logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P4V8X-X nie wykrywa dysku SATA Seagate 80GB – instalacja systemu i sterowniki

Bosak 01 Lis 2007 13:32 7029 14
REKLAMA
  • #1 4436404
    Bosak
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Mój problem polega na tym że dostałem nowy dysk SATA Seagate 80 GB w zamian za stary któremu cos dolegało no i chce zainstalować system tyle ze nie może wykryć żadnego dysku twardego. Zapewne chodzi o sterowniki, tyle juz probowałem ze jestem bezradny wiec prosze o pomoc. Płyta to ASUS P4V8X-X

Dodano po 5 [minuty]:

dodam tylko ze posiałem gdzieś sterowniki od płyty głownej
  • REKLAMA
  • #3 4436646
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Z tego co zrozumiałem to system nie widzi dysku??? Jeżeli tak to będziesz musiał sobie zrobić dyskietkę ze sterownikiem sata. Dokładny opis znajdziesz w instrukcji płyty. Jeszcze jedno sprawdź czy masz zablokowany raid jeżeli nie to go zablokuj
  • REKLAMA
  • #4 4436665
    Bosak
    Poziom 17  
    mpn103 napisał:

sciagalem z tad i nagrywałem na dyskietke i nic niedawalo

Cytat:
    Z tego co zrozumiałem to system nie widzi dysku??? Jeżeli tak to będziesz musiał sobie zrobić dyskietkę ze sterownikiem sata. Dokładny opis znajdziesz w instrukcji płyty. Jeszcze jedno sprawdź czy masz zablokowany raid jeżeli nie to go zablokuj

raid tzn?
  • #6 4436700
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Płyta ma opcję raid dla sata, wiec jeżeli chcesz zainstalować system na dysku sata to musisz zablokować raid w biosie. A co do sterownika: musisz zrobić dyskietkę na której będzie sterownik i programik ładujący. Przy instalacji win xp na samym początku na dole ekranu jest monit w stylu "jeśli chcesz załadować sterownik raid innej firmy naciśnij F8" albo jakoś tak. wkładasz dyskietkę do napędu i wciskasz F8 instalator załaduje sterownik i dalej powinno iść bez problemów
  • REKLAMA
  • #7 4436702
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Najpierw ustaw w biosie żeby dyski na SATA widziane były jako IDE.
    W tym pliku do którego dałem poprzednio link jest taki katalog jak "DriverDisk" wejdź w niego.
    Tam masz plik MakeDisk.exe, użyj go do stworzenia dyskietki ze sterownikami SATA.
    Podczas ładowania windowsa XP z płyty zaraz na początku startowania wyświetla się komunikat:
    "Naciśnij klawisz F6 aby załadować oprogramowanie..." wciskasz i czekasz aż załadują się pliki z płyty.
    Póxniej instalator zapyta się Ciebie o wybór sterowników z dyskietki i wybierasz te ktore odpowiadają twojemu systemowi.
  • #8 4436733
    Bosak
    Poziom 17  
    WojtasJD napisał:

Seagate Barracuda 7200.10 80 GB

Dodano po 4 [minuty]:

mpn103 napisał:
    Najpierw ustaw w biosie żeby dyski na SATA widziane były jako IDE.

Mozesz dokladniej wytłumaczyc gdzie to ustawic?
    Załączniki:
    • ASUS P4V8X-X nie wykrywa dysku SATA Seagate 80GB – instalacja systemu i sterowniki Obraz.jpg (120.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4436759
    Bosak
    Poziom 17  
    ST380815AS
  • #11 4436766
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    W zakładce Advanced zobacz najpierw czy masz w ogole SATA włączone.
  • #12 4436790
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    ST380815AS -> Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 80-GB Hard Drive

upewnij się że w dysku jest założona zworka ograniczająca transfer do 1.5Gb/s, ponieważ w swojej płycie masz problematyczny VT8237; potem można spróbować ustawić/dowiedzieć się czy płyta 'widzi' dysk (jeśli nie to żadne kombinacje ze sterownikami i instalatorem XP nie pomogą...)
  • REKLAMA
  • #13 4436796
    Bosak
    Poziom 17  
    mpn103 napisał:
    W zakładce Advanced zobacz najpierw czy masz w ogole SATA włączone.

advanced/chipset/southbridge/onboard Serial-ATA Boot ROM - Enabled

Dodano po 59 [sekundy]:

WojtasJD napisał:
    ST380815AS -> Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 80-GB Hard Drive

upewnij się że w dysku jest założona zworka ograniczająca transfer do 1.5Gb/s, ponieważ w swojej płycie masz problematyczny VT8237; potem można spróbować ustawić/dowiedzieć się czy płyta 'widzi' dysk (jeśli nie to żadne kombinacje ze sterownikami i instalatorem XP nie pomogą...)

zworka jest założona
  • #14 4436852
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    To jeszcze sprawdź po wejściu do VIA Tech. RAID BIOS (zaraz po starcie komputera -> <Tab>) obecność HDD
  • #15 4437064
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Zobacz jeszcze jak jest to SATA ustawione. W Bios są takie opcje czasem, że np. SATA0 może być "zmapowane" jako MASTER a SATA1 jako SLAVE. Jeśli podepniesz pod IDE0 jakiś napęd ustawiony na MASTER a potem podepniesz pod SATA0 (gdzie to SATA0 będzie się zachowywało jako Master) to ten pierwszy "zasłoni" drugi i drugi nie będzie widoczny. Widzę z twojego obrazka, że masz już jakiś napęd podpięty pod IDE0 Master. Tak jak pisze WojtasJD - jeśli w BIOSie nie będzie widoczny ten dysk, to żadne sterowniki w Win nic nie pomogą.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ASUS P4V8X-X, która nie wykrywa nowego dysku SATA Seagate 80 GB (model ST380815AS, Barracuda 7200.10) podczas instalacji systemu Windows XP. Dysk jest poprawnie podłączony, z założoną zworką ograniczającą transfer do 1.5 Gb/s ze względu na kontroler VT8237. Konieczne jest wyłączenie funkcji RAID SATA w BIOS-ie, ponieważ płyta ma wbudowaną obsługę RAID, która może blokować wykrycie pojedynczego dysku SATA. Zaleca się ustawienie trybu SATA na IDE w BIOS-ie, aby system mógł wykryć dysk bez problemów. Sterowniki SATA należy załadować podczas instalacji Windows XP z dyskietki stworzonej za pomocą narzędzia MakeDisk.exe dostępnego w pakiecie sterowników VIA RAID (link do VIARAID220d.zip). Podczas instalacji należy wcisnąć F6, aby załadować sterowniki z dyskietki. Dodatkowo warto sprawdzić w BIOS-ie, czy SATA jest włączone oraz czy dysk jest widoczny w BIOS-ie i w menu RAID BIOS (dostępnym po starcie komputera przez naciśnięcie klawisza Tab). Należy także zwrócić uwagę na ustawienia mapowania SATA0 jako MASTER, aby nie kolidowało z innymi napędami IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA