logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 - Contact Service, EEPROM: uszkodzenie czy problem z komunikacją?

SonicAL 28 Paź 2007 14:29 1109 6
REKLAMA
  • #1 4423167
    SonicAL
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Bawie sie starymi nokiami 3210. W jednej z nich mam Contact Service - przyczyna:
    -MCU EEPROM Interface
    oraz
    - EEPROM Tune Checksum
    No więc pytanie brzmi czy oznacza to, że sama kość EEPROMu jest uszkodzona, czy też że jest problem z komunikacją z MAD'em (uszkodzony MAD?)?
    Przy próbie załadowania różnych wartości do pamieci (np. locki) zmiany nie zostają uwzględnione.

Jak dotąd przelutowałem EEPROM na inne dwie kości, załadowałem różny soft, próbowałem wgrać virgin eeprom. Ale wszystkie te czynności wykonywane w różnych kolejnościach nie przynosiły efektu.
    Może coś nie tak robie? Czy można tak po prostu przelutować EEPROM na inny?
  • REKLAMA
  • #2 4423203
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    hmmm
    czym flashujesz ? dejanem - jezeli tak to czy policzyles sumy m/busem ?
  • REKLAMA
  • #3 4423696
    SonicAL
    Poziom 13  
    Tak uzywam dejana. Sumy kontrolne... jasna sprawa, ze tak powiem naciskałem odpowiedni przycisk. Ale praktycznie chyba wlasciwa odpowiedz brzmi ze nie, ponieważ te informacje (sumy) i tak siedza w EEPROMie ktorego nie umie nadpisać, czyż nie?
    NokiaSP niby ładuje virgin eeproma, ale nie wiem czy tam jest jakis mechanizm weryfikacji.

Chodzi mi wlasciwie o interpretacje co oznacza MCU EEPROM Interface i EEPROM Tune Checksum (oznaczone jako błąd). Czy czasem MCU EEPROM Interface nie oznacza ze interfejs komunikacji z EEPROMem na MADzie jest uszkodzony? Nie chcicalbym niz sugerować, ale tak mi sie wydaje. W takim razie komórka na złom w klejonego MADa raczej nie zrobie.
  • REKLAMA
  • #4 4423957
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    wgraj virgin eeprom i bedzie dzialalo
  • #5 4424048
    SonicAL
    Poziom 13  
    Chyba za duzo znakow naklepalem bo ludziom czytac sie nie chce.
    Wgralem virgina poprzez nokiaSP. Niby proces delecial do konca i niby eeprom zostal zaprogramowany. Ale czy na pewno? Bo po tej operacji dalej ten sam CS.
  • REKLAMA
  • #6 4424058
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    pobaw sie jeszcze COBBA
  • #7 4424107
    SonicAL
    Poziom 13  
    Hmm ale czemu COBBA? EEPROM (MAD) jest zle zasilany i swiruje? Testy wskazuje konkretnie jakby bylo cos z eepromem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3210, w którym pojawia się błąd Contact Service związany z MCU EEPROM Interface oraz EEPROM Tune Checksum. Użytkownik próbuje ustalić, czy oznacza to uszkodzenie samej kości EEPROM, czy problem z komunikacją z modułem MAD (uszkodzony MAD). Próby przelutowania EEPROM na inne kości, wgrywania różnych wersji oprogramowania oraz virgin EEPROM za pomocą narzędzi takich jak Dejan i NokiaSP nie przyniosły efektu – zmiany w pamięci nie są zapisywane, a błąd pozostaje. Dyskusja sugeruje, że problem może leżeć w interfejsie komunikacji EEPROM z MCU na MADzie, a nie w samej kości EEPROM. Pojawiła się też sugestia wypróbowania narzędzia COBBA, jednak użytkownik wskazuje, że testy nie potwierdzają problemów z zasilaniem EEPROM, a raczej wskazują na uszkodzenie samego EEPROMu lub jego interfejsu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA