logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik wstrząsu do alarmu?

pit3r999 07 Lis 2007 14:56 1808 6
REKLAMA
  • #1 4455418
    pit3r999
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem kombinuje juz 2 dni i nie wiem jak zrobić czujnik wstrzasu. Potrzebny mi jest do alarmu, Proszę o pomoc z gory dzieki....

(?????) – ozdobnik ? -->REGULAMIN pkt 11.1 i 11.2.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4455525
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Fabryczny czujnik wstrzasu zrobiony jest na bramce piezo do ktorej przylutowana est blaszka a na koncu blaszki znajduje się ciężarek, blaszka piezo jest na stałe umocowana do płytki.Do piezo podłączony jest jakiś wzmacniacz operacyjny, w chwili czasu wrzuce fotki fabrycznego czujnika
    pozdr
  • #4 4455552
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    witam , kulka zawieszona na sprężynce w metalowej (większej średnicy) tulei , czułość to masa kulki , sprężystość sprężyny* długość , i odległość od siebie tych elementów,.... innym sposobem jest użycie wkładki od sygnalizatora pizo-elektrycznego ale tu na Wy pojawia się napięcie powodujące alarm . tak że sposobów jest mnóstwo pozdrawiam przepraszam za jakość rysunków

Dodano po 9 [minuty]:

świetnie ........ kolega chce zrobić samodzielnie , a szanowni koledzy podsyłają adresy sklepów

Dodano po 1 [minuty]:

Załączniki:
    • Jak zbudować czujnik wstrząsu do alarmu? pizox.GIF (6.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4455609
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Ja na jego miejscu nie dawałbym do alarmu samodzilnie zrobionego czujnika za duże ryzyko "niezadziałania"Oczywiście decyzja należy do niego czy chcąc zaoszczędzić 15zł czujniku podejmie ryzyko i straci pojazd czy cokolwiek innego
  • #7 4455757
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika wstrząsu do alarmu. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie czujnika wibracji i ruchu dostępnego w sklepach elektronicznych, np. z oferty TME. Fabryczne czujniki wstrząsu bazują na bramce piezoelektrycznej z przymocowaną blaszką i ciężarkiem, gdzie sygnał jest wzmacniany przez wzmacniacz operacyjny. Alternatywnie można zastosować mechaniczny czujnik z kulką zawieszoną na sprężynie w metalowej tulei, gdzie czułość zależy od masy kulki, sprężystości sprężyny i odległości elementów. Innym pomysłem jest użycie wkładki piezoelektrycznej z sygnalizatora, generującej napięcie wyzwalające alarm. Wskazano jednak ryzyko zawodności samodzielnie wykonanych czujników w systemach alarmowych, co może skutkować brakiem ochrony pojazdu lub mienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA