logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad x22 nie wchodzi do BIOS i menu bootowania, co robić?

cfo 12 Lis 2007 09:06 1724 4
REKLAMA
  • #1 4472176
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam

Tak wiec laptop IBM x22, po wlaczeniu pokazuje logo ibm z opcja
    f1 bios
    f12 boot. Naciskam f1 widze "entering to bios" i tyle a biosa nie widac,
    resetuje go, naciskam f12 widze "entering to menu boot" i dalej nic nie idzie.
    Nie wiem czego to wina :/ bateria sie ladnie laduje dysk slychac ze pracuje wentylator.
    Nie mam do niego cdroma(powienien byc zewnetrzny bo lapciak jest tak maly ze niezmiecilby sie tam cdrom Smile ). Resetowalem bios to wtedy zniknela
    mi opcja f12 na ekranie botujacym, nie wiem czego to moze byc usterka ze
    lapciaka nie rusza w obie strony :/
    Moze ktos wie co jest grane ?
  • REKLAMA
  • #2 4472810
    kuba2102
    Poziom 20  
    mozliwe ze cos z biosem, jesli masz dyskietke w tym laptopie to wloz ja np dysk startowy sys najlepiej win 98 i zobacz czy odpali jak odpala to dobrze i wtedy proponowalbym granie nowego biosu
  • REKLAMA
  • #3 4473867
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    Coś jest z dyskiem nie tak. Tak robi jak nie może znaleźć dysku.
    Wyjmij dysk i wtedy będzie się dało wejść do biosu. Tylko wtedy trzeba chwilę poczekać aż stwierdzi jego brak.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #4 5421928
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam

Laptop jak się zawieszał tak się zawiesza powyciągałem z niego wszystko typu karta lan , hdd , irde , ram posiada zintegrowany z płytą główna zewnętrzny ram wyjołem, procesor na stałe wlutowany wszystko co dało się wyjąć jednak laptop dalej stoi na starcie podejrzewam uszkodzony bios lub pamięć ram która jest na płycie oznaczenie pamięci jaką znalazłem na płycie głównej to 24fr08cn czytałem cos o odblokowaniu hasła hdd w tej pamięci ale nic na temat zmiany całego biosa z poziomu programatora willem z tego co wiem nie przyda mi się do niej ma ktoś jakiś pomysł skąd właściwy wsad i w jaki sposób można ją zaprogramować stan płyty głównej idealny żadnego podtopienia zalania laptop i jego stan oceniam na 6 i strasznie chciałbym go ożywić oznaczenia ze spodu obudowy to LG IBM Type 2662 thinkpad x22
  • #5 5424714
    kuba2102
    Poziom 20  
    To bedzie raczej problem z integrowanym ramem, sprobuj jak ci sie wlacza przy starcie nacisnac "NumLock" czy zareaguje nie wiem moze masz wcisniety guzik "Pause/break" Nie wiem poprobuj zawsze najlepiej sprawdzic wszystkie opcje zanim sie cos powie. A powiedz czy za kazdym razem komputer staje czy czasem?
REKLAMA