logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieją jakieś "szukacze nadajników GPS"?

tymoteuszek 01 Lis 2007 17:42 43752 27
REKLAMA
  • #1 4437130
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Chodzi o to, żeby sprawdzić czy ktoś mi nie podłożył pluskwy GPS w samochodzie albo do rzeczy osobistych: żebym ją mógł wykryć.
    Bo przejrzałem już sieć kilkanaście razy i owszem: są jakieś "uniwersalne skanery", ale z opisu wynika, że szuka "wszystko" - z doświadczenia wiem, że znajdzie i telefon GSM i wiele innych rzeczy. A jak szuka to nie powie co znalazł. I czasami nie wiadomo co znalazł.
    Istnieje jakieś takie urządzenie, co np. wykryje jakiś sygnał i albo wyświetli, że to GPS, GSM albo coś innego - albo po prostu częstotliwość (GPS to chyba 1500 MHz?)?
    Mógłbym na to przeznaczyć 1000-3000 zł (tak mniej więcej) - bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4437166
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

Nie istnieje coś takiego jak naziemne nadajniki czy "pluskwy" GPS. Sygnał GPS jest nadawany tylko przez satelity przeznaczone do tego celu.
    Różne urządzenia korzystają jedynie z sygnału GPS odebranego z tych satelitów.
    Sygnał GPS nie jest nadawany przez żadne "pluskwy" czy inne takie wynalazki.
  • #3 4437169
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    A nadajnik GPS nie wysyła żadnych sygnałów, "widząc" satelity?
    A jeśli to problem - to czy ogólnie warto się zajmować tematem, czy coś takiego... nie istnieje?
    Albo inaczej się nazywa... sam nie wiem...?:|

Aha!
    Przecież jakoś to coś musi się komunikować, jeśli ma śledzić auto albo osobę - to jak to robi: po prostu inną częstotliwością niż GPS?
    I szukać należy tej INNEJ częstotliwości czy jak?
  • #4 4437226
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

tymoteuszek napisał:
    ...Przecież jakoś to coś musi się komunikować, jeśli ma śledzić auto albo osobę - to jak to robi: po prostu inną częstotliwością niż GPS?
    I szukać należy tej INNEJ częstotliwości czy jak?

Dokładnie tak. Po prostu, z sieci satelitów, za pomocą odbiornika GPS odebrana jest informacja o aktualnym położeniu, a następnie jest przekazana za pomocą innego nadajnika, np. telefonu (modułu) GSM. Może to być też zupełnie inny nadajnik.
    Sprawa nie wygląda jednak tak prosto. Odebrany sygnał jest dekodowany, odpowiednio obrabiany, ponownie kodowany i wysłany w innym paśmie. To tak bardzo ogólnie...
  • #5 5518348
    M4R3K
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    to jaka wkoncu jest ta czestotliwość GPS ?? 1500 mHz moze ktos z was odpowiedziec ??
  • REKLAMA
  • #6 5518435
    worlock
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Każdy satelita wysyła zakodowane dwie fale nośne: jedną na częstotliwości L1 (1575.42MHz, 19.05 cm), drugą na częstotliwości L2 (1227.60 MHz, 24.45 cm)
  • #7 5584824
    michal_mazurowski
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Urządzenia takie można znaleźć pod nazwą Live Tracking. Na rynku oferowane są urządzenia za niewielkie pieniądze np 700 PLN wielkości pudełka od zapałek z własnym zasilaniem. Działają na zasadzie pozycjonowania za pomocą sygnału GPS oraz wysyłania informacji za pomocą SMS lub pakietów danych GPRS na określony serwer. Najprościej mówiąc jest to mały odbiornik GPS i moduł GSM (musi być karta sim dowolnego operatora) do wysyłania informacji. Są oferowane również takie urządzenia, które są wyposażone w podsłuch, itp. Większe urządzenia są szeroko stosowane w taborze ciężarowym. Wg powyższego powinieneś skupić się na poszukiwaniu sygnału GSM ale jaki to zakres częstotliwości, to kto inny niech się wypowie.
  • #8 5584913
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    jak go więc wykryć?
  • #9 5585270
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Chyba nie do końca rozumiesz to co Koledzy Ci napisali. Odbiornik GPS jest urządzeniem BIERNYM i tylko odbiera, tak jak radio np. Ewentualne wysyłanie przez sms łatwo wykryć byle kiepskiej jakości radyjkiem (bedzie charakterystyczne pikanie). Logera tez nie wykryjesz, bo on tylko zapisuje w pamięci trasę. Ale ktoś go musi kiedyś wyjąć, więc przeszukaj samochód.

