logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z ochroną patentową: jak skutecznie chronić wynalazki?

bolek 04 Lis 2007 14:23 1455 10
REKLAMA
  • #1 4445073
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Wiele firm na zachodzie chroni swoje wyroby patentami- czyli się da :)

Robił to ktoś z Was w praktyce, z tego co wyczytałem to trochę żmudna i droga (choć to pojęcie względne) robota. O ile nie da się opatentować odstaszacza do komarów to można chronić jakieś rozwiązanie konstrukcyjne, algorytm, czy sposób w jaki działa urządzenie.
    Chętnie poczytam o praktycznych doświadczeniach, bo o tym na elce jeszcze nie było za wiele! :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4446103
    bolek
    Poziom 35  
    napisze jeszcze raz:
    "Chętnie poczytam o praktycznych doświadczeniach, bo o tym na elce jeszcze nie było za wiele!"
  • #4 4446631
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Kiedys byłem fanem patentów ale mi przeszło. Gdy ktoś chce ukraść pomysł to coś tam wykombinuje, że niby jest inaczej niż w tym opatentowanym. Samo załatwianie po zgłoszeniu trwa ze 6 lat, opłaty są nie takie wysokie tylko trzeba nie korzystać z pomocy rzecznika patwntowego. To co ma zrobić rzecznik (badanie czystości patentowej) za 3 tyś zł zrobi Urząd Patentowy za kilka setek.
    Pisać by o różnych niuansach można sporo ale daj se spokój, energie zużyj na dopracowanie urzadzenia i tak nie bedziesz ganiał po różnych sklepach i szukał czy w odstraszaczach nie ma twoich rozwiązań.
    Ja mam na swoim koncie ze 6 patentów i masę pomysłów ale właśnie chcę je rozgłaszać za friko bo więcej satysfakcji niż z patentów.
    Patenty to głównie zgłaszają pracownicy uczelni i instytutów aby mieć "dorodek" ale od realiów życia sa oderwani.
  • REKLAMA
  • #5 4446715
    bolek
    Poziom 35  
    Czyli od zgłoszenia wniosku do pełnej ochrony może upłynać z 6lat? masakra.
    Nie będe dokładnie opisywał o co chodzi, ale to czego tyczy się temat stwarza realna szanse zarobku. Firm które się tym zajmują jest może kilkanaście- w sumie wszystkie odgapiają od siebie. Ja bym się chciał wbić pomiędzy nie, ale właśnie wypadało by sie jakoś zabezpieczyć. Ochrona miała by sie tyczyć kilku funkcji urządzenia, której jeszcze u nich nie widziałem
  • #6 4446874
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    No to jeszcze pare słów. Ochrona działa już od momentu zgłoszenia (wnosi sie juz opłaty za okresy ochronne) ale konkurenci zarzucą,że nie jest pwene, że otrzymasz patent a w opisie patentowym musisz podać wszystkie szczegóły. I tak im nie udowodnisz, że ukradli Twoje. Aby patentować to naprawde trzeba być przekonanym, ze warto.
  • #7 4447023
    bolek
    Poziom 35  
    że warto to jestem przekonany, bardziej się obawiam tego czy patent "przejdzie", w tedy mogę sobie strzelić samobuja :)
    Jutro sprubuje podzwonić. Dzięki za zainteresowanie tematem
  • #8 4448696
    bolek
    Poziom 35  
    no ceny sa różne (od 1,5 do 6kzł), ale chyba trzeba będzie dać pośrednikowi ;/

Człowiek boi sie nieznanego, trudne jest załatwienie tych spraw samemu?
  • #9 5311980
    Tomona
    Poziom 1  
    Opłata za zgłoszenie wynalazku w Urzędzie Patentowym RP wynosi 550 zł. Po udzieleniu patentu, tj. ok. 3,5 - 4 latach opłata za pierwsze 3 lata ochrony liczone od daty zgłoszenia wynosi 480 zł, za 4 rok 250 zl itd. Można chronić max. przez 20 lat. Należy chronić wynalazek w tych krajach, gdzie może on być potencjalnie wykorzystywany. W przypadku zlecenia postepowania rzecznikowi patentowemu koszty wzrosną o (od ok. 2 tys. do ... wg umowy). Koszty patentowania za granicą są wyższe. Same opłaty urzędowe za uzyskanie i ochronę patentu europejskiego (dla 5 państw przez 5 lat) to ok. 10 tys. EURO.
  • #10 5321801
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Wykopaliska.....
  • REKLAMA
  • #11 5322347
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    DJ Max napisał:
    Wykopaliska.....

Ale cenne...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznych doświadczeń związanych z ochroną patentową wynalazków, zwłaszcza w kontekście urządzeń elektronicznych i rozwiązań konstrukcyjnych. Proces patentowania w Polsce jest czasochłonny – od zgłoszenia do uzyskania pełnej ochrony może minąć około 3,5-6 lat. Ochrona prawna zaczyna działać już od momentu zgłoszenia, jednak konkurencja może kwestionować ważność patentu, a udowodnienie naruszenia jest trudne. Koszty zgłoszenia wynalazku w Urzędzie Patentowym RP to około 550 zł, a opłaty za ochronę rosną wraz z czasem trwania patentu, który może wynosić maksymalnie 20 lat. Zlecenie postępowania rzecznikowi patentowemu podnosi koszty o kilka tysięcy złotych. Patentowanie za granicą jest znacznie droższe, np. ochrona europejska dla kilku krajów na 5 lat może kosztować około 10 tys. euro. W praktyce patentowanie wymaga dokładnego opisu wynalazku i przekonania o jego wartości, a wiele firm i instytucji traktuje patenty jako zabezpieczenie formalne. Wskazane jest korzystanie z oficjalnych źródeł, takich jak strona Urzędu Patentowego RP, oraz rozważenie pomocy pośrednika ze względu na złożoność procedury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA