logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna Diora ZgB 140 8 907 trzaskanie wysokiego tonu

Grzesiek_str 12 Lis 2007 17:20 1454 1
REKLAMA
  • #1 4473503
    Grzesiek_str
    Poziom 11  
    Kolumna to konstrukcja 2x 25cm basu 1x średni 1x wysoki 8 Ω 140W
    Wzmacniacz to sharp 2x 120 W 8Ω (650 w poborze)
    Po spaleniu wzmacniacza i jego naprawie pojawiły się trzaski (dźwięk wydobywający się z gwizdka przypomina dla mnie dźwięk przebicia albo przesterowania kiepskich głośniczków komputerowych) na sekcji wysokotonowej oraz może trochę na średniej jednej z kolumn wzmacniacz jest Ok (zamieniłem kanały i to samo) trzaska tylko i wyłącznie przy dużym natężeniu basu i co ciekawe zależności od piosenki niektóre "odkręcam" na maksa i nic się nie dzieje a niektóre przy niskich głośnościach wywołują ten efekt. Za winowajcę uważam zwrotnicę?
    PS - kilka krótkich pytań
    1. Czy przewody 1,5 mm2 są wystarczające w tym zestawieniu?
    2. Czy przy sterowaniu wzmacniacza z karty dźwiękowej robiąc na maksa nie przesterowuje wzmacniacz czy kolumn (trzasków czy innych efektów w dźwięku nie słyszę, ale membrany latają, że aż trochę sam się ich boję :D )?
    3 Muszę wymienić gwizdki interesują mnie jakieś do 50 PLN/szt. (na allegro) tesla/tonsil/stx czy coś w podobie najlepiej około 10cm średnicy albo więcej (zależy mi żeby głośność wysokiego była taka jak w oryginale albo trochę cichsza. Skuteczność kolumn to 87 dB)

Z góry dziękuje za odpowiedzi!
    Pozdrawiam
    Grzesiek
  • REKLAMA
  • #2 4473695
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    1.na pewno starczy no chyba, że masz po 20m do kolumny
    2.jeśli masz to podłączone do kompa to faktycznie to może być przesterowanie( ale gdzie) wydaje mi się, że w przedwzmacniaczu (albo w jakiś stopniu wejściowym) końcówki mocy może za niskie nap zasilania. Wyjście z karty dźwiękowej zwykle daje durzy sygnał (czasami ponad 2V)
    drugą rzeczą jaka mogła się zdarzyć to uszkodzona karta dźwiękowa
REKLAMA