje sie stwierdzic czy telefon w ogole zyje.
    W przypadku niezywego alcatela naprawa na 95% sie nie uda.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Alcatel OT 322, który nie włącza się po podłączeniu ładowarki od Nokii. Telefon podczas próby ładowania wydaje ciche sygnały, jednak nie uruchamia się. Bateria ma napięcie około 3,7 V, co jest prawidłowe, ale może nie mieć wystarczającej pojemności prądowej do uruchomienia urządzenia. Użytkownicy sugerują, że napięcie poniżej 3,1 V uniemożliwia włączenie telefonu, a baterie nieużywane dłuższy czas mogą wymagać doładowania zasilaczem o wyższym napięciu (np. 7 V) bezpośrednio na ogniwo, aby przywrócić ich funkcjonalność. Wskazano również, że ładowarka od Nokii może nie być odpowiednia, ponieważ oryginalna ładowarka Alcatela ma napięcie powyżej 10 V, a różnice w konstrukcji wtyczek mogą powodować uszkodzenia elementów na płytce PCB. Dodatkowo, podczas ładowania słychać trzeszczenie, które może pochodzić od blaszek osłaniających elementy na płycie, co sugeruje możliwe uszkodzenie lub zwarcie. W przypadku baterii rozbieralnej zalecana jest wymiana ogniwa, jeśli nie trzyma prądu. Ostatecznie, jeśli problem leży w elektronice telefonu, naprawa może być trudna lub niemożliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA