Cześć.
Mam dwa układy do zrobienia:
1) potrzebuję zastąpić Eprom i liczniki 4040. Teraz jest tak, że układ ten przy taktowaniu z zewnętrznego generatora daje na wyjściu kombinację na 8 bitach np. 01010101 i kolejną po wejściu kolejnego zbocza zegara i tak w kółko. Układ pamięci został podzielony na 4 programy poprzez odłączania najstarszych adresów od pamięci, a włączania na te adresy aygnału stałego poprzez dwa przełączniki i rezystory do masy lub +5V. Układ ma trochę kobinacji, bo służy do sterowania reklamką świetlną, powodując przesówanie świecących led po jednej, po dwie, po trzy i tak dalej w obu kierunkach.
Układ nadzwyczaj prosty. Jednak chcę go zastąpić uC. Tyle, że cały program pamięci zajmuje ponad 350k i dziali się na 4, a reszta wolnej przestrzeni pamięci wypełniona jest ponownie powtarzając program. Czyli jeżeli zajmuje 70k, a przestrzeń do wykorzystania była 256k, to powtzrzam go ponad 3 razy.
Czy jest to do wykonania, ale pod warunkiem, że będzie to tańsze niż eprom lub eeprom i 2 liczniki 4040, oraz czy będzie to zajmowało mniej miejsca. U mnie zajmuje, to tyle, co 32 nóżkowa pamięć w obudowie DIL, bo liczniki są w obudowach SMD.
2) Potrzebuję wykonać układ sterujący może być na układzie specjalizowanym np. SAA3049 lub na uC, co będzie napewno prostrze, ale zachodzi konieczność napisania programu. Chodzi o pilota z kodem RC5 lub RC6. Układ ma sterować 9-ma elektronicznymi przełącznikami stałymi i 7-ma elektronicznymi przełącznikami impulsowymi. Przez wszystkie przełączniki będzie płynął prąd rzędu max 10mA i o poziomach TTL. Poza jednym wyjątkiem na jednym przełączniku stałym, bo płynie przez niego sinus +/-3V też o prądzie nie przekraczającym 10mA. To połączenie jest sprzężeniem zwrotnym wzmacniacza LM386.
Potrzebuję bardziej projekt schematu, ale jeżeli masz dobre źródło na obwody drukowane, to może też. Mój drugi adr. - jan-p(małpa)g.pl.
Pozdrawiam,
Zenek.