logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie tabeli SQL w MS Access – składnia CREATE TABLE, typy pól (autonumerowanie, TAK/NIE

lukidick 04 Lis 2007 16:01 6369 4
REKLAMA
  • #1 4445450
    lukidick
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Od razu proszę aby nie krytykować tematu, ponieważ szukałem już w google oraz na forum i nie znalazłem odpowiedzi... Chodzi mi o stworzenie tabeli w języku SQL (5 pól: tekstowe, autonumerowanie, liczbowe,wybór TAK/NIE, obiekt graficzny). Znalazłem, że jest to język zapytań dlatego nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy służy do tego jakiś kompilator? Nie chodzi mi o wyszukiwania i podłączanie sie do serwerów, tylko o stworzenie takiej tabeli wraz z podglądem. Czy da się coś takiego zrobić w MS Access? Bo tam znalazłem tylko kod źródłowy kwerend.

Jest to praca do oddania na informatykę dlatego prosiłbym także o składnie jak ma wyglądać zapis w tym języku oraz podstawowe polecenia do tworzenia a nie zapytań.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Software

• REKLAMA
  • #2 4445503
    Eltronix.pl
    Poziom 11  
    Hej,

zeby tworzyc tableki potrzebujesz serwer bazodanowy + ewentualnie narzedzie klienckie. Wiesz moze z jakiego serwera bazy danych korzystaliscie na informatyce? myslq, oracle, postgres? pytam bo stworzenie tableki jesli chodzi o rozne bazy moze sie troche roznic. jesli robicie w MS Access to nie pomoge.

ogolnie tworzenie tabel mozesz przejrzec sobie np tutaj
    http://sql-info.de/mysql/examples/CREATE-TABLE-examples.html

jesli chodzi o podglad to masz na mysli programik gdzie w trybie wizualnym obejrzysz tabelke? jesli tak to polecam np. Toad'a
    http://www.toadsoft.com/
    oczywiscie wersja pod konkretna baze.

w narzedziu typu toad mozesz wyklilkac taka tabelke z opowiednimi typami kolum a kod sql'a wygneruje sie automatycznie i bedziesz mogl go sobie obejrzec :D

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4447223
    lukidick
    Poziom 11  
    No to teraz sam już nie wiem o co gościowi chodziło... Ale jakby ktoś miał jeszcze na to jakiś pomysł to serdecznie proszę o pomoc(szczególnie czy w MS Access istnieje możliwość zapisu tabeli w SQL w taki sposób jak można to zrobić z kwerendami[Widok -> Widok SQL]). Z góry dzięki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4447645
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    W Accesie da się stworzyć tabelę używając SQL.
    Tworzysz kwerendę, w menu "Widok" wybierasz "Widok SQL", wpisujesz w okienko na przykład:
    CREATE TABLE tabela (pole1 char, pole2 char);

klikasz "wykrzyknik" (wykonaj) ... i tabela ci się utworzy.
    Ale mało kto się tak bawi, bo o wiele łatwiej to się robi kreatorem tabel
  • #5 4448537
    lukidick
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki o coś takiego mi właśnie chodziło! Nie wiedziałem że komendy wpisane w kwerendzie też utworzą mi tabele. Teraz mogę już zacząć coś robić.

PS. Ja też wole tworzyć kreatorem, bo jest szybko i w ogóle, ale niestety zadanie to zadanie...

Temat uważam za zamknięty pozdrawiam!
REKLAMA