logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odizolować radiator tranzystora RF TO-39 od kolektora?

czarutek 10 Lis 2007 06:19 1636 9
  • #1 4464534
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Czym łatwodostępnym odizolować elektrycznie radiator tranzystora RF w obudowie TO-39 od kolektora, żeby w klasie C nie robił za antenkę?
  • #2 4464563
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Może sprubuj np. umieścić tranzystor w radiatorze za pomocą jakiegoś kleju na silikonie przewodzącego ciepło, tak, aby blachy się nie spotykały.
  • #3 4464566
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Pasta, podkładka, pasta, radiator. Żeby całkowicie zaekranować musiałbyś wytoczyć radiator cylindryczny.
    Ale po co? Wystarczy odprowadzić ciepło, całą konstrukcję zaekranować a wcz posłusznie pójdzie w obwody dopasowujące od strony kolektora
    Marek
  • #4 4464611
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    A nie lepiej dobrać tranzystor w "wygodniejszej" do odprowadzenia ciepła obudowie?
  • #5 4464624
    czarutek
    Poziom 34  
    SP8JUX, ale zaekranowany radiator za bardzo mie się chyba będzie 'dusić'... :| A o jakiej 'podkładce' mówisz?
    Czesiek, ale ja mam ich różnych z pół kilo... :| Te z emiterem na obudowie oczywiście znam.

Żeby były jakieś radiatory ceramiczne w dostępie... Ale co tu wymagać, jak i metalowe trudno kupić... :|
  • #6 4464858
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    czarutek napisał:
    SP8JUX, ale zaekranowany radiator za bardzo mie się chyba będzie 'dusić'... :| A o jakiej 'podkładce' mówisz?|

Mówię o rozwiązaniach stosowanych choćby w 3001 w płytce drivera i stopniu mocy (tranzystor sterujący),
    Marek
  • #7 4464919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4465348
    czarutek
    Poziom 34  
    SP8JUX, ja 3001 to na oczy nie widziałem. Czytając Elektrodę rzuciło mi się gdzieś w oko (albo oba), że to chyba jakiś Radmor. Mógłbyś mi opisać jak taki patent wygląda?
    Rancho1, mikę to ja znam, ale jak dobrze rozumiem, należałoby wyciąć z niej pasek, owinąć nim tranzystor i nasunąć rurkę radiatora. Jak znam mikę, to przy nawijaniu na tak małą średnicę, po prostu się rozleci... :|
  • Pomocny post
    #9 4466779
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    czarutek napisał:
    SP8JUX, ja 3001 to na oczy nie widziałem. Czytając Elektrodę rzuciło mi się gdzieś w oko (albo oba), że to chyba jakiś Radmor. Mógłbyś mi opisać jak taki patent wygląda?

..... Coś takiego jak na szkicu w załączniku:
    Marek
    Załączniki:
    • RADIATORY.pdf (9.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4471136
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    czarutek napisał:
    ...należałoby wyciąć z niej pasek, owinąć nim tranzystor i nasunąć rurkę radiatora. Jak znam mikę, to przy nawijaniu na tak małą średnicę, po prostu się rozleci... :|

NIE !

Wytnij z miki pasek a nawet kólko i przez pastę "przyklej" do łebka lub płaszczyzny kolektora do miki a samą mikę do radiatora.

Samego radiatora NIE ekranój , tylko przykręć do masy dla w.cz. .

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem elektrycznej izolacji radiatora tranzystora RF w obudowie TO-39 od kolektora, aby zapobiec działaniu radiatora jako anteny w klasie C. Proponowano użycie łatwo dostępnych materiałów izolujących, takich jak pasek lub kółko z miki, które należy przykleić pastą termoprzewodzącą między kolektorem a radiatorem. Zwrócono uwagę, że sam radiator nie powinien być ekranowany, lecz przykręcony do masy dla wysokich częstotliwości. Wspomniano także o zastosowaniu silikonowych klejów przewodzących ciepło oraz o konieczności stosowania pasty termoprzewodzącej i podkładek izolacyjnych. Dyskutowano o alternatywnych obudowach tranzystorów lepszych do odprowadzania ciepła oraz o konstrukcjach cylindrycznych radiatorów stosowanych w urządzeniach takich jak Radmor 3001, gdzie izolacja i ekranowanie są realizowane przez odpowiednie ułożenie miki i pasty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA