logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen T4 2.5 TDI - opóźnione działanie turbo przy niskich obrotach

skayvoker 01 Lis 2007 20:35 13165 12
REKLAMA
  • #1 4437724
    skayvoker
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam mam taki problem przy nagłym nacisnieciu na pedal gazu samochod bardzo słabo reaguje czyli praktycznie nie przyspiesza jak na moc 2,5 tdi dopiero po osiagnieciu dwóch tysiecy obrotów zaczyna cos sie dziac sprawdzałem na podobnym aucie i tam przyspieszenie jest wyczuwalne przy mniejszych obrotach tak jakby turbo załanczalo sie wcześniej . prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4437957
    fazaele
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    niewiem co u ciebie jest przyczyna bo za mało danych ale miałem taki sam przypadek w t4 2.5 tdi 88km i pomogła wymiana mapy w sterowniku
  • REKLAMA
  • #3 4437972
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    kolego podjedz do kogoś na diagnostykę stracisz ok. 80 zł i będzie wiadomo co go boli bo za chwilę będzie pełno postów typu :
    - wymyj przepustnice
    - wymień silniczek krokowy
    itp,itp
  • #4 4438036
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    skayvoker napisał:
    Witam mam taki problem przy nagłym nacisnieciu na pedal gazu samochod bardzo słabo reaguje czyli praktycznie nie przyspiesza jak na moc 2,5 tdi dopiero po osiagnieciu dwóch tysiecy obrotów zaczyna cos sie dziac sprawdzałem na podobnym aucie i tam przyspieszenie jest wyczuwalne przy mniejszych obrotach tak jakby turbo załanczalo sie wcześniej . prosze o pomoc

Sprawdz wężyki podcisnieniowe, czy nie masz gdzies przetarcia i nieszczelności, pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 4443454
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Pojedź na diagnostyke komputerkiem będzie wiadomo czy przepływomierz powietrza czy turbina siedzi czy zawór w turbinie. Stawiam na przepływomierz powietrza.
  • #6 4444142
    aaaalpejczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy ta usterka wystapiła nagle??
  • REKLAMA
  • #7 4444915
    skayvoker
    Poziom 11  
    Tak naprawde to nie wiem od jakiego czasu tak jest bo auto dopiero kupilem i go testuje wydaje mi sie że trpche duzo pali pozdrawiam
  • #8 4445020
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    WItam.
    Turbina nie jest niczym wlaczana chodzi non stop.
    Sprawdz czy turbina dziala .
    Pozdrawiam.
  • #9 4449659
    skayvoker
    Poziom 11  
    turbinka chyba dziala bo po osiągnieciu dwóch tys obrotów auto dostaje kopa cho dzi mi o moment od startu bardzo przymula
  • #10 4449988
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Koledzy maja racje odwiedzic jakiegos mechanika ,moze filter powietrza moze ktorys waz od turbiny dziurawy i tak mozna wymieniac .
    Pozdrawiam.
  • #11 4452562
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    ponawiam propozycje sprawdzenia pamieci silnika i porownania parametrów przepływomierza. wczoraj robilem podony przypadek .Do 2000 obr. auto nie ma mocy powyzej dostawało kopa .Na KTS w parametrach rzeczywistych przepływomierz pokazywał 0 pozniej pokazywał nagle 550 i nie schodził . Po wymianie auto chodzi normalnie.Natomiast dziura w węzu po turbinie skutkuje zmniejszeniem mocy ale oprocz tego "zasłona dymna" z rury.
  • #12 4452607
    skayvoker
    Poziom 11  
    dziękuje jutro jestem umówiony z elektronikiem na diagnozę zobaczymy kto mieł racje pozdrawiam.
  • #13 4461294
    skayvoker
    Poziom 11  
    witam ponownie juz po wizycie u elektryka niestety przepływka walnieta nieznam się ale cos mówil że nawet 500 nie podaje ale niewiem czego a powinna dawac 850

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie T4 2.5 TDI występuje problem z opóźnionym działaniem turbodoładowania przy niskich obrotach silnika, co objawia się słabą reakcją na gwałtowne wciśnięcie pedału gazu i brakiem przyspieszenia do około 2000 obr./min. Możliwe przyczyny to uszkodzony przepływomierz powietrza, nieszczelności w przewodach podciśnieniowych, uszkodzony wąż turbiny lub problemy z mapą w sterowniku silnika. Diagnostyka komputerowa jest zalecana w celu identyfikacji usterki, zwłaszcza sprawdzenia parametrów przepływomierza powietrza, który w jednym przypadku wskazywał wartości znacznie odbiegające od normy (np. 0 zamiast około 850). Turbina działa ciągle i nie jest mechanicznie załączana, więc problem nie leży w jej aktywacji, lecz w elementach sterujących lub nieszczelnościach. Wymiana uszkodzonego przepływomierza powietrza oraz kontrola szczelności układu dolotowego i filtra powietrza przyniosły poprawę działania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA