logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki jest w praktyce zasieg ALANA 38 ile trzymaja akumulato

CB 26 Paź 2007 19:58 4493 10
REKLAMA
  • #1 4417654
    CB
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jaki jest w praktyce zasieg ALANA 38 na zwykłej antence -gumówce ?Ile mają wytrzymac akumulatorki około 2500mAh w tym ręczniaku? Czy to prawda ze ALAN 38 jest bardzo pradozerny?-1 dzien na akumulatorach?POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 4417691
    Defender1
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Alan 38 pobiera na odbiorze 2 razy tyle co nowoczesne radia. Jednak działa lepiej, lepsza modulacja,lepsza czułosć mikrofonu,większa moc, lepsza jakosć głośnika.

A ile wytrzymaja akumulatory 2500mAh ? to zależy od Ciebie i sposobu użycia , na samym odsłuchu to około 25 godzin, przy częstym nadawaniu może i być z 3 godziny ale tak średnio około 12 godzin.

Nowoczesne radia potrafią dłużej żyć ale kosztem gorszego zasięgu i jakości pracy.
  • #3 4420210
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Zasięg zależy od rodzaju anten i terenu w jakim się pracuje. Oryginalne krótkie antenki (tzw. koci ogon) są dosyć wygodne ale zapewniają dużo mniejszy zasię w porównaniu np. z długa anteną teleskopowa. Zasięg będzie wynosił od kilkuset metrów (miasto) do kilku kilometrów w terenie bardziej otwartym. Ale już np. będąc na wysokiej górze (szczególnie z dłuższą anteną) można uzyskać zasięg kilkudziesięciu km.
    Ja zabieram w teren dwie anteny tj. krótką i elastyczną oraz długa teleskopową i wymieniam je zależnie od potrzeb.
  • REKLAMA
  • #4 4421664
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Markbur napisał:
    Zasięg zależy od rodzaju anten i terenu w jakim się pracuje. Oryginalne krótkie antenki (tzw. koci ogon) są dosyć wygodne ale zapewniają dużo mniejszy zasię w porównaniu np. z długa anteną teleskopowa. Zasięg będzie wynosił od kilkuset metrów (miasto) do kilku kilometrów w terenie bardziej otwartym. Ale już np. będąc na wysokiej górze (szczególnie z dłuższą anteną) można uzyskać zasięg kilkudziesięciu km.
    Ja zabieram w teren dwie anteny tj. krótką i elastyczną oraz długa teleskopową i wymieniam je zależnie od potrzeb.
    To Ci ciekawostka a mnie uczyli że uzależnine to jest od propagacji fal...I nieraz można zrobic niezłe łącznośći...POZDRAWIAM

Daniel
  • #5 4421747
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    W sumie dobrze Cię uczyli - nie mniej jednak, dana propagacja zależy także od terenu w jakim się pracuje - albowiem inne jest tłumienie powietrza (teren otwarty), a inne bloków, wieżowców, itd. i powietrza (teren zabudowany)*.
    ..że nie wspomnę o próżni ;)) gdzie propagacja powinna być doskonała.

* pisząc 'powietrza' - mam na myśli wszystko co wpływa na tą propagację w powietrzu, a wiec jonizację, ciśnienie, i parę innych czynników, o których na pewno nie pamiętam ;)) i innych, o których nie wiem ;))
  • REKLAMA
  • #6 4424977
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    kilkaset metrow to ja mam jak uzywam 38 w samochodzie i na mijawce pytam o droge;)-oczywiscie z krotkiej gumowej ant., a tak normalnie z reki to smiga do 5km. a jak wepne normalna ant. to nikt nie wierzy ze to reczniak;) po wpieciu ant teleskopowej to smiem twierdzic ze chodzi lepiej niz nie jeden szumofon w aucie z normalnej ant., jesli chodzi o zuzycie pradu yah...to juz inna bajka; do uzywania czysto w terenie przez dlugi czas nalezaloby sie zapatrzyc w bat 12V taka jak do motocykla zelowa np. torbe na ramie i wtedy jest po problemie fakt ze to bedzie niezbyt wygodne ale pradu starczy na dluuugo alek to cos kolo 2A chyba bral na nadawaniu 42 i intek sie chowaja fakt ze maja wiecej wodotryskow a 38 to poprostu radio ktore od biedy mozna uzywac jako bron;) z acu troche wazy mnie to radio osobiscie przypadlo do gustu
  • REKLAMA
  • #7 4425337
    j34
    Poziom 10  
    Na płaskim terenie przy pełnych akumulatorkach z ręki zaliczyłem łączność na odległość 14 km.
  • #8 4425743
    sq3hta
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Kiedyś, kiedyś z kolegą robiliśmy testy 38-ki i wychodziło tak, że na oryginalnych antenkach między dwoma ręczniakami lączność urywała się po ok 1km, zasięg między ręczniakiem a stacją bazową ok 10km oczywiście przy odpowiednim ukształtowaniu terenu jest możliwe więcej jak ktoś wcześniej pisał 14km, warunki propagacyjne są warunkami szczególnymi więc nie biore ich pod uwagę bo wtedy i na kawałku szprychy można zaliczyć łączność 1000km. Co do tego, że jak podepniesz 38-kę pod bazową antene to normalka, że jest bardzo dobrze bo to przecież radio z wcześniejszej epoki i współczesne niektóre szumofony typu cobra mogą się przy nim schować, a że jest prądożerne to fakt ale coś za coś.
  • #9 4425774
    wojio
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja na ALAN'ie 38 robiłem łączności 5-8 km z bazą w terenie zabudowanym.
    Z mobilem miałem ok. 3-5 km.
    Z innym "ręczniakiem" ok. 1-1,5 km.
    Oczywiście wszystko na maksymalej mocy.

pozdrawiam
  • #10 4425931
    CB
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ale na antence gumowej?Na jak długo wytrzymywały baterie ? jakie mialy nateżenie? ja mam 2500mAh
  • #11 4425989
    wojio
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Antena gumowa.
    Baterie alkaliczne - starczały na ok. 5h pracy potem już "siadały". Prądu nie mierzyłem.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Alan 38 charakteryzuje się większym poborem prądu niż nowoczesne radia, co przekłada się na krótszy czas pracy na akumulatorach 2500mAh – od około 3 godzin przy intensywnym nadawaniu do około 12 godzin średnio, a przy samym odsłuchu nawet do 25 godzin. Zasięg urządzenia zależy od rodzaju anteny i warunków terenowych: na oryginalnej krótkiej antenie gumowej (tzw. "koci ogon") w mieście wynosi zwykle kilkaset metrów, natomiast w terenie otwartym może sięgać kilku kilometrów, a na wysokich wzniesieniach nawet kilkunastu kilometrów (do 14 km potwierdzono łączność z ręki). Wymiana anteny na dłuższą teleskopową znacząco poprawia zasięg, często przewyższając jakością i mocą współczesne ręczne radia CB. Alan 38 jest prądożerny, co wymaga rozważenia zasilania z większych akumulatorów lub baterii 12V, zwłaszcza przy dłuższym użytkowaniu w terenie. Warunki propagacji fal radiowych oraz teren (zabudowany vs. otwarty) mają istotny wpływ na efektywny zasięg łączności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA