logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARISTON AVL95 - dioda miga, wypuszcza wodę, nie działa na programach

Henio 11 Lis 2007 16:23 4606 13
REKLAMA
  • #1 4469779
    Henio
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam, po włączeniu zaświeca się dioda nad kluczem ciągle.Po paru sek słychać zalączenie dzwiczek i zaczyna wypuszczać wodę w tym czasie dioda miga non stop szybko, i tyle nic więcej na żadnym programie nie działa.Znalazłem uszkodzoną grzałkę ale wymiana nic nie zmieniła.Na płytce programatora znalazłem zimny lut na triaku, ale też nic to nie dało.Silnik sprawdzony, jutro zacznę sprawdzać hydrostat i podciśnienie hydro , ale byłbym wdzięczny za wszelkie sugestkie.
  • REKLAMA
  • #3 4470975
    Henio
    Poziom 17  
    Tak jak pisałem gdy zadziała blokada drzwiczek, zaczyna mrógać ciągle i bardzo szybko i nie mróga jakiegoś kodu bo już patrzyłem czy może przez chwile przestanie i dalej zacznie ale niestety nie.
  • REKLAMA
  • #4 4472257
    Henio
    Poziom 17  
    Dodam że jak zaczyna wypuszczać wode to i w tym samym czasie pobiera ją.Troche dobierze i zaczyna znowu wypuszczać, tak wychodzi że sterowanie pompy ma ciągle napięcie , sprawdziłem triaki i są ok.Wychodzi chyba że procesor albo program szwankuje.

Dodano po 21 [minuty]:

Dopisze bo zauważyłem jeszcze dziwną sprawe, tak jak pisałem wcześniej jak usłyszę pstryknięcie blokady i zaczyna pobierać wodę , dioda przy kluczyku świeci ciągle.Za pare sek zaczyna wypuszczać wode i równocześnie ciągle pogiera wode i w tym czasie kontrolka przy kluczyku miga bardzo szybko bez żadnych przystanków.Dioda przy przycisku 900/500 też zaczyna mrógać tylko wolniej ale też bez przystanków.Na próbe odłączyłem pompę i sytuacja się nie zmieniła , jak troche pobierze wody to zaczyna wyrywkowo pobierać wode tzn jakby niełączył elektrozawór.Co w tym wszystkim dziwne to to że jak tak troche pomróga to za pare minut szłyszę puszczenie blokady i mogę otworzyć drzwiczki, jakby zakończyła pranie.Coś mi się wydaje że jednak moduł do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 4474398
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1496
    Pralka ARISTON AVL95 - dioda miga, wypuszcza wodę, nie działa na programach zaznacz która dioda
  • #6 4474582
    Henio
    Poziom 17  
    Dioda pierwsza od pokrętła pogramatora , w sumie tam jest tylko jedna przy kluczyku.Reszta to 4 diody w pionie koło siebie i tyle .
  • #7 4475553
    eeban
    Specjalista AGD
    Henio napisał:
    Dioda pierwsza od pokrętła pogramatora , w sumie tam jest tylko jedna przy kluczyku.Reszta to 4 diody w pionie koło siebie i tyle .

ta co pulsuje ?

np 1 rząd od lewej 2 od góry
  • #8 4476307
    Henio
    Poziom 17  
    Kurcze proste a jednak, więc w sumie jest tylko jedna dioda przy pokrętle i tylko ona pulsuje.Reszta to 4 przyciski podświetlane w pionie.
  • REKLAMA
  • #9 4477531
    eeban
    Specjalista AGD
    Henio napisał:
    Dodam że jak zaczyna wypuszczać wode to i w tym samym czasie pobiera ją.Troche dobierze i zaczyna znowu wypuszczać, tak wychodzi że sterowanie pompy ma ciągle napięcie , sprawdziłem triaki i są ok.Wychodzi chyba że procesor albo program szwankuje.

Dodano po 21 [minuty]:

Dopisze bo zauważyłem jeszcze dziwną sprawe,.......Dioda przy przycisku 900/500 też zaczyna mrógać tylko wolniej ale też bez przystanków.............

a to to kto napisał ja szklanej kuli nie mam :D
  • #10 4478736
    Henio
    Poziom 17  
    No fakt , powiedzmy że dioda miga ciągle nad kluczykiem, a przycisk podświetlany obrotów wirowanie też miga ale dużo wolniej.
  • #11 4481742
    eeban
    Specjalista AGD
    Henio napisał:
    No fakt , powiedzmy że dioda miga ciągle nad kluczykiem, a przycisk podświetlany obrotów wirowanie też miga ale dużo wolniej.

czyli mruga wolniej w pierwszym rzędzie od lewej ,pierwsza od dołu
    do sprawdzenia blokada >>jesli sprawna okablowanie>>>potem moduł
  • #12 4482934
    Henio
    Poziom 17  
    Blokada chyba sprawna bo: jeżeli nie zamknę drzwiczek to pralka wogóle się nie uruchomi i nie wypuszcza wody, po zamknięciu słychać załączenie blokady i tak jak powinno być nie można otworzyć drzwiczek.Chyba że jest jakaś elektronika w samej blokadzie i nie wysyła jakiegoś sygnału do modułu.
  • Pomocny post
    #13 4484108
    eeban
    Specjalista AGD
    to zostaje moduł
  • #14 4485486
    Henio
    Poziom 17  
    Szkoda, klient rezygnuje z naprawy cena nowego 350zł do tego grzałka i robota , dzięki za pomoc.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARISTON AVL95 wykazuje usterkę polegającą na ciągłym miganiu diody nad kluczykiem po załączeniu, jednoczesnym wypuszczaniu i pobieraniu wody oraz braku reakcji na programy. Wymieniona grzałka nie rozwiązała problemu, a na płytce programatora znaleziono zimny lut na triaku, który również nie wpłynął na poprawę działania. Silnik został sprawdzony i jest sprawny. Objawy wskazują na możliwą awarię modułu sterującego, gdyż pompa jest stale zasilana, a elektrozawór działa nieprawidłowo. Blokada drzwi działa poprawnie – pralka nie uruchamia się bez jej załączenia, a po zakończeniu cyklu blokada jest zwalniana. Miganie diody jest ciągłe i szybkie, bez kodów błędów. Zalecane jest sprawdzenie hydrostatu i podciśnienia, jednak ostatecznie wskazano na uszkodzenie modułu sterującego jako przyczynę usterki. Koszt naprawy modułu i wymiany grzałki jest wysoki, co skłoniło do rezygnacji z naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA