logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet F380 - brak reakcji, migająca dioda, komputer nie wykrywa urządzenia

blondas69 10 Lis 2007 17:15 5526 9
REKLAMA
  • #1 4466241
    blondas69
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam. Drukarka nowa nigdy nie uzywana. A mianowicie; Wlaczylem ja do pradu wsunolem papier do drukarki wlaczylem otworzylem klapke by wlozyc kadridze i nic. Glowica sie nie wysunela. Wysunolem delikatnie reka glowice drukujaca i wlozylem tusze, zamknolem i dalej nic, zero reakcji. Komputer wcale jej nie wykrywa jako nowe urzadzenie. Dioda wlacz-wylacz caly czas mruga. Czy da sie z tym cos zrobic?? Dzieki Pozdro for All ;]

Zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 4467843
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Słuchaj -jeżeli to "coś" jest na gwarancji to lepiej im to oddaj.

Informacja o braku reakcji karetki może wskazywać na np wypięcie się taśmy łączacej pł.gł. z karetką lub silniczka napędzającego karetkę.
    Info o braku łączności drukarki z komputerem z reguły oznacza problem z kablem USB lub portem USB w drukarce.

Opisałeś 2 symptopy,a wspólnym mianownikiemjest płyta główna drukarki - czarno to widzę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4470777
    blondas69
    Poziom 11  
    Ehhhhh...... Sprwa jest taka ze to brat przywiozl mi ja przedwczoraj z anglii i nie bedzie przeciez jej wiozl z powrotem :((( Moze powiedz czy zwykly laik moze cos tam pogrzebac np wpiac tasme bo to moze o to chodzi bo drukarka byla transportowana samolotem i mogla sie uszkodzic mechanicznie czli wypiecie tasmy itp. przeciez tam nie uwazaja i byla narazona na wstrzasy moze to wlasnie to. Dzieki za zainteresowanie sie tematem. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 4471075
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Śrubokrętem TORX-10 odkręcisz wszystko w tej drukarce.
    Sprawdź wszystkie piny w drukarce-głównie te wychodzące z pł.gł.

Porównaj czy parametry zasilacza zgadzają się z parametrami opisanymi na odudowie drukarki(z tyłu przy gniazdku zasilania)
    Czy w drukarce masz przyklejony panel opisowy?-bez niego drukarka nie ruszybo musi zczytać kod kreskowy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4472121
    blondas69
    Poziom 11  
    Parametry zasilacza zgadzaja sie z tymi na drukarce. A gdzie znajduje sie ten panel opisowy?? Jeszcze jedno; gdy recznie wysune karetke na srodek to przy wylaczeniu drukarki wraca on z duza predkoscia do doku po lewej stronie drukarki. Dzieje sie tak przy otwartej jak i zamknietej obudowie wymiany kadridzy. Pozdrawiam....
    Acha, jescze jedno; zaraz po wlaczeniu drukarki glowica skanera lekko sie wysuwa i zaraz wraca na swoje miejsce przez chwilke mrugajac na rozne kolory....
  • #6 4473282
    blondas69
    Poziom 11  
    Gdy zresetuje drukarke i podlacze kabel USB to pojawia sie komunikat jak na zdjeciu.
    Załączniki:
    • hp.jpg.rar (11.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4474745
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Zasadnicze pytanie brzmi czy ściągnełeś i zainstalowałeś sterowniki do tej drukarki ze strony Hp ?
    Po ściągnięciu tych sterowników należy je zainstalować i w momencie gdy o to poprosi sterownik-należy podłączyć drukarkę.

Trochę to niezgodne z tym co pisałeś wcześniej że nie wykrywa drukarki a tymczasem kreator się odpala-co prawda trochę dziwne że wykrywa officejeta ale sam już nie pamiętam co tam wyskakuje.

Nawet jak uda ci się zainstalować drukarkę to nie załatwia to problemu z brakiem reakcji karetki-posprawdzaj te piny,może coś nie łączy.

Panel opisowy to ta naklejka(w różnych językach albo obrazkowe) obok przycisków-z drugiej strony tej naklejki jest kod kreskowy który skaner zczytuje po każdym odpaleniu.
    I faktycznie wpadło mi do głowy że jak ze skanerem jest coś nie tak to nie zczyta -posprawdzaj połączenia skanera.
  • #8 4475248
    blondas69
    Poziom 11  
    Wiesz co, polaczenie z komputerem nawiazuje tylko po restarcie drukarki. Wydaje mi sie ze wtedy uruchamia sie jakis tryb serwisowy drukarki i prosi o te sterowniki. Bo jak widac na zdjeciu jest napisane OfficeJet Reflash. Chcialbym dodac ze polaczenie nastepuje tylko po restarcie drukarki, a wtedy to ona jest wylaczona(nie swieci zadna dioda), a jak ja wlanczam to traci polaczenie. Niekiedy jest tak ze na kompie przez krotki czas widac komunikat o nieznanym urzadzeniu podlaczonym do komputera. Sam juz nie wiem co robic :( Aha a co to jest ten panel opisowy?? Jezeli to to cos co opisuje przyciski na drukarce to naturalnie jest przyklejony bo niby czemu mialo by byc inaczej. Chyba ze to nie to:?:
  • #9 4478010
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam może moje trzy grosze pomogą to uderzanie karetki na boki to wina enkodera (tego paska za karetką) albo się wypiął albo jest poza czujnikiem karetki. Pozdrawiam
  • #10 4478311
    blondas69
    Poziom 11  
    Rozkrecilem, sprawdzilem i pasek jest na miejscu tzn w rowku, chyba tam powinien sie znajdowac. Moze jeszcze jakies sugestie?? Bede wdzieczny!!! Oj pecha to ja mam do tych drukarek :cry:

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

No panowie, drukarka dziala!!!!!! :D W sumie to sam nie wiem co zrobilem :D
    Wiem tylko ze porozbieralem co mozna bylo zlozylem i dziala!!! Wielkie dzieki za okazana pomoc. Serdeczne pozdrowionka....
    Temat zamykam. Pa Pa!!

Podsumowanie tematu

✨ Nowa drukarka HP DeskJet F380 nie reagowała po włączeniu, dioda migała, a komputer nie wykrywał urządzenia. Objawy wskazywały na możliwe uszkodzenie mechaniczne podczas transportu, takie jak wypięcie taśmy łączącej płytę główną z karetą lub silniczkiem napędzającym. Sugerowano sprawdzenie połączeń taśmy, pinów na płycie głównej oraz zgodności parametrów zasilacza. Panel opisowy z kodem kreskowym, który skaner odczytuje przy starcie, również mógł mieć wpływ na działanie. Po zainstalowaniu sterowników HP i podłączeniu drukarki w trybie serwisowym pojawiał się komunikat „OfficeJet Reflash”. Problemy z karetą mogły wynikać z uszkodzenia lub przesunięcia paska enkodera. Ostatecznie rozkręcenie i ponowne złożenie drukarki przywróciło jej funkcjonalność, choć dokładna przyczyna nie została jednoznacznie zidentyfikowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA