Trwałość sygnału Θ=1 sec, fs=50Hz. Polepszyć w K razy rozdzielczość DFT sygnału o tej trwałości przy wykorzystaniu: a)zwiększonej N ; b)dodatkowych zer
1)K=2 2)K=3 3)K=4 4)K=5 5)K=6
a)N=......................................
b)ilość zer=.............................
----------------------------------------------------------------------------------------
Znalazłem tylko kilka artykułów i fragmentów książek, które niestety opisują tylko ten problem i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania.
Nie wiem czy mieliście takich wykładowców na studiach. Dają jedno dodatkowe pytanie, którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Widziałem kilka prac i nikt nie rozwiązał tego zadania.
Proszę pomóżcie, nie chcę stracić całych 4 lat nauki przez jedno głupie zadanie. Wykładowca się uparł, rozwiązałem mu 4 z 5 zadań. Ciężko się z nim rozmawia bo ma za dużo tytułów przed nazwiskiem.
Nie mam kontaktu z żadnym elektronikiem, który mógłby mi pomóc.
Tutaj jest kilka rzeczy do jakich dotarłem szukając rozwiązania.
rf=N/fs=1/Ts=T
rf - rozdzielczość w dziedzinie częstotliwości
N - liczba próbek
fs - częstotliwość próbkowania
T - całkowity czas badanego zjawiska
Przy dodaniu 8 próbek zerowych do 8 próbek normalnych rozdzielczość się podwaja.
PS. Bardzo proszę o szybką pomoc w tym zadaniu
Przepraszam za posta ale spałem 2h
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
1)K=2 2)K=3 3)K=4 4)K=5 5)K=6
a)N=......................................
b)ilość zer=.............................
----------------------------------------------------------------------------------------
Znalazłem tylko kilka artykułów i fragmentów książek, które niestety opisują tylko ten problem i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania.
Nie wiem czy mieliście takich wykładowców na studiach. Dają jedno dodatkowe pytanie, którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Widziałem kilka prac i nikt nie rozwiązał tego zadania.
Proszę pomóżcie, nie chcę stracić całych 4 lat nauki przez jedno głupie zadanie. Wykładowca się uparł, rozwiązałem mu 4 z 5 zadań. Ciężko się z nim rozmawia bo ma za dużo tytułów przed nazwiskiem.
Nie mam kontaktu z żadnym elektronikiem, który mógłby mi pomóc.
Tutaj jest kilka rzeczy do jakich dotarłem szukając rozwiązania.
rf=N/fs=1/Ts=T
rf - rozdzielczość w dziedzinie częstotliwości
N - liczba próbek
fs - częstotliwość próbkowania
T - całkowity czas badanego zjawiska
Przy dodaniu 8 próbek zerowych do 8 próbek normalnych rozdzielczość się podwaja.
PS. Bardzo proszę o szybką pomoc w tym zadaniu
Przepraszam za posta ale spałem 2h
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]