logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki zasilacz do silnika wycieraczek samochodowych 12V ?

bialyy 07 Lis 2007 13:53 34822 23
REKLAMA
  • #1 4455250
    bialyy
    Poziom 2  
    Mam nieśmiałe pytanie. Może dla wytrawnych konstruktorów śmieszne, ale co tam....Pytam! Chcę zrobić mechanizm zamykający "drzwiczki". Mam do dyspozycji silnik do wycieraczek samochodowych na 12V, podłączałem go do zwykłego zasilacza 12v , ale tylko "buczy". Czyżby chodziło o natężenie? Jak to podłączyć? Może zasilacz od komputera. Jeżeli ktoś zdecyduje mi się pomóc to proszę o rozwiązania proste podane w przystępny, zrozumiały sposób biorąc pod uwagę moją mizerną wiedzę na takie tematy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4455326
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Witam

Zasilacz który będzie Ci w stanie ruszyć tym silnikiem musi mieć wydolność co najmniej kilkunastu Amper. silniki do wycieraczek mają moc rzędu 100 do kilku set Watt w zależności od jakiego samochodu... Taki z komputera teoretycznie powinien wystarczyć ale musisz obciążyć wyjście 5V by wydolność 12V była pełna, po za tym trudno przewidzieć jak się zachowa ten zasilacz przy przeciążeniu ...

Chyba najprościej kupić transformator do halogenków taki powiedzmy 100-150W do tego dość porządny mostek prostowniczy 20-30A i jakieś kondensator elektrolityczny do wygładzenia napięcia (prądu), taki rzędu 15000 - 30000 uF na 25V, może być kilka o mniejszej pojemności...
  • #3 4455334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4455411
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Tylko żeby przy jakimś większym obciążeniu mu ten silnik nie stanął...
  • REKLAMA
  • #5 4455440
    bialyy
    Poziom 2  
    Rozwiązanie z transformatorem 50W wydaje się być proste a o takie rozwiązania mi chodzi. Będę próbował. Mam nadzieję że zadziała. Dzięki
  • #6 4455466
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Nie zapomnij o mostku i kondensatorze...!
  • #7 4455549
    bialyy
    Poziom 2  
    raczej nie będzie tam jakiegoś ogromnego obciążenia, silnik ma wprawiać w ruch gwint który będzie powodował przesuwanie się na łożyskowanych rolkach płyty z poliwęglanu. Da radę?
  • #8 4455554
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Panowie! Czy aby nie jest ważne jaki to silnik a dokładniej jak rozumiem mechanizm oraz do jakich drzwi będzie stosowany? Wydaje mi się, że jest różnica między drzwiami od łazienki a drzwiami od schronu bombowego. W każdym razie dobrze byłoby liczyć się z obciążeniem przynajmiej 100 W a więc ok 8 A. Jak widać nie wystarczy zasilacz do kalkulatora. A kondensatory w tradycyjnym układzie odpuściłbym sobie.
  • #9 4455684
    bialyy
    Poziom 2  
    O Kurde, myślałem że to będzie bardziej proste. Mostek, kondensator...nawet
    jak zdobędę takie części to nie będę wiedział jak to połączyć.Chyba nie dam rady tego zrobić:cry:
  • #10 4455842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4456521
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Pewnie że nie trzeba, silnik i tak pójdzie... Ale jak kumplowi pomagałem zrobić automatyczne zasłony jako praca dyplomowa to uwierzcie po podłączeniu 10000 uF silnik miał zdecydowanie większą moc i nic nie buczało ...
  • #12 4456717
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Proponuję poszukać siłownika od pozycjonera anten satelitarnych.Zasilane były napięciem 12V do 24V i pobierały około 3A prądu. Jak dobrze poszukać to ludzie mają do nich sterowniki proste "lewo-prawo" i bardziej skomplikowane. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 7319555
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    a Panowie elektronicy co polecacie z tanich jakiś zasilaczy z innych urządzeń domowych dających sie zastosować do zasilania takiego silniczka wycieraczek ?

Zasilacz od Cb radia ?
  • #14 7319614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7319711
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2300
    Bierz zasilacz komputerowy od PC ta , nie mniej niż 250 W. Używany i sprawny kupisz na 20 zł.
  • #16 7319945
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    tak ale padają te zasilacze w momencie jak silnik ma duży opór wtedy pyk i koniec. po zasilaczuuu

Dodano po 9 [minuty]:

Z moich obserwacji wynika że ten silniczek wycieraczek od poloneza może i pobiera
    4A przy normalnej pracy ale jak mu dojdzie koło pasowe z linką to miernik cęgowy
    pokazuje 10 A i tu jest klops....
    Mam dwie opcje alternatywne
    - użyć taniego prostownika akumulatorowego z supermarketu
    - użyć zasilacza pozycjonera anteny sat
    - użyć zasilacza Cb radia - trochę słaby

