logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K700 - Jak naprawić uszkodzony układ ładowania po nieudolnej naprawie?

simtelek 27 Paź 2007 21:48 1528 13
REKLAMA
  • #1 4421306
    simtelek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam wszystkich dzisiaj dostalem k700 po mojej konkurencji/nieudolnej/ rozkrecilem fonik i az mnie zaparlo ze tak mozna popsuc ,powiedzcie czy jeszcze cos z tym sie da zrobic zalanczam rysunek ktorych pol pod ukladem brakuje zaznaczylem je na czerwono
    Załączniki:
    • K700 - Jak naprawić uszkodzony układ ładowania po nieudolnej naprawie? hhgjtyj.JPG (14.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4421346
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    niestety nie ma zadnego obrazka,
  • #3 4421356
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Poszukaj solucji na ladowanie i jak masz te 2 piny na ktorych trzeba zrobic zwore to bedzie dobrze.Z twojego obrazka o ile on jest nic nie wynika.... ;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4421578
    simtelek
    Poziom 14  
    zdjecie juz dodane musial mi sie jakis blad wkrasc
  • #5 4421604
    Nosek1
    Poziom 28  
    Oki ale w swoim rysunku napisales ze jest brak kulek??Wiec nie masz w koncu kulek czy pinow w plycie??Najlepiej posmaruj to pole fluxem i kolba z cyba pozabielaj piny moze ktos poprostu ladnie oderwal ten uklad w taki sposob ze zostalo mu kilka kulek a piny zostaly na miejscu.
  • REKLAMA
  • #6 4421817
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Piszesz o nieudolnej konkurencji, rozumiem więc, że Ty jesteś udolny, a to pytanie zadałeś, aby nas sprawdzić.
    Napiszę Ci więc tak, zrób tak, jak robiłeś to już setki razy, zamocuj wiertło 0.5 mm w ręcznym uchwycie, i delikatnie dowierć się do pól w głębszej warstwie płyty, pocynuj te pola i postaw kulki. I to wszystko!
    Pzdr
  • #7 4421853
    amoralez
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Odnosnie posta wyzej ... z tym sprawdzaniem innych ... hmmm... Mysle ze uzytkownik zamieszczający taki text miał na mysli nie to, ze konkurencja nie naprawiła ładowania... a teraz on takze nie moze, tylko ze konkurencja WYRWAŁA PADY !!. Prosze, takie posty naprawde smiedzą 13-latkiem.

zapewne barany grzały jak nokie, i gdy nie schodziło zaczeli podnosic razem z płytą tak ze w koncu odpadło... nie wiedzac ze to bezołowiowe ... ale zamiast gadac o wierceniu ( co zapewne bardzo sprawnie robisz ) podał bys solucje ktory pad gdzie idzie.
  • #8 4421864
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Amoralez, po co Ci wiedzieć gdzie to idzie, jeżeli sprawnie dowiercisz się do właściwych punktów i zamiast drutów postawisz po prostu kuleczki?
  • REKLAMA
  • #9 4422923
    simtelek
    Poziom 14  
    chlopaki moze sie zle wyrazilem mam brak pinow na plycie poprostu chlopcy z mojej konkurencjii widze ze nie maja nawet prechartera i dlatego powyrywali. Niezamierzalem nikogo z forum sprawdzac tylko poprosic o pomoc z tym problemem gdyby chodzilo o wymiane samego glassa to nawet bym nie pisal posta bo to przeciez niejest dosc trudna sztuka. Jesli ktos ma jakas solucje aby to zadzialalo i bylo ladowanie bede wdzieczny
  • #10 4423034
    Nosek1
    Poziom 28  
    Z tego co pamietam te dwa punty trzeba zewrzec.Ps.Ja tez nie mam prechartera i zyje dodam wiecej uklady mi sie nie wyrywaja jakos.jak sie da loskowi nawet sprzet za XXXzł a w glowie ma nic to tak czy siak uwali.W załączniku schemacik powinien sie przydac.
    Załączniki:
    • K700 - Jak naprawić uszkodzony układ ładowania po nieudolnej naprawie? bez tytułu.JPG (6.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • K700.rar (843.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4424711
    simtelek
    Poziom 14  
    kolego zaraz sprawdze twoja solucje moze sie uda dzieki
  • #12 4424819
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Musi istnieć zwora od padu +ład. Wtedy i tak omija tą urwaną kulkę, która na zdjęciu powyżej jest zwarta z tą wyżej. Po prostu - zwora od +ład. do 2 kulki od góry z lewej strony (ze zdjęcia).
  • #13 4424870
    Nosek1
    Poziom 28  
    Dokladnie i po to wrzucilem schemat.Nie mam teraz zadnego K700 zeby sprawdzic czy akurat wyrwany pin idzie do zlacza ladowania.
  • #14 4425401
    amoralez
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    W sumie to sorry za offtopic ... Apap .. dlatego ze nie kazdy wie jak głeboko wiercic i istnieje ryzyko przerwania innej sciezki lub zwarcie. Jesli masz na tyle wprawy - naprawde gratuluje bo dobrze wiedziec ze istnieje ktos kto to wlasnie w taki sposob zrobi. Ja zrobił bym to na drutach i bez solucji ktory idzie gdzie bym sobie nie poradził ... a chłopak mowił o wyrwanych padach i konkurencji ktora to nieudolnie wyrwała ... co nie znaczy ze siebie stawia na piedestał ... poprostu skrytykował partaczy - z czym sie zgadzam ... najpierw trzeba cwiczyc lutowanie na trupach, potem zdobywac doświadczenie i naprawiac coraz wiecej ... a jesli zamiast naprawiac sie psuje... znaczy ze albo za mało praktyki albo ze sie człowiek do tego nie nadaje. Osobiście gdyby mi ktos wyrwał pady razem z układem domagał bym sie wymiany płyty głownej od serwisu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy uszkodzonego układu ładowania w telefonie K700 po nieudolnej próbie naprawy, która skutkowała wyrwaniem padów (pinów) na płycie głównej. Problemem jest brak padów pod układem, co uniemożliwia prawidłowe połączenie i ładowanie. Proponowane rozwiązania obejmują delikatne dowiercenie się do głębszych warstw płyty za pomocą wiertła 0,5 mm, cynowanie pól lutowniczych i odbudowę padów (kulki lutownicze). Zalecane jest także zastosowanie topnika (flux) i dokładne przygotowanie powierzchni. Wskazano, że konieczne jest wykonanie zwarcia (zwory) między odpowiednimi punktami na płycie, aby obejść uszkodzone pady i przywrócić funkcję ładowania. Podkreślono, że naprawa wymaga doświadczenia i precyzji, a w przypadku poważnych uszkodzeń płyty lepszym rozwiązaniem może być jej wymiana. Dołączono schematy ułatwiające identyfikację punktów lutowniczych. Dyskusja zawiera również uwagi dotyczące ryzyka uszkodzenia innych ścieżek podczas wiercenia i konieczności praktyki w lutowaniu BGA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA