logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom: Jak obliczyć dzień tygodnia z daty? Szukam funkcji lub algorytmu

Bobekmaster 02 Lis 2007 10:03 2421 4
REKLAMA
  • #1 4439004
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Chciałbym obliczyć dzień tyg. z daty. Czy znacie jakieś funkcje do bascoma, lub chociaż jakieś sprawdzone algorytmy??. Szukałem i nic ciekawego nie znalazłem.
    P.S. mój rtc zlicza dzień tyg, ale trzeba mu wpisać dzień tyg razem z wpisywaniem daty. (przy przechodzeniu przez godzinę 00.00 zwiększa dzień tyg o jeden. ale nie oblicza go z daty)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4439200
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    A czy musisz go obliczać? Ja w 8583 robię tak:

Pcf zlicza dzień tygodnia tak, że liczy od 0 do 6 i tak w kółko.
    Ja przyjmuję że 0 to niedziela i po odczytaniu z pcf wyświetlam tak:

Locate 2 , 1
    lcd Lookupstr(d , Dta1)

Dta1:
    Data "Niedziela   " , "Poniedzialek" , "Wtorek      " , "Sroda       " , "Czwartek    " , "Piatek      " , "Sobota      "

Nie wiem czy to o to Ci chodziło. U mnie się to bardzo ładnie sprawdza. Sam jestem ciekawy, czy można to jakoś policzyć.
  • REKLAMA
  • #3 4439355
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Bez problemu można to policzyć. tylko ze jeden algorytm co znalazłem mi cos nie chce działać:cry: jest tez funkcja w bascomie ale ciągnie strasznieeee dużo ramu. Niestety nie mogę znaleźć jakiegoś skutecznego algorytmu.

Mój rtc8564JE niestety tylko dodaje jeden dzień a czy danego dnia jest piątek czy poniedziałek trzeba mu samemu wpisać.

Algorytm nie musi być w bascomie. mogą być to zwykłe obliczenia. ja już sobie poradze(chyba).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4441734
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    już sobie poradzilem temat zamykam.
    Pozdrawiam.
REKLAMA