Jeszcze jakieś propozycje , coś ma 12-14 volt i daje 10A prądu?
  • #17 7320008
    emeryt2
    Poziom 42  
    Cordoba , przecież , Ty nie nowicjusz , o przekładni pomyślałeś?
  • #18 7320014
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    przekładnia jest 1 w układzie silnika a druga układzie wykonawczym ...ale na razie popracuje jeszcze i przemyślę może jak coś chrzanie w tym układzie , albo 20 letni silniczek wycieraczek robi psikusy
  • #19 7320119
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 86
    Witam jak coś to możesz kupić nowy zasilacz do laptopa tr... za 39 zł w med.. mar..
  • #20 7320146
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    A może by tak akumulator 12V 7,2 Ah, i do tego niewielki zasilacz stabilizowany na 13,8V do doładowywania. Drzwi otwiera się raz na jakiś czas a i jak światło wyłączą to zadziała. Rozwiązania tańsze niż zasilacz kilkunastoamperowy na toroidzie.
  • #21 7320259
    emeryt2
    Poziom 42  
    Boguś , zasilacz do laptopa daje 3 w porywach 4 Ampery , jak to sie ma do poboru 10 Amper ..
  • #22 7321337
    WitoldB
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jak opiszesz w jakich warunkach te drzwiczki pracują /dokładniej co ? gdzie? /
    to może będzie można zastosować zasilanie bez transf.
  • #23 7321442
    korarm
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    bialyy napisał:
    Mam nieśmiałe pytanie. Może dla wytrawnych konstruktorów śmieszne, ale co tam....Pytam! Chcę zrobić mechanizm zamykający "drzwiczki". Mam do dyspozycji silnik do wycieraczek samochodowych na 12V, podłączałem go do zwykłego zasilacza 12v , ale tylko "buczy". Czyżby chodziło o natężenie? Jak to podłączyć? Może zasilacz od komputera. Jeżeli ktoś zdecyduje mi się pomóc to proszę o rozwiązania proste podane w przystępny, zrozumiały sposób biorąc pod uwagę moją mizerną wiedzę na takie tematy.

Pewnie małe natężenie, podłącz woltomierz do tego zasilacza i zobaczysz jak ci spadnie napięcie po podłączeniu silniczka.
    moim zdaniem od kompa wystarczy tylko musisz zrobić jakieś mostki, zeby ruszył
  • #24 7637535
    biauy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, kilkanaście lat temu zrobiłem prosty pozycjoner do anteny TV, mocowanej na maszcie 4 m ( obraca się 300 stopni) i wraz z przekładniami i uchwytem waży około 20 kg. Uruchomienie i zmiana kierunku obrotu uruchamiana dwoma stycznikami.
    Kierunek lewo:
    kierunek prawo:
    a wewnatrz jak widać mocowane elementy w powietrzu i transforamtor !!!!!, zaledwie kilkanaście Wat !!!!
    Zdjęcie pokazuje że całość mieści się w obudowie dł 19 cm, szer 9 cm, wys 7 cm.
    Elementy baaardzo wiekowe, kondesator 4700uF pewno już niewiele % z tej wartości ma, no ale działa do dziś. Jak widać takie niewielkie źródło zasilania wystarczy, fakt że jest bardzo duże przełozenie, obracający się maszt nieda się rękami zatrzymać !!
    Tak że mówiąc krótko jeśli bezpośrednio silnik nie będzie obciążony, to wystarczy niewielkie trafo z napięciem 16 V, min 1 dioda 2 A i kondensator min 1000 uF (żeby nie było slychać "buczenia" w silniku).
    Ja zrobiłem mostek z diod, bo potrzebowałem zasilić układ logiczny, do opóźnienia 1,5 sekundy obrotów maksymalnych, sterowania diodami sygnalizującymi: zielona - praca, czyli że zasilanie dochodzi, 2 czerwone -lewo, prawo, pulsujące w wypadku osiągniecia czujników krańcowych ( następuje odcięcie napięcia wyjściowego, i zamiana biegunów ) itd. Przewody zewnętrzne : biały zasilanie230 V, niebieski (2 pojedyncze żyły, bo takimi dysponowałem o długości 20 m) wyjśiowe 8 V (1,5 sek), 15 V po 1,5 sekudy.

PAWEŁ74 troche przesadziłeś z tymi kilkunastoma amperami -:)

Podsumowanie tematu

✨ Do zasilania silnika wycieraczek samochodowych 12V, który ma moc rzędu 100-300 W i może pobierać prąd nawet do 10 A przy obciążeniu, nie wystarczy zwykły zasilacz 12V o niskim natężeniu. Zaleca się użycie zasilacza o wydolności prądowej co najmniej kilku amperów, najlepiej kilkunastu, aby silnik mógł się prawidłowo uruchomić i pracować bez buczenia. Proste i skuteczne rozwiązanie to transformator do halogenów o mocy 50-150 W, mostek prostowniczy o prądzie 20-30 A oraz kondensatory elektrolityczne o pojemności 10000-30000 µF do wygładzenia napięcia. Zasilacz komputerowy ATX teoretycznie może wystarczyć, ale wymaga obciążenia linii 5V i nie zawsze radzi sobie z przeciążeniem silnika. Alternatywnie można rozważyć zasilacze z innych urządzeń, np. pozycjonera anten satelitarnych, prostownika akumulatorowego lub zasilacza do laptopa, jednak ich prąd wyjściowy często jest niewystarczający. W przypadku mechanizmu o niewielkim obciążeniu (np. przesuwanie lekkich elementów na łożyskach) mniejszy prąd może być wystarczający. Ważne jest także uwzględnienie przekładni mechanicznej, która zmniejszy obciążenie silnika. Podłączenie mostka i kondensatora wymaga podstawowej wiedzy elektronicznej, ale można zrezygnować z kondensatora, choć poprawia on stabilność i moc silnika. W niektórych zastosowaniach opłaca się użyć akumulatora 12V z doładowywaniem stabilizowanym napięciem 13,8V jako źródła zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA