logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza z wejściem USB do odtwarzania MP3 i podłączeniem potencjometru

emlog 11 Lis 2007 16:39 3853 7
REKLAMA
  • #1 4469847
    emlog
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich:D
    Mam pytanie czy wie ktoś jak jest zbudowany wzmacniacz komputerowy z głośnikami, do którego można podpiąć mp-3.
    Chodzi mi o wsunięcie USB do gniazda i gra muzyka z głośnika.
    Wiem, że jest to wykonalne ale nie mogę znaleźć prostego schematu.
    Czy ktoś mi podaruje taki schemat z dokładnym opisem i płytką.
    Jak podłączyć potencjonometr do wzmacniacza, jeżeli nie jest on wyposażony
    oryginalnie? :D
  • REKLAMA
  • #2 4469973
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Podłączenie przez usb to nie jest takie proste, prędzej już przez wyjście słuchawkowe.
    i wtedy możesz już podłączyć (prawie) każdy wzmacniacz.

Schemat wzmacniacza z wejściem USB do odtwarzania MP3 i podłączeniem potencjometru

Do stereo wystarczy podwójny potencjometr
  • REKLAMA
  • #3 4470080
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Może sprecyzuj jaki wzmacniacz i do jakiej kolumny, jeśli chodzi o wysterowanie wzmacniacza odtwarzaczem MP3 to jeśli już, to przez wyjście słuchawkowe.
    Tu znajdziesz sporo schematów wzmacniaczy http://www.elektroda.net/audio/index.html
    Jeśli nie mają potencjometru do głośności, to tak jak kolega wyżej pokazał na schemacie, "wejście" do gniazda słuchawkowego MP3, "wyjście" do wejścia sygnałowego wzmacniacza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4473852
    emlog
    Poziom 11  
    wiem że można kupić w sklepach głośniki do których można podłączyć np. mp3 przez port usb oczywiście w głośnikach jest panel sterujący.
    czy jest jakiś schemat na to?
  • REKLAMA
  • #5 4486150
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Jeżeli piszesz to o czym myśle to raczej masz małe szanse na zrobienie tego. Te głośnik nie korzystają z mp3 jako z "odtwarzacza" tylko jako z pamięci masowej. Te głośniki to praktycznie cały odtwarzacz tylko bez pamięci.
  • #6 4486278
    emlog
    Poziom 11  
    no właśnie o to mi chodzi ale jak mam to wykonać jaki schemat jest potrzebny?
  • #7 4488044
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Dawid Bobik napisał:

paczej to nie ma sensu
    a czy nie możesz poprostu wziąć zastosować wyjście słuchawkowe
  • #8 4489303
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Dawid Bobik napisał:

Schemat do tego nie jest potrzebny. Możesz wziąć komputer stacjonarny, albo laptop, zapakować w odpowiednią obudowę z głośnikami i poprzez gniazdo USB podłączać odtwarzacz mp3 i np. winampem odtwarzać muzykę.

A tak poważnie, to zastanów się, ile kosztują takie urządzenia o jakie ci chodzi i pomyśl sobie, czy gdyby to było takie proste, to po co ludzie by wydawali tyle forsy, gdyby mogli sobie samemu taniej złożyć?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza komputerowego z możliwością odtwarzania muzyki z pamięci USB oraz podłączenia potencjometru do regulacji głośności. Podłączenie bezpośrednio przez USB jest skomplikowane, ponieważ gniazdo USB w głośnikach pełni funkcję interfejsu pamięci masowej, a nie standardowego wejścia audio. Typowe rozwiązanie to wykorzystanie wyjścia słuchawkowego odtwarzacza MP3 do wejścia wzmacniacza, co umożliwia łatwe sterowanie głośnością za pomocą podwójnego potencjometru. Wzmacniacze bez wbudowanego potencjometru można go dołożyć na wejściu sygnałowym. Schematy wzmacniaczy i przykłady podłączeń są dostępne na portalach elektronicznych, jednak pełna integracja USB z odtwarzaniem wymaga zastosowania gotowych modułów lub odtwarzaczy z wbudowanym panelem sterującym. Samodzielne wykonanie takiego układu jest trudne i często nieopłacalne w porównaniu do gotowych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA