logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV29FX66E - migająca dioda 2 i 3 razy, brak schematu, napięcie 9V na stb

fredpostrach 28 Paź 2007 18:22 1866 11
REKLAMA
  • #1 4391424
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    temat juz mielony ale u mnie trafiłem coś innego niz w opisach na elce .
    Nieznalazłem oznaczen usterek odpowiadajaych mryganiu diody , u mnie dioda po właczeniu mryga 2 razy przerwa 2 razy i tak w koło ,temat znany wszytko sprawdziłem co mogłem i co zostało napisane .
    jezeli zmusze tv i odaple go do pracy dioda mryga juz 3 razy przerwa i znów 3razy co to oznacza to juz niewiem .
    W tv nic nie jest uszkodzone ( mowie oczywiscie o elementach do pomierzenia) na wysokim ,ok przetwornica tez ok ,
    bez obciażenia zapala żarowke po chwili ja gasząc .
    Najważniejsze jest to ze ten tv potrafi zatrybic i pracować tydzien i dłuzej potem znów odmawia posłuszeństwa i tak w kółko wiec nie mozna stwierdzić ze uszkodzony jest jakis element mocy co innego moduł z prockiem czesto wymieniany w opisach .
    i przydał by sie schemat na elce wystepuje ale not found err.

A i wazna sprawa niemam schematu a na płycie jest przy małym trafo stb 6V a mam około 9V niewiem czy to jest prawidłowo i niewiem jak prawidłowo powinna zachowac sie sama przetwornica.
  • REKLAMA
  • #2 4391639
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    W trybie serwisowym sprawdz czy opisane komponenty są zgodne z tym co jest rzeczywiście zamontowane na płycie głównej. Nie mam przed sobą schematu, ale zazwyczaj przyczyną takich "odbić" jest tuner.
  • REKLAMA
  • #3 4391697
    fredpostrach
    Poziom 28  
    w trybie serwisowym czyli ??

jak ktos ma schemat ....jakie są rezystancje oporow w tranzystorach B+ na wysokim umnie
    2SC 5698 b-e 42 ohm
    2SC5696 b-e 18 ohm
    diody c-e sprawne złacza b-c tez sprawne.

trafopowielacz na tescie (ktory mnie jeszcze nie zawiódł ) sprawny
  • #4 4391864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4423063
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Przetwornica sprawna odpalona na "boku" działa bez mrygniecia , na wysokim tranzystory sprawne trafo na tescie tez sprawny telewizor sygnalizuje ustarke mrygnieciem 2 lub 3 razy .
    Tester I2C niepokazuje pracy magistrali i niewiem czy ona powinna pracowac na stby ?

Moderowany przez obcy7:

Tematy scaliłem. Regulamin.

• #8 4423084
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    nie wiem czy dobrze mi się wydaje lecz jesli FX to chyba ta płyta z taka płytką pionową wciśniętą w płyte główną. Jeśli tak to ta płytka jest uszkodzona, zimne luty na układzie smd.
  • REKLAMA
  • #9 4423115
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Dobrze ci sie wydaje ze ten modół z prockiem tez to podejrzewam ale pewnosci niemam bo tv potrafi pracowac jakis czas potem odmawiał potem znow pracował wiec niewiem co sie dzieje a zimne luty
    w ktorym miejscy konkretnie ?
  • #10 4423214
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    zimne luty na tej dołanczanej płytce. teoretycznie należy ją wymienić lecz w praktyce wystarczy przelutować smd
  • #11 4423240
    fredpostrach
    Poziom 28  
    procek przelutowac ? moja stacja jest za słaba do tego brakuje mi napiecia na we A1 tego modułu stb+5V pomimo ze stabilizator podaje to +5V magistarla I2C stan SCL I SDA wysoki 4,9 V ale brak pracy na monitorze I2C.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

napiecie +5v jest i napiecie +3.2V tez jest mam inne oznaczenia jak na schemacie .

Dodano po 4 [minuty]:

a zgadza sie mam schemat do podobnego modelu
  • #12 4424023
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Na wyj serwisowym tego procka SAA 5665 HL brak impulsów SCL i SDA na monitorze I2C , monitor pokazuje tylko stan wysoki po 4,9V .
    Czy w stby procek powinien pokazac prace szyny ?
    Procesor podaje impuls na MAIN-RY na sekunde załaczy przekaźnikiem i sygnalizuje awarie .
    napiecia proscka stby prawidłowe +5V i +3,2V
    Przetwornica sprawna wysokie nie obciąża.

Moderowany przez obcy7:

Kolejny raz tematy scaliłem. Regulamin!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV29FX66E dioda sygnalizacyjna miga 2 lub 3 razy w cyklu, co wskazuje na błąd, jednak brak jest oficjalnego schematu i kodów mrygnięć. Pomimo sprawdzenia elementów mocy, tranzystorów (2SC5698, 2SC5696), diod, transformatora i przetwornicy, problem nadal występuje. Napięcie na małym transformatorze STB wynosi około 9V zamiast oczekiwanych 6V. Magistrala I2C nie wykazuje aktywności, a na wyjściu procesora SAA5665HL brak impulsów SCL i SDA, mimo obecności napięć +5V i +3,2V. Podejrzewane są zimne luty na dołączanej płytce z procesorem, co może powodować niestabilną pracę telewizora – czasami działa poprawnie przez dłuższy czas, a potem odmawia. Zalecane jest przelutowanie układów SMD na tej płytce. Brak schematu utrudnia diagnozę, jednak podobne modele mają dostępne schematy, które mogą pomóc w dalszej analizie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA