logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MB] Asus P4P800-MX: Porty USB nie działają mimo zasilania i poprawnych sterowników

creepingdeath 26 Paź 2007 21:44 5319 17
REKLAMA
  • #1 4418121
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam
    Właśnie poskładałem kompa na płycie jak w temacie.
    Problem jest następujący:
    - Po podłączeniu czegoś do USB system (XP PRO SP2) nic nie wykrywa.
    W BIOS'ie próbowałem wszystkich ustawień.
    Płyta ma 4 porty zintegrowane i dodatkowo mam 2 na "śledziu"
    Żaden nie działa.
    W BIOS'ie wszystko wyglada ok.
    Włączone są kontrolery. Sprawdzałem na włączonym i wyłączonym USB 2.0 oraz wszystkim możliwych opcjach.
    W systemy kontrolery i koncentratory wykrywane są prawidłowo!!
    Co lepsze... Podłączona mysz optyczna na USB dostaje zasilanie z portu bo zaczynają w niej diody świecić, ale mysz nie działa, system nic nie wykrywa.
    Z kolei odtwarzacz MP3 creative'a nie dostaje zasilania i też go nie wykrywa.
    Odznaczyłem w XP opcję odłączania portów w celach oszczędzania energi.
    Zainstalowałem wszystkie sterowniki ze strony producenta.
    Jest nawet jakiś wpis do rejestru na stronie producenta dotyczący USB ale nic nie pomogło.
    Już skończyły mi sie pomysły.
    Może Wy coś pomożecie?
    Cezary
  • REKLAMA
  • #2 4418183
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Widać nie jesteś jedyny, który pomimo mnogości ustawień ma problemy:
    LINK

Wejdź jeszcze tu. W dziale "latest" jest jakaś poprawka na USB :)
  • #3 4418244
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Z googli potrafie korzystać kolego. Dzieki ale to juz widziałem i nic z tego nie wyszło. Próbuję jeszcze jakieś stery ze strony intela ale to już ostatnie moje pomysły.
    Potrzebuje konkretnej informacji i pomocy w rozwiazaniu problemu
  • #4 4418262
    Pytong
    Poziom 32  
    Wydaje mi sie, że po nawiązaniu do pierwszego linku, jest to wada nie tylko twojego egzemplarza, która kwalifikuje urządzenie wyłącznie do reklamacji.

Przepraszam, ze też potrafie korzystać z google 8)
  • #5 4418267
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Pytong napisał:

Wejdź jeszcze tu. W dziale "latest" jest jakaś poprawka na USB :)

Mówiłem o tym. NIE DZIAŁA ;/ to wpis do rejestru
  • #6 4418283
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Może napięcie na porcie USB jest za niskie, zmierz miernikiem. Najlepiej rozkręć myszkę i w myszce to zrób, bo mierząc bezpośrednio w gnieździe możesz zrobić zwarcie.

Tak przy okazji, jaki masz zasilacz(moc + model)?
  • REKLAMA
  • #7 4418288
    creepingdeath
    Poziom 24  
    A jeśli za niskie to co wtedy?
  • Pomocny post
    #8 4418291
    phoe
    Poziom 29  
    Wtedy to wina zasilacza.
  • #9 4418302
    creepingdeath
    Poziom 24  
    To już coś :)
    Bardzo możliwe bo całość zasilam zasilaczem firmy "take me" 350W
    Ale to nie moja djecezja.
    Co prawda poza jednym dyskiem HDD nic go nie obciaża tylko proc Celetron 2,14G
  • REKLAMA
  • #10 4418321
    phoe
    Poziom 29  
    Take me, hehe, no to sprawdź najlepiej z innym zasilaczem. Jak masz miernik to zmierz napięcia.
    Jak poprawnie wykonać pomiar napięć znajdziesz na: http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

Sprawdź też kondensatory na płycie głównej, miałem raz przypadek że powodem nie działającego portu USB był wylany kondensator, sprawdź również kondensatory w zasilaczu.
  • #11 4418326
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Zasilacz to tragedia. Napięcia sprawdze ale dopiero jutro
    Elki są ok na MB

Phoe napisał:
    Jak zmierzyć napięcia znajdziesz na: http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

LOL :) Myślę że z pomiarem jakoś cudem dam radę :) ale tutorial niezły ;)
    Pozdrawiam

Dodano po 44 [minuty]:

Zmierzyłem napięcia
    Wszystkie są stabilne i w normie :/ więc to nie zasilacz...

Po długiej i masakrycznej walce poddaje się i stwierdzam że to wina płuty głównej ASUSA i nie mam pojęcia jak to naprawić.
    Jeśli ktoś ma pomysł proszę o radę. Próbowałem chyba już wszystkiego ze strony ustawień i software'u
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 4419229
    phoe
    Poziom 29  
    Jak mysz dostaje zasilanie, a mp3 nie, to ja jednak dla pewności bym sprawdził z innym zasilaczem, jakoś nie przekonuje mnie "Take Me" zrobione przez Tracerta.

Możesz też z jakimś Linuxem LiveCD sprawdzić(przy standardowych ustawieniach biosu), obraz Ubuntu LiveCD zajmuje tylko 700MB, po zbootowaniu Linuxa z liveCD bez instalowania żadnych dodatkowych sterowników, odtwarzacz mp3 powinien być widoczny jako dysk wymienny.
    http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
  • #13 4421182
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Przepraszam mój błąd. Dopiero wieczoraem dopatrzyłem że jednak MP3 też dostaje zasilanie ;)
    Poza tym pomiary wskazują na dobrą pracę zasilacza.
    Moim zdaniem może być problem na szynie danych magistrali USB :/

Ale postaram się sprawdzić pod linuchem, bo dziś dowiedziałem się o źródle tej płyty i podobno USB były sprawne przed włożeniem do tego kompa.

Więc tak:
    Pod Linuchem nie działa, po wgraniu najnowszej wersji BIOS'u też nie działa.
    Dziwi mnie to że te porty niby działały przed przełożeniem płyty.
    Skończyły mi się pomysły ;/
  • #15 4430843
    Pytong
    Poziom 32  
    Odpowiedziałem Ci już w 1 poście, że egzemplarze tej płyty mają ewidentnie niedziałające USB. Co nie znaczy uszkodzone. A jesli coś nie jest uszkodzone to jak chcesz to naprawić ??
  • #16 4432863
    creepingdeath
    Poziom 24  
    gryzzly napisał:

Coś takiego nie wchodzi w gre. Potrzebuje co najmniej 6 portów USB i nie ma sensu pchać ich na USB skoro są na MB.
    Kupiłem już nową płytę i wszystko gra.
    Ale nie do końca rozumiem wypowiedź kolegi Pytong'a.
    Przecież te porty były sprawne i działały. To dlaczego teraz nie działają?
    MOim zdaniem przyczyną jest mostek południowy.
  • Pomocny post
    #17 4436820
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Port USB ma generalnie 4 line: dwie zasilające (GND i +5V) oraz dwie danych (D+ i D-). Te zasilające to po prostu zasilanie, dlatego myszka optyczna po włożeniu do portu będzie świeciła. Linie danych idą z reguły bezpośrednio do mostka południowego. Jeśli mostek padł to żadne z USB nie będzie działało - i te na płycie i te na śledziu. Wydaje mi się, że padł mostek. Poszło jakieś drobne przepięcie, czy coś w tym stylu. Często zdarzają się takie rzeczy. Gdy ktoś ma np. neostrade i modem pod USB to czasem z linii łącza potrafi pójść przepięcie po którym szlag trafia porty USB. Przy USB są też bezpieczniki (z reguły zielony i płaski wyróżniający się element wlutowany na płycie w okolicach USB). Sprawdź czy takie są i jak możesz jakimś sprawdź jakimś miernikiem.

Myślę, że jak potrzebujesz 6 portów to zakup dwie karty PCI po 4 w każdej - będziesz mial 8 :) To chyba najlepsze rozwiązanie. Wyniesie cie kilkadzieścia złotych, bo w naprawy tego nie ma sensu się bawić, tym bardziej jeśli mostek PD jest trefny.
  • #18 4436940
    creepingdeath
    Poziom 24  
    O tych bezpiecznikach nie wiedziałem. Poszukam i zobaczę co tam jest. Dzięki za w miarę ciekawą informację

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asus P4P800-MX, której porty USB nie są wykrywane przez system Windows XP Pro SP2 mimo poprawnego zasilania i sterowników. W BIOS-ie kontrolery USB są włączone, a system prawidłowo wykrywa koncentratory USB, jednak podłączone urządzenia (mysz optyczna, odtwarzacz MP3) nie są rozpoznawane. Sprawdzono różne ustawienia BIOS-u, sterowniki ze strony producenta oraz wpisy rejestru bez efektu. Pomiar napięć na zasilaczu "Take Me" 350W wykazał stabilne wartości, a kondensatory na płycie i zasilaczu są w porządku. Testy pod systemem Linux LiveCD również nie wykazały działania portów USB. Wskazano na możliwą usterkę mostka południowego, który odpowiada za linie danych USB, co tłumaczy brak wykrywania urządzeń mimo obecności zasilania na portach. Zasugerowano sprawdzenie bezpieczników (polimerowych lub topikowych) na płycie w okolicy portów USB. Ostatecznie rekomendowano zakup kart PCI z dodatkowymi portami USB jako praktyczne rozwiązanie, gdyż naprawa płyty głównej jest nieopłacalna. Autor potwierdził zakup nowej płyty głównej, gdyż problem nie został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA