logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik APPA 305 - błędne wskazania, autoranging nie działa, przetwornik AD?

sstankie2 10 Lis 2007 10:49 2874 9
REKLAMA
  • #1 4464881
    sstankie2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam miernik jak w temacie, ale uległ uszkodzeniu. Na wskazaniach woltomierza i amperomierza wskazuje 0,5000V lub 5V, lub 50V przesuwa się kropka ale nic ponadto. Autoranging nie działa. Na zakresie omowym w autorangingu wskazuje 12,556MOhm na niższych zakresach jest OVload. Działa tylko miernik częstotliwości, czyli raczej procek działa.
    Napięcie odniesienia wydaje się być w porządku 0,550V, ale źródło napięcia Ohm Source jest inne niż w karcie - jest 0,5V a powinno być 1,25V. Podwyżeszenie zewnętrznym źródłem linii ohms sourcea do poziomu 1,25V nic nie daje....

Czy to problem z przetwornikiem AD czy z czymś innym - czy spotkał się ktoś z Was z takim uszkodzeniem?
  • REKLAMA
  • #2 4464952
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 569
    Wyślij miernik do serwisu jeśli nawet go naprawisz to nie skalibrujesz go odpowiednio poza tym to drogi miernik i warto go naprawić ...
  • REKLAMA
  • #3 4562468
    chryscio
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Spróbuj wymienić baterię, może pomoże. Możesz również przywrócić ustawienia fabryczne; naciskając jeden z funkcyjnych klawiszy załącz multimetr.
  • #4 20757801
    SergiiZ
    Poziom 5  
    >>4464881
    Witam. Mam teraz ten sam problem. Jak zdecydowałeś się własny?
  • REKLAMA
  • #5 21199655
    Rybex
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem z tym miernikiem. Czy coś dalej podziałałeś?
  • #6 21199695
    SergiiZ
    Poziom 5  
    >>21199655
    Pomagało mi programiwanie EEPROM 93x66 z tym oprogramowaniem układowym
    Jeśli nie pomoc, 93x66 należy wymienić
    Załączniki:
    • appa305.zip (499 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21199699
    Rybex
    Poziom 12  
    O! Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
    Napisz jeszcze proszę czy kalibrowałeś miernik po tej operacji?
  • #8 21199844
    SergiiZ
    Poziom 5  
    Nie, ponieważ nie mam IR kabla
  • #9 21199862
    Rybex
    Poziom 12  
    Ok. Ja spróbuję, mam kabelek. Ale to tak dopiero po urlopie.
  • REKLAMA
  • #10 21590209
    Rybex
    Poziom 12  
    To tak na szybko - wymiana pamięci zakończyła się sukcesem! :) Dziękuję za wsad!
    Ale miernik wymaga kalibracji. Np. na zakresie pomiaru diody przy otwartym obwodzie pokazuje ok. 3 V.
    Po przełączeniu na buzzer i zwarciu przewodów pokazuje ok. 60 Ω - choć na pomiarze rezystancji pokazuje już zero.
    Czy ktoś posiada program do kalibracji tego multimetru?

Podsumowanie tematu

✨ Miernik APPA 305 wykazuje błędne wskazania napięcia i prądu, autoranging nie działa poprawnie, a na zakresie omowym pojawia się OVload lub nieprawidłowe wartości. Napięcie odniesienia jest prawidłowe, jednak źródło napięcia Ohm Source ma niższą wartość niż w dokumentacji (0,5V zamiast 1,25V), a podniesienie go zewnętrznym źródłem nie przynosi efektu. Problem nie dotyczy procesora, gdyż miernik częstotliwości działa poprawnie. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzenie pamięci EEPROM 93x66, której ponowne zaprogramowanie lub wymiana może przywrócić funkcjonalność autorangingu i poprawić wskazania. Po wymianie pamięci konieczna jest kalibracja miernika, gdyż pojawiają się nieprawidłowe odczyty na zakresach diody i buzzer. Zalecane jest serwisowe skalibrowanie urządzenia ze względu na jego koszt i precyzję pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA