logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-Romy - system ich nie widzi, nie otwierają się.

polomaniak 10 Lis 2007 21:35 1502 5
  • #1 4467212
    polomaniak
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie!
    Mam od niedawna problem ze swoim komputerem. Wszystko było dobrze do pewnego czasu. Mam w swoim komputerze 10-gigowy dysk twardy, DVD Rom i nagrywarkę CDRW. Wszystko przez długi długi czas działało bardzo prawidłowo, toteż nie pchałem w to swoich palców.
    Niedawno natomiast zaczęło dziać się coś niedobrego. Mianowicie świeci się ciągle kontrolka pracy nagrywarki, ale nie mogę otworzyć szuflady przyciskiem. Na dodatek nie jest wykrywana przez system, a niejako omijana. DVD rom tak samo, ale mogę tu mogę wyciągnąć szufladę. W Moim Komputerze napędy nie są wykrywane, sytuacja wygląda następująco: Wykrywany jest dysk twardy, partycja C i D, następnie dyski USB G, H i I, natomiast pomijane są napędy optyczne.

Wymieniłem taśmę przewodową ale nic to nie dało. Próbowałem także podmienić przewody zasilające, również bez efektu. W biosie nic nie zmieniałem, bo wiem że jest dobrze ustawione - tak było wcześniej i tak zawsze działało. Nie zmieniałem tam nic i nie zamierzam.

Proszę o ewentualne sugestie dotyczące naprawy tej usterki. Sugerowano mi uszkodzenie płyty głównej.

Dziękuję i pozdrawiam
  • #2 4467259
    gessiu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Podlacz tylko zasilanie, do czytnikow i zobacz czy otwieraja sie prawidlowo, pozniej podlaczaj pojedynczo do tasm, i zobacz zworki jak sa ustawione.
  • #3 4467273
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Przeprowadź diagnostykę płyty głównej.
  • #4 4467762
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    sprawdz napięcia zasilacza powinny dużo wyjaśnić , odłącz dyski USB i sprawdz czy chodzi tak samo
  • #5 4469807
    polomaniak
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jak przeprowadzić diagnostykę płyty głównej? Dyski są podłączone do jednego z dwóch slotów, a HDD przez kontroler SCSI
  • #6 4470105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA