logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad A21e (2628) - czarny ekran, brak bootowania po złożeniu

surmacer 12 Lis 2007 10:47 3206 10
REKLAMA
  • #1 4472364
    surmacer
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Mam z nim mały kłopot. Dostałem go od brata, kupił sobie nowy bo ten sie w trakcie pracy wysypywał. Mój syn uznał że to chłodzenie i rozebrał aby sprawdzić chłodzenie procka. Po złożeniu nie startował. Ja go rozebrałem i złożyłem i zaczął startować, ale potrafił sie wysypywać zaraz po załadowaniu Windows i przy próbie jakiejś pracy. Rozebrałem jeszcze raz do dna i poskładałem po kolei wg schematu serwisowego, uzupełniając brakujące śrubki. Włącza się wiatrak a ekran czarny, diody dysku i power zielone, w tle słychać testowanie napędów?, za chwilę stop, dioda od dysku gaśnie i chodzi tylko wiatrak. Żadnych beepów, nic na wyświetlaczu, brak ładowania czegokolwiek. Sprawdziłem baterię od Biosa (3,4V). Proszę o pomoc bo już mi się koncepcje skończyły. !
  • REKLAMA
  • #2 4472797
    kuba2102
    Poziom 20  
    co to znaczy wysypywac sie? w ogole moglbys podac jakiego masz kompa w ogole sprawdz RAM jak masz inny to sprobuj wymienic, i zobaczy czy karta graficzna dobrze lezy w slocie bo czasem sa takie obudowy wadliwe ze jak wkladasz karte to nie do konca chce ona wskoczyc do slotu bo obudowa przeszkadza
  • #3 4474508
    surmacer
    Poziom 15  
    IBM ThinkPad A21e (2628) to model komputera (notebooka). Wysypuje to znaczy że samemu potrafi zrobić restart.
    EDIT : Po kolejnym składaniu postęp. Postanowiłem próbować go uruchomić w minimalnej konfiguracji aby wymusić jakąś reakcję. Zdjąłem : baterię, Ultra baby, HDD, DIMM. Po uruchomieniu bip jak dla awarii pamięci, po włożeniu DIMM ekran powitalny. Po dołożeniu HDD i ultra baby nastąpiła poprawny start. Niestety zresetował się parę razy i zawiesił w trakcie instalacji Windows. Teraz znowu nie startuje. Czy to pamięć czy złącze ?
  • REKLAMA
  • #4 4484328
    kuba2102
    Poziom 20  
    probuj wyjac baterie i na samym stalym zasilaniu pracowac... i mozliwe ze procesor sie przegrzewa, wez wejdz do BIOSu i zostaw go na jakis czas i zobacz czy sie zawiesi mniej wiecej po takim samym czasie jak sie zawiesza przy starcie windows i napisz jak ci poszlo, podro
  • #5 4485090
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Reset na 100% nie jest następstwem przegrzewającego się procesora! Musisz zmierzyć napięcia wyjściowe z wszystkich przetwornic, a najbardziej skup się nad zasilaniem procesora(sterownik ADP3410 i ADP342?).
  • #6 4485158
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    To wygląda na problem z zasilaniem, przerwach w zasilaniu.
  • REKLAMA
  • #7 4510202
    surmacer
    Poziom 15  
    To mnie trochę przerasta, z wykształcenia jestem inżynierem mechanikiem. Bez schematu zrobię remont kapitalny dowolnego silnika, ale notebook ??
    Tych przetwornic szukać na płycie w okolicach zasilacza czy baterii?
  • Pomocny post
    #8 4510428
    przekrent
    Poziom 32  
    Trzeba prze lutować elementy od przetwornicy procesora. Sterują nią układy ADP3421 i ADP3410. Najprościej zalać topnikiem i przegrzać hot air-em.
  • REKLAMA
  • #9 4510659
    surmacer
    Poziom 15  
    Widziałem coś takiego na youtube, ale myślałem że gość suszy płytę.:!:
    To nie uszkodzi elementów ?
  • #10 4518788
    przekrent
    Poziom 32  
    surmacer napisał:
    Widziałem coś takiego na youtube, ale myślałem że gość suszy płytę.:!:
    To nie uszkodzi elementów ?

Opalarka nadaję się zdecydowanie bardziej do usuwania starej farby olejnej niż do lutowania. W internecie jest mnóstwo informacji o lutowaniu, a do układów smd wystarczy chiński hot-air z allegro...
  • #11 4526032
    surmacer
    Poziom 15  
    Dałem szansę znajomemu, wraz z waszymi wskazaniami. W środę będę wiedział czy sobie poradził, jak nie to i tak się nie poddam, i sam zastosuję się do wytycznych. :D Wyniki starań w środę wieczorem

EDIT Facet się poddał. chyba nie chciał ryzykować. Metoda TKM wchodzi do użycia. Poszukam tych układów i pomierzę wg schematów, a potem hot air.

Podsumowanie tematu

✨ IBM ThinkPad A21e (2628) po rozebraniu i ponownym złożeniu nie uruchamia się poprawnie – ekran pozostaje czarny, diody zasilania i dysku świecą, a wentylator działa. Próby uruchomienia w minimalnej konfiguracji wykazały, że brak pamięci RAM powoduje sygnał dźwiękowy, a po jej włożeniu pojawia się ekran powitalny, jednak system resetuje się i zawiesza podczas instalacji Windows. Podejrzewane są problemy z pamięcią RAM lub złączem, a także zasilaniem procesora. Zalecane jest sprawdzenie napięć na przetwornicach zasilających CPU, szczególnie układów sterujących ADP3410 i ADP3421. Naprawa może wymagać przelutowania elementów przetwornicy procesora za pomocą hot air, co jest skuteczną metodą w przypadku układów SMD. Próby naprawy metodą „na oko” nie przyniosły efektu, a użycie opalarki jest odradzane na rzecz specjalistycznego sprzętu do lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA