logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDMI w PC jak podłączyć do starego TV z wejściem AV lub EURO

mortiser 07 Lis 2007 20:36 34900 10
REKLAMA
  • #1 4456603
    mortiser
    Poziom 12  
    Jest następujący problem:
    W PC jest nowa karta graficzna z Dwoma wyjściami DVI (to szerokie do monitora) i jednym wyjściem HDMI. Następnie jest Televizor Panasonic bodajże z wejściem AV (z przodu) i EURO z tyłu. Potrzebuje połączyć tak aby komputer był podłączony do TV i można było ogladać filmy itd...

Wiem że są jakieś konwertery sygnału HDMI ale one są drogie (ok700zł).

Proszę o odpowiedz i dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4456923
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Szczerze mówiąc nie znam odpowiedzi na zadane pytanie ale problem wydaje mi sie dość ciekawy. Nie sądzę by jakiś kabel czy prosta przejściówka istniała ale mogę sie mylić. HDMI i DVI są po części podobne (z tym że HDMI przesyła oprócz cyfrowego obrazu dodatkowe dane np. dźwięk). Dlatego tez przechodzenie z jednego standardu na drugi jest możliwe. Z tego co wiem podobnie sytuacja wygląda przy wejściach S-Video, Composite i Scart. Na mój gust to inne przejścia wymagają już konwertera.
  • REKLAMA
  • #3 4457407
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Przejrzałem przed chwilą Pin Outy HDMI (wcześniej nie znałem tego złącza:P ) Z tego co widzę, tam występują chyba tylko sygnały cyfrowe. Jeżeli tak, to będzie ciężko z przejściówką. Chyba, że znasz sposób przejścia z HDMI na VGA?
    W EURO masz sygnały RGB (które występują też w VGA), lecz z tego co mi wiadomo, mimo, że telewizor posiada EURO to nie musi obsługiwać sygnałów RGB(musisz to sprawdzić w instrukcji obsługi TV, albo poszukać w necie wg modelu TV). Jeżeli TV obsługuje RGB, a Ty masz wyjście VGA, to istnieje dosyć tania przejściówka. Była opisana chyba w CHIP-ie (był tam artykuł ze schematem) problem przewijał się też na Elce. Poszukaj w archiwum (VGA do TV, jak połączyć telewizor bez TV out-a - może takie hasła?)

Mimo, że nie znałem wcześniej tego złącza, to wydaje mi się, że kiedyś widziałem jakąś taką kostkę z tym złączem HDMI a z drugiej strony VGA. Dlatego wydaje mi się, że coś takiego istnieje:P Ale pewności nie mam.
  • #4 4457640
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jeśli masz wyjście DVI to stosujesz przejściówke DVI - D-sub, a z D-sub na euro lub s-video to już jest pełno przelotek na takim jednym serwisie aukcyjnym.. ;)
  • REKLAMA
  • #5 4457771
    mortiser
    Poziom 12  
    Niestety sposób "purdysska" nie działa ... juz tak próbowałem na wiele sposobów za każdym razem jak jest TV podłączony to nic sie nie pokazuje ani na monitorze ani na TV.
  • REKLAMA
  • #6 4457783
    Hik
    Poziom 16  
    Witam,
    proszę podać dokładny model karty graficznej, bo nie chce mi sie wierzyć, że z 2xdvi jest tam jeszcze hdmi a nie hdtv(mini din 9).
    pozdrawiam.
  • #7 4458666
    mortiser
    Poziom 12  
    Jest to karta asus radeon x 2600 hd 512. Dodam tylko że to nie jest mój komp. i z tego co widziałem na aukcjach i w sklepach tez sie nie spotkałem z taką kartą. Ten komputer był kupowany w mm wiec no cóż ;)
  • #8 4459537
    Hik
    Poziom 16  
    Witam,
    widział kolega ten komputer na oczy, czy przekazuje coś od kogoś z trzeciej ręki?
    Asus oficjalnie nie przyznaje się do takiej karty
    http://www.asus.com/products.aspx?l1=2&l2=8&l3=559
    , ale jest do kupienia na przykład:
    http://www.incom.pl/?strona=sprzedaz&modul=opis_produktu&symbol=KGASAI451040
    gdzie wyraźnie widać(o ile jest to rzeczywiste zdjęcie) że nie ma tam złącza hdmi a w środku jest 7 albo 9 mini din i podłączenia do TV wystarczy taki kabelek
  • #9 4461631
    mortiser
    Poziom 12  
    W sumie widziałem ją na własne oczy i jestem zdziwiony ta kartą. Jeśli chodzi o model to są to informacje z 3 ręki ale chyba dobre. Nie wiem skąd MediaMarkt wytrzasnął tą kartę. Ale to nie jest tematem mojego posta, widzę że raczej nic sie nie rusza i nic nie da sie zrobić.
  • #10 4463453
    Hik
    Poziom 16  
    Witam,
    w takim razie taniej (o ile komputer nie zapląbowany i jest miejsce) będzie kupić inną kartę a to "cudo" sprzedać, niż tworzyć-kupować przejściówki hdmi(dvi)-AV.
    Pozdrawiam.
  • #11 7523726
    olszan_2007
    Poziom 11  
    Po pierwsze HDMI - High Definition Multimedia Interface jest interfejsem cyfrowym, 24 bit = 3 kolory x 8 bitów na kolor + inne dane. Przepustowość przesyłania danych 1,275 GB/s w wersji HDMI 1.3 ( dla Hight Definition)=HD np rodzielczość: 1920 na 1080

Po drugie standardy (np.: S-Video, SCART, AV) to interfejsy dla sygnałów analogowych ( transmitujące sygnały: composite lub component). ( dla Standard Definition) = SD np rodzielczość: odpowiednik PAL 720 na 576.

Nie ma możliwości łatwego przejścia miedzy interfejsami potrzebne są odpowiednie adaptery ( drogie). Poza tym na wejściu analogowym nie uzyska się takiej jakości obrazu jak przy cyfrowym nawej jezeli zastosuje się opowiednie urzadzenia dekodujące.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia komputera wyposażonego w kartę graficzną Asus Radeon X2600 HD 512 z wyjściami DVI i HDMI do starego telewizora Panasonic posiadającego wejścia analogowe AV i EURO (SCART). HDMI jest interfejsem cyfrowym przesyłającym sygnał wideo i audio, natomiast AV i EURO to analogowe standardy sygnału wideo (composite, S-Video, RGB). Bezpośrednia przejściówka HDMI na AV lub EURO nie istnieje ze względu na różnicę w standardach sygnału (cyfrowy vs analogowy) i wymaga aktywnego konwertera sygnału, który jest kosztowny (około 700 zł). Próby użycia prostych adapterów DVI-D-sub (VGA) i dalej na EURO nie przyniosły efektu, gdyż telewizor może nie obsługiwać sygnału RGB przez EURO, a karta graficzna nie posiada standardowego wyjścia VGA. Karta Asus Radeon X2600 HD 512 jest nietypowa i nie posiada natywnego wyjścia HDMI, a zamiast tego ma złącza mini DIN do podłączenia do TV. Zalecane jest sprawdzenie obsługi sygnału RGB przez telewizor lub rozważenie wymiany karty graficznej na taką z wyjściem kompatybilnym z analogowymi wejściami TV, gdyż tanie i proste rozwiązanie konwersji HDMI/DVI na AV/EURO nie istnieje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA