logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie naprawić lub kupić głośnik RCF L 18-851 KN?

brzeczek 28 Paź 2007 12:58 2042 8
REKLAMA
  • #1 4422890
    brzeczek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam spalono mi wlasnie taki glosnik z tego co wiem juz go nie produkuja prosze mi napisac gdzie mozna ewentualnie naprawic taki glosnik badz kupic nowy.
    Dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4423339
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    nowego nie kupisz bo jak pisałeś go nie produkują zestawy naprawcze do rcf-ów ma arcadeaudio z krakowa napisz do nich może i maja do tego . Inna opcja LDM bo oni montowali lata temu te głośniki w swoich subach
  • REKLAMA
  • #3 4423756
    brzeczek
    Poziom 14  
    Napisalem juz do nich.Teraz problem kto wkleji mi ta cewke jesli juz ja nabede.
  • #4 4424005
    tomcio.gr
    Poziom 14  
    Witam

Jest w Łodzi taki człowiek który zrobi to zawodowo. Tel 691-26-44-33

Ja u niego naprawiałem swoje fostexy. Zostały wymienione cewki wykonane przez niego.
    Ciekawostką jest to ze oryginalnie głośniki miały 150 W RMS Teraz 2 sztuki napędzane są koncówką 800W. I tak juz od 2 lat.

Pozdrawiam
  • #5 4424100
    brzeczek
    Poziom 14  
    SUPER bardzo dziekuje choc i tak nie ukrywam ze wolalbym orginalna cewke.
  • REKLAMA
  • #6 4426749
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    Przypuszczam ze od L18P300 by pasowała bo głośnik w miarę podobny ale niekt sie może wypowie ktoś inny. Problem może być inny RCF chyba nie sprzedaje samych cewek a zestawy naprawcze (cewka+membrana+zawieszenia)
  • #7 4438550
    piotrekmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Żadna szanująca się firma nie sprzedaje samych cewek, tylko całe komplety naprawcze. Wymiana takiego kompletu nie jest trudna, ale wymaga jednak pewnego doświadczenia i powinien robić to fachowiec.
    A komplet naprawczy to średnio ok 50% ceny gł, więc w przypadku tego RCF to będzie co najmniej 500zł.
    Odradzam "amatorskie" przewijanie cewek, niewielu jest prawdziwych fachowców w tej branży, za to wielu magików, którym tylko wydaje się że coś potrafią. Jedyną metodą na uzyskanie identycznych parametrów jest wymiana oryginalnego kpml naprawczego.

Dodano po 8 [minuty]:

ps: nie istnieją praktycznie / nawet w ramach jednego producenta / głośniki w których bezkarnie i bez problemów można by zamieniać kpml naprawcze - zawsze będą jakieś różnice i pozornie pasujace podzespoły, w praktyce mogą okazać się zupełnie niezamienne. Wystarczy, że cewka będzie umiejscowiona nieco niżej lub wyżej w stosunku do szczeliny / przy identycznej jej średnicy / i już głośnik nie będzie pracował poprawnie i może bardzo łatwo ulec uszkodzeniu. Tylko producent może określić czy zapewni odpowiedni dla danego modelu kmpl naprawczy. Np Beyma nie gwarantuje dostępności takich części zamiennych do gł starszych niż 5 lat. Może RCF kieruje się innymi zasadami - trzeba próbować i dopiero jak u niech się nie uda, kombinować inaczej.
  • #8 4438857
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Jeszcze rok temu jak miałem S1018 PRO od PLMa można było kupic zestawy naprawcze za 219 euro :/ plus wysyłka do Polski,więc wychodziło około 1000zł - koszt nowego 851KN to sumka wtedy 1650zł...

Swoją drogą trzeba mieć talent by je spalić - mi sie PLX4000 nie udało....
  • REKLAMA
  • #9 4439050
    brzeczek
    Poziom 14  
    spalil sie podlaczony rownolegle z drugim pod jednym kanalem ads 3200 mikser ktory podawal sygnal byl strasznie przesterowany (vestax plastikowa obudowa 3 kanaly BARDZO NIE POLECAM TEGO MIKSERKA)

Podsumowanie tematu

✨ Głośnik RCF L 18-851 KN nie jest już produkowany, więc zakup nowego egzemplarza jest niemożliwy. Można natomiast spróbować naprawy poprzez wymianę cewki lub całego zestawu naprawczego, który obejmuje cewkę, membranę i zawieszenia. Zestawy naprawcze do głośników RCF oferuje m.in. arcadeaudio z Krakowa oraz firma LDM, która montowała te głośniki w swoich subwooferach. Wymiana cewki wymaga fachowej wiedzy i doświadczenia, gdyż nieumiejętne przewijanie może pogorszyć parametry głośnika. Istnieje możliwość dopasowania cewki z modelu L18P300, jednak nie jest to gwarantowane ze względu na różnice konstrukcyjne. Koszt zestawu naprawczego to około 50% ceny nowego głośnika, czyli minimum 500 zł. W Łodzi dostępne są usługi profesjonalnej wymiany cewek. Problem z uszkodzeniem głośnika powstał wskutek podłączenia go równolegle z innym pod jednym kanale wzmacniacza ADS 3200 oraz przesterowanego miksera Vestax, co doprowadziło do spalenia cewki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA