logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 103020 - problem z rozciąganiem obrazu po podmianie kineskopu

Micek64 08 Lis 2007 23:29 2778 9
REKLAMA
  • #1 4460986
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Monitor Belinea 103020 - fizycznie uszkodzony kineskop (17", CHUNGHWA typ.M41AGE93X46 C), elektronika sprawna.

Miałem kineskop od Philips'a, też 17" firmy HITACHI, typ.M41LJY183X19, po podmianie monit wystartował ale nie moge rozciągnąć obrazu w pionie (w menu rozciąganie pionowe jest na 100% a do pełnego rozciągnięcia brakuje jakieś 2cm z góry i z dołu), w pionie siedzi LA7838

poziom OK ale strasznie grzeje sie HOT (2SC5148), monitor chodził 3h i nie upaliło HOT'a,

Proszę o sugestie

nie będe zmieniał zespołu cewek bo nie ma szans żebym później ustawił zbieżność i czystość kolorów
  • REKLAMA
  • #2 4461439
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    W załączniku masz aplikację twojego pionu. Spojrzyj na nią masz potencjometr od regulacji wysokości obrazu w szereg z rezystorem zmień wartość tego rezystora (albo jakiś dołóż ) Końcówka układu nr 4.
    Co do grzania hota to możesz delikatnie zmienić kondensator na mniejszy ten który jest od kolektora do masy (jeżeli dobrze pamiętam)
    Załączniki:
    • LA7837.pdf (201.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4461662
    Micek64
    Poziom 18  
    Dzięki edberg, w sumie nie pomyślałem że można zmienić rezystancje, zmieniłem wartości i obraz już bez problemu rozciąga sie w pionie

co do hota, schemat monitora jest na elektrodzie (belinea_103015_highscreen_ms1770) - nie ma tam wogóle (dziwne to jest) kondesatora w obwodzie kolektora
    poprawka do tego co napisałem wczoraj, monitor silnie reaguje na zmiane rozdzielczości, przy 640x480 (DOS, ładowanie systemu Win98) obraz zaczyna pulsować, gotuje sie HOT - już jeden umarł (2SC5148), podstawiłem 2SC4770 ale ten sam efekt, teraz wyłączam monitor na czas ładowania systemu żeby kolejnego tranzystora nie uwalić, przy 800x600 i odświeżaniu 60Hz jest niby OK ale temperatura hota jest zbyt wysoka (prawie 100 stopni)

PS. kiedy powinien przełączać się przekaźnik załączający pojemności? kiedy zmienia sie odświeżanie czy rozdzielczość? u mnie wogóle on nie raguje, jest sprawny ale nie ma sygnałów sterujących bazą klucza
  • #4 4465154
    Micek64
    Poziom 18  
    Hmmm, naprawde nikt nic nie wie? :|

Zauważyłem że napięcie VarB+ zmienia się wraz ze zmianą rozdzielczości, przy 800x600 jest około 60V a przy 640x480 55V, ma tak być?

proszę o jakieś rady :)

PS. czy dokładając kondensator pomiędzy kolektor a mase hota (pierwotine go nie ma) uzyskam poprawe w temepraturze? jaki jest cel stosowania tego kondensatora?
  • #5 4465756
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    zobacz czy nie masz uszkodzonego q424 2SC3117
    *D1413 nie pracuje tam
    / q430 C945

p.s
    FBT - 331100001367 / E94056A F-801 / MERITRON / ?? - 8558 00320D
    1-3 - 1.19mH, 2-3 - 1.24mH

eqwiwalent ( poszukiwany wg. CT - 8558 ) HR46181
  • #6 4465830
    Micek64
    Poziom 18  
    Darlington na elementach Q424 i Q430 sprawny (podmieniany, łącznie z rezystorami, diodami i kondensatorami w okolicy)
    dziwna sprawa że jak odłącze R430 to napięcie na cewce L413 jest bliskie napięcia VarB+, jednak brak wtedy odchylania H, obraz ma szerokość około 5cm po środku ekranu
    gdy jest ten rezystor napięcie na cewce spada do 1.5V :| to normalne?

po włączeniu monita po jakichś 5 minutch pracy obraz zaczyna pulsować (znak że trzeba wyłączyć bo poleci HOT), napięcie VarB+ zmienia sie wtedy od 50 do 60V (ale to chyba normalne? wkońcu sama nazwa mówi Variable)

zauważyłem że brak też jest korekcji poduszki, szerekości H i jasności - reszta funkcji działa, sprawdziłem reg. szerokości, napięcie 0.9V - 7V wychodzi z procesora w wyprowadzenia 37 i kończy się na wspomnianym Darlingtonie ale tam jest jakby przyblokowane (znikoma regulacja), napewno nie tam tkwi problem bo cały Darlington i elementy wokoło wymienione (dwa IRFy też)

czas na lamerskie pytanie :) jak domowym sposobem zmierzyć indukcyjność cewki pomiędzy uzwojeniami 1-2-3 trafa?
  • REKLAMA
  • #7 4466005
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Nie pamietam schematu
    -ale czy cewka(dławik) idąca do ukł. reg. szerok. / i poduchy z pkt. środkowego modulatora diodowego (diody i kondki) jest sprawna
    *nie ma zwartych zwojów
    *jak ją odlutujesz rozmiar powinien byc min.
    lub zewrzec nap. na kondku modulacji ( niepolarny 2-4uF) wtedy obraz max.

Ale kiedyś experymentowałem z :

z pkt. srodk. modulatora poprzez ukł.gł. (dławik i kondensator właczone do ukł.szeregowo pomiedzy tym pkt. sr. i masa ) i ukł. pomocniczy (na tranzystorze..) który moze zmniejszac nap. modulacji "blokując" kondek
    (wylutowanie kondka powinno zmniejszyc rozmiar!) a wylutowanie dławika > zwiększyc rozmiar!

Jak wiadomo aby zwiekszyc rozmiar obrazu (przy róznych trybach) trzeba albo
    - zwiekszac nap.+B
    - albo "regulować prąd" w cewkach H przy stałym nap.+B i.....
    TUTAJ jest potrzebny diodowy modulator
    na kondku mod. Cm nap. ze środka modulatora jest rózniczkowane/całkowane
    *to nap. nigdy nie moze byc wieksze jesli nie zmieniamy: +B, czestotl. i parametrów elementów
    moze byc za to mniejsze ze wzgledu na blokowanie tranzystorem..
    czyli tranzystor zmniejsza nap.modulacji >> zwiększa sie wymiar obrazu
    To samo zachodzi przy stałym napieciu +B
    *jesli wylutujesz tranzystor obraz bedzie mały
    nakrótki czas bo pada dolna dioda modulatora i obraz jest Szeroki

Co bedzie jak wylutujemy dławik/cewkę Lmod...?
    zmienią sie warunki Rezonasu > Maleje ampituda imp.powrotu> Rosnie czas trwania imp. >> Rośnie Rozmiar

Impulsy w śr. pkt. modulatora sa wiernym odwzorowaniem imp. na kolektorze Hota >> ylko z duzo mniejszą amplitudą
    *mozna je obejrzec na oscyloskopie
  • #8 4473094
    Micek64
    Poziom 18  
    witam po przerwie

lisek jeśli możesz to zerknij na schemat - jest na elektrodzie (belinea_103015_highscreen_ms1770)
    jeśli to ta cewka o której pisałeś (L413 - 140µH - trzecia od końca strona serwisówki) to po jej wyjęciu nic sie nie zmienia, obraz jest nadal szeroki (a piszesz że ma być min.) jest poduszka, brak w/w regulacji
    znalazłem cewe o podobnej indukcyjności ale wmontowanie jej nic nie dało
    ponawiam pytanie, kiedy powinien przełączyć się przekaźnik (RL401)?????? u mnie przy zmianach rozdzielczości/odświeżania przekaźnik milczy
  • REKLAMA
  • #9 4490714
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Moim zdaniem łatwiej było by podmienić cewki. Pierścienie zostają te same.Trochę zabawy, ale pewniejsze.
    Przy zamianie cewek, pion to małe piwo do linii. W linii oprócz poj. w kolektorze HOT'a trzeba jeszcze dobrać pojemności za cewkami, kluczowane Mosfet'ami.
    O ile pamiętam to przeważnie przy częst. H większej niż 40 kHz przekaźnik dostawał wzbudzenie.
  • #10 16542954
    Micek64
    Poziom 18  
    I tak zrobiłem jak sugerował kol. Roman, po temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Belinea 103020 miał uszkodzony kineskop (17", CHUNGHWA typ M41AGE93X46 C), który został wymieniony na kineskop Philipsa 17" firmy Hitachi (typ M41LJY183X19). Po wymianie obraz nie rozciągał się w pionie do pełnej wysokości mimo ustawienia 100% w menu. W pionie zastosowano układ LA7838, a w obwodzie HOT tranzystor 2SC5148, który mocno się grzał i uległ uszkodzeniu przy niższej rozdzielczości 640x480, co powodowało pulsowanie obrazu. Zastosowano zamiennik 2SC4770, jednak problem z przegrzewaniem HOT pozostał. Zauważono, że napięcie VarB+ zmienia się wraz z rozdzielczością (około 60V przy 800x600 i 55V przy 640x480). Przekaźnik RL401 odpowiedzialny za załączanie pojemności nie reagował na zmianę rozdzielczości ani odświeżania. Sugerowano zmianę rezystora w układzie regulacji wysokości obrazu (potencjometr w szereg z rezystorem przy końcówce układu nr 4), co pozwoliło na poprawne rozciągnięcie obrazu pionowego. Dyskutowano również o roli kondensatora między kolektorem HOT a masą w celu obniżenia temperatury tranzystora, jednak w schemacie monitora (belinea_103015_highscreen_ms1770) taki kondensator nie występował. Sprawdzano elementy Darlingtona (Q424 2SC3117 i Q430 C945) oraz cewkę L413 (140 µH) w linii poziomej, która nie wpływała na rozmiar obrazu po odlutowaniu. Wskazano, że regulacja rozmiaru obrazu wymaga działania diodowego modulatora prądu w cewkach odchylania poziomego i pionowego. Zalecano wymianę cewek na oryginalne, pozostawiając pierścienie, co jest bardziej skuteczne niż próby regulacji elektroniki. Przekaźnik załączający pojemności zwykle działa przy częstotliwości poziomej powyżej 40 kHz, co w tym przypadku nie następowało. Ostatecznie autor potwierdził, że zastosował się do sugestii wymiany cewek i zakończył temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA