logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam kompletnej dokumentacji do programatora x-prog (schemat, płytka, wsad)

rkaton 04 Lis 2007 21:58 4083 6
REKLAMA
  • #1 4447082
    rkaton
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam do Panów następującą prośbę. Przeszukałem całą elektrodę w poszukiwaniu konkretnej dokumentacji dotyczącej budowy prograatora x-prog. Jest tego dużo, ale nie jest to skatalogowane i do końca sprawdzone. Czy jest ktoś może w posiadaniu kompletnej dokumentacji ( schetamtu+ projekt płytki+wsad+ jeśli to możliwe płytki adapterów), dobrze by było jeśli płytki byłyby jednostronne. Oczywiście chodzi mi o projekty sprawdzone. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4455375
    Pokey
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Witam.
    To co mam na temat tego programatora XPROG v1.2
    Zrobiłem go na płytce zakupionej w GOTRONIKU. Jest dobrze wykonana i z metalizacją otworów. Polecam www.gotronik.pl. Na tej którą ja mam (widok w pliku xprog_gotronik.pdf) jest błąd w opisie elementów. Tranzystor ostatni po prawej stronie powinien być odwrotnie wlutowany. Można to zauważyć na zdjęciu mojXPROG.jpg
    W katalogu flashBIN jest oprogramowanie dla PICa w formacie BIN. Ponieważ każdy rozkaz dla tego procesora zajmuje 2 bajty niektóre programatory mogą mieć problem z prawidłowym zaprogramowaniem. Mój XPROG nie działał, dopóki nie zamieniłem ze sobą bajtów starszych z młodszymi (umożliwia to na przykład ICprog). W ICprog osobno należy wczytać PIC_FLASH, następnie PIC_EEPROM (jako Otwórz plik z danymi...) a potem ustawić „fuses” według pliku readme.
    Jeśli ktoś ma Willema to gotowy plik znajduje się w folderze flashHEX (tam już wszystko jest ustawione – tylko programować)

Tutaj linki do programu obsługującego:
    Device Programmer Desktop Ver. 4.3

Po jego zainstalowaniu będzie tam dostępna dokumentacja XPROGa

A tutaj przejściówki do tego programatora:
    XPROG-m adapters

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • XPROG.ZIP (246.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4464154
    rkaton
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dziękuję koledze serdecznie za pomoc, szczerze mówiąc płytkę miałem zamiar wykonać sam, ale jednak z braku projektu postanowiłem kupić. A jeśli chodzi o same forum, to widzę, że ciężko tu o jakąkolwiek pomoc i zainteresowanie się postami.
  • REKLAMA
  • #6 4695175
    ion ion
    Poziom 1  
    please!!
    xprog schematic v4.3 and bin
  • #7 4696208
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Takiego schematu i oprogramowania procesora brak i prawdopodobnie długo nie będzie. Do poprzednika (v4.2) firma sama udostępniła materiały, bo przeszła na v4.3 i tej v4.2 już nie rozwiaja.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano kompletnej, sprawdzonej dokumentacji do programatora X-PROG, obejmującej schemat, projekt płytki oraz wsad, najlepiej z jednostronnymi płytkami adapterów. W odpowiedziach pojawiły się informacje o wersji XPROG v1.2, wykonanej na płytce z metalizacją otworów zakupionej w sklepie GOTRONIK, z uwagą dotyczącą błędnego wlutowania tranzystora. Wspomniano o problemach z programowaniem PICa, które można rozwiązać zamieniając bajty w pliku wsadowym za pomocą programu ICprog. Dla użytkowników programatora Willem dostępne są gotowe pliki HEX. Pojawiły się także linki do gotowych zestawów XPROG v1.1 oraz wskazówki dotyczące kompatybilności z systemem Windows XP. W nowszych wersjach (v4.3) brak jest dostępnej dokumentacji i oprogramowania procesora, natomiast wcześniejsza wersja v4.2 była udostępniona przez producenta, lecz nie jest już rozwijana.
REKLAMA