logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć rozdzielczość DFT sygnału 1s, fs=50Hz, K=2-6?

Kompilatorek 31 Paź 2007 13:12 1727 2
REKLAMA
  • #1 4433104
    Kompilatorek
    Poziom 2  
    Trwałość sygnału Θ=1 sec, fs=50Hz. Polepszyć w K razy rozdzielczość DFT sygnału o tej trwałości przy wykorzystaniu: a)zwiększonej N ; b)dodatkowych zer

1)K=2 2)K=3 3)K=4 4)K=5 5)K=6

a)N=......................................
    b)ilość zer=.............................

----------------------------------------------------------------------------------------
    Znalazłem tylko kilka artykułów i fragmentów książek, które niestety opisują tylko ten problem i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania.

Nie wiem czy mieliście takich wykładowców na studiach. Dają jedno dodatkowe pytanie, którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Widziałem kilka prac i nikt nie rozwiązał tego zadania.

Proszę pomóżcie, nie chcę stracić całych 4 lat nauki przez jedno głupie zadanie. Wykładowca się uparł, rozwiązałem mu 4 z 5 zadań. Ciężko się z nim rozmawia bo ma za dużo tytułów przed nazwiskiem.

Nie mam kontaktu z żadnym elektronikiem, który mógłby mi pomóc.

Tutaj jest kilka rzeczy do jakich dotarłem szukając rozwiązania.

rf=N/fs=1/Ts=T

rf - rozdzielczość w dziedzinie częstotliwości
    N - liczba próbek
    fs - częstotliwość próbkowania
    T - całkowity czas badanego zjawiska

Przy dodaniu 8 próbek zerowych do 8 próbek normalnych rozdzielczość się podwaja.

PS. Bardzo proszę o szybką pomoc w tym zadaniu

Przepraszam za posta ale spałem 2h

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #3 4444668
    Kompilatorek
    Poziom 2  
    Pytałem trzech doktorów i jednego magistra z uczelni, ale żaden niewie jak to rozwiązać. Tak więc żegnajcie studia :(

Od tygodnia próbuje zrobić to zadanie a na egzaminie miałbym na to 10-20 min :P

PS.
    Nawet niezła książka. Można ją czytać "od dechy do dechy". Szkoda, że w tym temacie nie była użyteczna.
REKLAMA