logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co najlepiej kupic do GPSa ?? Telefon czy Palmtop ??

1Paluch1 04 Lis 2007 11:43 1635 5
REKLAMA
  • #1 4444505
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam od Kilku dni męczy mnie pytanie co wybrac lepiej do Nawigacji przeczytałem troszke już i naprawde ciężko mi wybrać.

Zastanawiałem sie czy kupić lepiej Telefon SPV M3000 czy Może Nokie N80.

Moze lepiej wogle wybrać tylko palmtopa z nawigacją i to wsyztsko ???

Posiadam Nokie E50 chciałem zrobić na niej Navi ale twierdze ze ma maly ekran troche na nawigacje wiec sam nie wiem .

Potem doszłem do tego czy moze lepiej nie kupic telefon o wiekszym lcd spv m3000 albo n80

Napiszcie mi jakie są wymiary lcd N80 Nokii i SpV m3000 bo nie wiem.

I pytanie jakie rozwiązanie najlepiej zrobic bo sam już nie wiem co najlepiej nie chce dużo wydać na to.

Mam taki przedział jeśli by to miało być z telefonem to około 700zł do 750zł

Jeśli sam Palmtop bez telefonu to około 300zł

Co radzicie???

Dzieki z góry za POMOC .
  • REKLAMA
  • #2 4444626
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Sam mam TomTom-a na E50 i na serio mi wystarcza. Nie ma takiego pokrycia jak Programy na Windows Mobile, ale w każdym średnim mieście numery ulic są, więc OK.

Jeżeli masz kaskę na palmtopa to weź palmtopa. Więcej masz możliwości mając jako bazę Windowsa Mobile w urządzeniu. Na symbiana są zawsze prostsze mapy.

A wielkość wyświetlacza ? Im większa, tym lepiej, ale sam byłem zaskoczony, że mając tę E50 w nokiowskim uchwycie na szybie nie odczuwam dyskomfortu :) Przecież i tak więcej słuchasz poleceń głosowych niż patrzysz na ten ekran :)
  • REKLAMA
  • #3 4444695
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak chcesz często tego GPS używać, to lepiej mieć go jako osobne urządzenie, jak tylko od czasu do czasu, to telefon wystarczy spokojnie.

Palmtopa z odbiornikiem GPS do 300zl raczej nie kupisz, chyba że używanego.

Możesz tez poszukać palmtopa z GPS i GSM, ale do 700-750zł też może być ciężko, chyba że używanego.

W Nokii E50 masz wyświetlacz o rozdzielczości 240 x 320, czyli w sumie tyle samo ile w gotowych odbiornikach GPS czy palmtopach. Z tą różnicą że w gotowych odbiornikach GPS ekran jest obrócony o 90 stopni.
  • REKLAMA
  • #4 4444846
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ok dzieki za odpowiedź nurtuje mnie kolejne pytanko.

Chce jak już coś używanego ale w miare możliwości najlepszego jak każdy by chciał wiadomo.

To lepiej wźąść Palmtopa czy w telefonie???

raczej bede kożystał z tego żadko i tak sie cały czas zastanawiam

A co z ekranem SPV M3000 jakie ma wymiary a jakie wymiary ma Nokia N80 LCD ???

Bo podoba mi sie N80 ale teraz znów napisaliście wyzej że gorzej z Mapami na SYmbiana jest i teraz jestem w kropce .

Sprzęt używany chce kupić moze znaleść cos na allegro tylko naprawde zastanawiam sie czy moze lepiej osobno Palmtoma czy kupic wiekszy telefon z wiekszym lcd i nosić cegłe w kieszeni :)
  • REKLAMA
  • #5 4446636
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    SPV M3000 - 240 x 320, działa pod Windows Mobile, wiec każdy program nawigacyjny zainstalujesz. Ale do ceny musisz doliczyć zakup modułu GPS.(pewnie z 100-200zł)

Nokia N80 - 352 x 416, ale działa pod Symbianem + musisz dodatkowo moduł GPS(200-300zl) dokupić.

Jest też Nokia 6110 Navigator(240 x 320), nie wiem jak z mapami w tym przypadku, ale ma wbudowany moduł GPS, wiec nosisz w sumie tylko telefon, a nie telefon + odbiornik GPS, wgrany program Nokia Navigator(który jest podobno nawet dobry) do tego możesz również TomTom'a pod symbina zainstalować.

Do nawigacji na pewno PDA będzie lepsze(chodź by dlatego że możesz używać dowolny program nawigacyjny), ale czy używanie PDA jako telefon jest równie wygodne? Nie wiem, sam zdecyduj co jest lepsze dla ciebie, ja mam Nokie 6670 + nawigację osobno i nie narzekam, dla mnie to wygodniejsze rozwiązanie.
  • #6 4447350
    1Paluch1
    Poziom 20  
    No teraz tak myśle czy nie kupic już N80 z kompletem do GPSa jeśli mi sie nie uda dostać czegoś w dobrej cenie takiego bede poszukiwał samego PDA z kompletem do GPSa a jak nic nie znajde zdenerwuje sie i zainstaluje na Nokii E50
REKLAMA