Pozdrawiam
  • #10 5585377
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    o logera chodziło jak go wykryć - taki trudny był ten kontekst pytania do odgadnięcia? ;)
    Wszak odpowiadałem na posta wyżej... :)
  • #11 5585479
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Logera nie idzie schwoc byle gdzie bo nie bedzie odbieral wie musisz go znalesc.ale calkiem zakamuflowac sie nie da pod siedzeniem np .nie odbiera .
  • #12 5765260
    agiles
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam pytanie w szczególności od kolegi - michal_mazurowski - możesz podać więcej info o urządzeniu które opisałeś, tj które podaje pozycję gdzie tego szukać jak to kupić.
    Rozumiem że ma za zadanie na moje rządanie podać za pomocż np sms swoją pozycję ktorą np wpisuje do gps i podąrzam

Moderowany przez marek216:

Na forum są narzędzia do sprawdzania pisowni. Błędy ortograficzne nie są tolerowane. Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #13 5765304
    JALA
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    @chrisi nie jest do końca tak jak piszesz, bo miejsc na ukrycie takiego urządzenie jest naprawdę bardzo bardzo dużo, od podsufitki, przez wszelkie boczne blachy na podwoziu skończywszy, więc bez rozbiórki samochodu nie da się wykryć takiego urządzenia (loggera) czyli urządzenia które tylko zapisuje dane w swojej pamięci, nigdzie ich nie wysyłając.
  • #14 6339314
    michal_mazurowski
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, dawno nie zaglądałem, więc nie wiem czy pytanie jest nadal aktualne. Na alledrogo można znaleźć urządzenie lub po prostu wpisać tracking w wyszukiwarce i wybrać interesującą pozycję. Opcje, które posiada to urządzenie, to: Automatyczne śledzenie, Śledzenie, Inwigilacja głosowa, Geo-Fence, Alert przemieszczenia, Alert prędkości, Alert SOS, Real Tracking. Istnieją na rynku również urządzenia, które blokują, zakłócają sygnał GPS. Dzięki temu "szpieg" nie może zlokalizować położenia i wysyła SMS z błędem (szukaj na alledrogo zagłuszacz). Czyli istnieją dwa sposoby pozbycia się problemu: znaleźć szpiega (drogie urządzenia lub drogie usługi) lub wyeliminować kontakt ze światem stosując zagłuszacz sygnału GPS lub sygnału SMS lub GPRS (często stosowane w teatrach, kinach, bankach - też dosyć drogie urządzenia - http://www.telix.pl/artykul/zagluszacze-sygnalu-gsm-0,1115.html). Jeśli linki niezgodne z regulaminem to proszę o wywalenie.
    Pozdrawiam
  • #15 7019702
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 386
    Nie wiem czy aktualne.
    Można namierzyć odbiornik GPS. Po pierwsze po szumie heterodyny po drugie po właściwościach anteny (jeszcze trudniejsze). Nie, nie wiem gdzie kupić, choć konstrukcja prostsza niż zagłuszacz telefonów.
  • REKLAMA
  • #16 7027271
    sys-kom
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jest coś takiego jak zewnętrzna antena do Garmina ETREX - jako że on nie ma wejścia na zew. antenę to jest coś takiego jak retransmiter , jak działa nie wiem .

Ale widziałem i ma antenę odbiorcza i nadawczą , wiec da sie wysłać do urządzenia sygnał .

Druga sprawa , kilka lat temu pracowałem w firmie X która monitorowała pojazdy GPS /GPRS . Ja to montowałem i miałem taki dziwny przypadek ze w firmie Y która miała kilka samochodów podłączonych do systemu , jednego samochodu nie było widać (pozycji GPS) , a na bazie jak zjechały wszystkie razem to nie było widać żadnego .

okazało się że jak podchodziłem do tego samochodu którego nigdy nie było widać z przenośnym Garminem to on też tracił sygnał , okazało się że antena podłączona do tego samochodu robiła zakłócenia tak że wszystko w pobliżu traciło zasięg GPS.

Dodano po 16 [minuty]:

http://www.navi.pl/katalog/33/111/retransmiter_sygnalu_gps.html

http://www.gartrip.de/antenna.htm

a tu dokładnie takie coś
    http://www.semsons.com/gpsreran.html
  • #18 7027322
    cranky
    Poziom 30  
    Ja przyponę, że chodziło o namierzanie odbiorników, nie nadajników GPS. Tracking samochodowy jako system - odbiornik GPS/ nadajnik GSM - namierzyć już łatwo. Zakłócanie GSM oczywiście jest też wykonalne, jak ktoś się uprze i poszuka lokalizacji antenki odbiorczej to wystarczu mu tabliczke czekolady na konsoli położyć ;)
    Jednak identyfikacja GPS bez GSM jest trudne, choć nie niemożliwe (metody jak w poprzednim poście).
  • #19 7027335
    sys-kom
    Poziom 13  
    Zagluszacz sygnalu gps to wydatek 300zl na allegro ....
    a co do namierzania nadajnikow gps - nie wiem czy to ma jakikolwiek sens przeciez pozycje nadajnikow gps sa ogolnie znane .
    Stacje korekcyjne nie sa ukrte ...

GSM - nie GPS

Dodano po 7 [minuty]:

cranky napisał:
    Ja przyponę, że chodziło o namierzanie odbiorników, nie nadajników GPS. Tracking samochodowy jako system - odbiornik GPS/ nadajnik GSM - namierzyć już łatwo. Zakłócanie GSM oczywiście jest też wykonalne, jak ktoś się uprze i poszuka lokalizacji antenki odbiorczej to wystarczu mu tabliczke czekolady na konsoli położyć ;)
    Jednak identyfikacja GPS bez GSM jest trudne, choć nie niemożliwe (metody jak w poprzednim poście).

no nie jest to takie proste jak kolega opisał , bo nie zawsze znajdziesz antenę , nie zawsze jest ona zewnętrzna

• #20 7028668
    cranky
    Poziom 30  
    Odkrycie że nie zewnętrzna. Montowałem kilka takich "trackingów" i w osobówkach/busach antenka jest właśnie tam gdzie na zdjęciu (pod deską rozdzielczą blisko szyby - ma widzieć satelitę) a tylko w TIRach czasem pod jakimś plastikiem na zewnątrz.
    Zresztą nie myślałem o czekoladzie na zewnątrz (a tabliczka w sreberku wprost nad anteną może "położyć" zasięg).
    Dla cwaniaków dodam, że oszukiwanie firmowego "trackinga" przez zakłócanie nie ma sensu - jak wytłumaczyć szefowi, że np. silnik pracował przez 3 godziny a my nie jeździliśmy?
  • #21 7029071
    sys-kom
    Poziom 13  
    ja tego paskudztwa założyłem jakieś 200 szt.

tabliczka czekolady nic nie da nowe anteny i nowe gps widza nawet blaszanych dalach ,najprostszy nowy tomtom widzi satelity w budynku .

a co do cwaniactwa , to po to anteny sie ukrywa żeby kierowca nie mógł zrobić sobie żartów z szefa ,bo jakiego kierowca będzie interesowało czy gps działa czy nie, a szefowi po wie a co mnie to obchodzi niech ten co zakładał sprawdzi , ja sie nie znam .

mało takich poznałem ,antenę mi wykręcił z urządzenia i wmawiał ze sie sama odkręciła, i jak mu to udowodnisz , chyba że powiesz w tym miejscu nic nie kłaść.
  • #22 7030331
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    sys-kom napisał:
    Zagluszacz sygnalu gps to wydatek 300zl na allegro ....
    a co do namierzania nadajnikow gps - nie wiem czy to ma jakikolwiek sens przeciez pozycje nadajnikow gps sa ogolnie znane .
    Stacje korekcyjne nie sa ukrte ...

GSM - nie GPS

kolego czytaj ze zrozumieniem
    zagluszacz sygnalu gps
  • #23 7030991
    sys-kom
    Poziom 13  
    przepraszam zwracam honor, nie wiedziałem że takie coś jest , a sprawdził ktoś coś takiego i czy to działa
  • #24 7031240
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    sys-kom napisał:
    przepraszam zwracam honor, nie wiedziałem że takie coś jest , a sprawdził ktoś coś takiego i czy to działa

Tak dziala i to dosc dobrze - jak masz dobra antene i PA to masz babelek 150m w otwartej przestrzeni calkowitej ciszy dla GPS'ow
    Nie modyfikowany gaget z allegro za 250zl ma zasieg 10-15m
  • #25 7031282
    sys-kom
    Poziom 13  
    maskara raj dla złodziei samochodów
    i po co ktoś takie rzeczy sprzedaje
  • #27 7031860
    sys-kom
    Poziom 13  
    a co żarówek 100W unia nie pozwala produkować
  • #28 7031924
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    Temat zamykam bo zszedł za pierwotnego zagadnienia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że nie istnieją "naziemne nadajniki GPS" ani "pluskwy GPS" emitujące sygnał GPS, ponieważ sygnał ten jest nadawany wyłącznie przez satelity na częstotliwościach L1 (1575,42 MHz) i L2 (1227,60 MHz). Urządzenia GPS są odbiornikami pasywnymi, które odbierają sygnał satelitarny, a lokalizacja jest następnie przesyłana przez moduł GSM lub inny nadajnik, np. za pomocą SMS lub GPRS. Wykrywanie takich urządzeń polega na poszukiwaniu sygnału GSM, który nadaje lokalizację, a nie samego sygnału GPS. Istnieją urządzenia typu Live Tracking, które łączą odbiornik GPS z nadajnikiem GSM i mogą być ukryte w samochodzie, często pod deską rozdzielczą lub w innych trudno dostępnych miejscach. Logger GPS, który tylko zapisuje trasę w pamięci, jest trudny do wykrycia bez fizycznego przeszukania pojazdu. W sprzedaży dostępne są także zagłuszacze sygnału GPS (jammer GPS), które zakłócają odbiór sygnału satelitarnego na określonym obszarze, co uniemożliwia lokalizację urządzenia śledzącego. Koszt takich zagłuszaczy zaczyna się od około 250-300 zł. Montaż i ukrycie anteny GPS w pojazdach jest często tak zaprojektowane, aby uniemożliwić łatwe wykrycie i demontaż przez użytkownika. Wykrywanie nadajników GPS bez modułu GSM jest trudne, ale możliwe poprzez analizę szumu heterodyny lub właściwości anteny. W dyskusji pojawiły się także przykłady retransmiterów sygnału GPS oraz uwagi o praktycznych aspektach zakłócania i wykrywania urządzeń śledzących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA