logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SEG CT7950 chassis11AK19 - częste uszkodzenia BU2508AF, co sprawdzić?

grzesiekw12 10 Lis 2007 21:22 1362 10
REKLAMA
  • #1 4467167
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Witam wszystkich
    SEG CT7950 chassis11AK19 trafił do mnie ze zwartym BU2508AF i pękniętym lucie na C617=680nF/250 co poprawiłem a później wymieniłem i dałem nowy BU. Po 5 minutach się uszkodził, ale myślałem że nie oryginał Philipsa i dlatego, wstawiłem drugi i chodził kilka godzin. Następny dwa dni. A jeszcze następny 6dni. W między czasie poprawiłem luty które normalnie wyglądały, dodatkowo płytę ostukałem i wymieniłem wspomniany kondensator na którym pękło lutowanie. Obraz wygląda normalnie tzn. szerokość prawidłowa i korekcja też. Wymieniony tranzystor się nie grzeje, raczej to pion go bardziej nagrzewa. Uszkodzenie następuje w czasie pracy choć ostatnio w momencie wyłączenia pilotem. Zasilacz działa stabilnie tzn 150V daje. Z innych wypowiedzi wnioskuje że jeszcze pasowało by wymienić dławik L602 i chciał bym się dowiedzieć czy ktoś miał taki przypadek. Bo pisze że te dławiki powodują utratę korekcji i uszkodzenie BU, a u mnie pada tylko tranzystor zwierając się na wszystkie strony. Uzwojenia nie wyglądają na przegrzane i mają rezystancję ok 1,2om czyli w normie.
  • REKLAMA
  • #2 4467217
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    C626 wymieniłeś?
    C617 zwykle jest 430nF
  • REKLAMA
  • #3 4471111
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Mam identyczny przypadek . Zamówiłem i czekam na MC z zasilacza bo podejrzewam ten układ a to dlatego ,bo świergoli na czuwaniu. O efektach napiszę już może jutro.
  • #4 4471295
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Kiedyś miałem taki przypadek przy Sony. TV chodził koło tygodnia i leciał tranzystor dopiero po 3 wymainie przelutowałem cały zasilacz - pomogło
  • REKLAMA
  • #5 4472004
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Proponuję założyć tranzystor z diodą ... Powinno być dobrze.
  • #6 4472893
    ertevu
    Poziom 18  
    witam , wymiana MC nic nie dała. Zauważyłem ,że świergolenie można było usuwać przeginając płytę w okolicy PSU . Po długich poszukiwaniach znalazłem winowajcę- kondensator SMD C853 10nF . Wymieniłem BU na Philipsa . Dałem nawet zgodnie z sugestią kolegi kelkeszą DF. Wymieniłem też C626 i ... czekam na efekt..
  • REKLAMA
  • #7 4474023
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    U mnie zasilacz nie wydaje żadnych dźwięków, elektrolit oczywiście wymieniony na początku płyta ostukana wielokrotnie i nic się nie działo. Jednak poczekam na dławik bo po kilku minutach uzwojenie jest gorące więc może od czasu do czasu w nim zaiskrzy i dlatego niszczy BU. W którymś poście czytałem że nie daje się tego tranzystora z diodą bo uszkodzi go, ale spróbuje.
  • #8 4494725
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Witam. Wymieniłem dławik i jak koledzy sugerowali tranzystor na ten z końcówką DF. Zauważyłem że nagrzewa się on bardziej niż ten bez diody, jest to chyba spowodowane przejmowaniem części prądu inwersyjnego przez wewnętrzną diodę. Czy też coś takiego obserwujecie u siebie.
  • #9 4494945
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Proponuję sprawdzić wtyk do cewek odchylających, jeśli jest przygrzany to to jest przyczyna palenia tego BU .
  • #10 4496225
    ertevu
    Poziom 18  
    Witam, ja tylko mogę dodać,że właśnie po kilku dniach bezawaryjnej pracy - oddałem TV klientowi. Może u mnie sytuacja rzeczywiście była inna - bo uszkodziłem zasilacz przy pierwotnej naprawie ( moim zdaniem mogło tak się stać wówczas , kiedy podczas naprawy przegina się trochę płyta drukowana - ten kondensator SMD był bowiem uszkodzony mechanicznie).Mimo ,że założyłem tranzystor DF - nie zauważyłem aby był specjalnie gorący . Pozdrawiam.
  • #11 4499331
    Ryba 34
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Nie pamiętam oznaczenia kondensatora,jest to 27nf w obrębie korekcji miałem już kilkanascie takich przypadków,wymień pomimo że pojemnosć na mierniku pokazuje,pozdrawiam,pozdrawiam Ryba

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SEG CT7950 chassis11AK19 występuje problem z częstym uszkadzaniem tranzystora BU2508AF, który ulega zwarciu po kilku minutach do kilku dni pracy. Wymiana kondensatora C617 (680nF/250V) oraz lutów nie rozwiązała problemu. Zasilacz stabilnie dostarcza 150V, a tranzystor nie wykazuje nadmiernego nagrzewania, choć obszar pionu jest gorący. Podejrzewany jest dławik L602, który może powodować iskrzenie i uszkodzenia BU. Wymiana dławika oraz zastosowanie tranzystora BU2508AF z końcówką DF (z diodą) przyniosła poprawę, choć tranzystor z diodą nagrzewa się bardziej, co może wynikać z przejmowania prądu inwersyjnego przez diodę. Dodatkowo wskazano na konieczność wymiany kondensatora SMD C853 10nF oraz kondensatora C626, które mogą mieć wpływ na stabilność układu. Zalecane jest także sprawdzenie wtyków do cewek odchylających, gdyż przygrzane styki mogą powodować uszkodzenia tranzystora BU. W niektórych przypadkach przelutowanie całego zasilacza pomogło rozwiązać problem. Wymiana kondensatorów w obszarze korekcji, nawet jeśli ich pojemność wydaje się prawidłowa na mierniku, jest również rekomendowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA