logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mocy mono 30W NE020 - brak dźwięku po podłączeniu do akumulatora

KubaLaikTotal 12 Lis 2007 19:15 4503 12
REKLAMA
  • #1 4473971
    KubaLaikTotal
    Poziom 10  
    Witam!
    Właśnie nabyłem zestaw do samodzielnego montażu firmy nord elektronik o symbolu NE020 czyli wzmacniacz mocy mono 30W. Po złożeniu wszystko wyglądało dobrze. Sprawdziłem więc jeszcze raz czy wszystko jest na swoim miejscu i zacząłem kombinować z podłączeniem. Na początku z braku odpowiedniego zasilacza podłączyłem go pod zasilacz 12V/100mA. Pod tym dało się słyszeć "buczenie" zarówno wtedy jak podłączyłem źródło dźwięku i jak odłączyłem. Dodam też, że na początku nie dałem żadnego radiatora, myślę, że nie miało to zbytniego znaczenia, ponieważ wzmacniacz podłączyłem tylko na kilka sekund. Po nieudanej próbie doczytałem na jakimś forum, że można go podłączyć bezpośrednio pod akumulator samochodowy. No więc poleciałem do samochodu i podłączyłem. Buczenia nie było już słychać, no ale niestety głos był ledwo słyszalny, za drugą próbą zanikł całkowicie. Niestety, nie bardzo wiem co z tym zrobić, a jako że jest to mój pierwszy złożony kit, chciałbym żeby zadziałało, chociaż przez chwilę.
    Obawiam się, czy podłączając wzmacniacz pod zasilacz mogłem uszkodzić TDA?
    Bardzo proszę o pomoc wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 4474093
    markopololop
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    daj schemat
  • #3 4474126
    KubaLaikTotal
    Poziom 10  

To jest skan tej kartki która była w zestawie.
  • #4 4474141
    markopololop
    Poziom 19  
    Po takim skanie to trudno cokolwiek powiedzieć
    Skoro nabyłeś KIT to powinien być schemat połączeń
  • REKLAMA
  • #5 4474146
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Nie widać spodu i możliwych tam błędów. Na wierzchu zamieniłeś chyba miejscami C5 i C7 oraz C6 i C8.
  • REKLAMA
  • #6 4474220
    markopololop
    Poziom 19  
    w karcie katalogowej tego układu nie ma nic o połączeniu mostkowym może to nie jest wskazane
  • REKLAMA
  • #7 4474223
    KubaLaikTotal
    Poziom 10  
    markopololop: ze schematów było tylko to co widać, czyli to co zeskanowałem

To jest spód.
    elek555: moim zdaniem C6 jest w porządku, bo C1, 3, 4, 6 mają takie same wartości, a w zestawie jest tylko jeden element powtarzający się 4 razy. C7 i C5 również chyba są prawidłowo zamontowane, bo wartości się zgadzają z tym co w instrukcji. Jedyne nad czym się zastanawiałem to C2 i C8

markopololop: Tu pisze tak: " ...Właśnie takim układem jest proponowany zestaw NE020 - wzmacniacz mocy mono 30W, zbudowanym w oparciu o dwa układy scalone TDA2003 pracujące w układzie mostkowym..."
  • #8 4474405
    elek555
    Poziom 37  
    Trochę dziwne bo C7 to elektrolit zasilania i powinien być gabarytowo największy ale skoro mówisz że wartości się zgadzają. Kabel sterujący ma być w ekranie połaczonym z masą wejścia. Na 12V z akumulatora musi chodzić. Z czego go sterujesz? Jak łączysz głosnik (czy zgodnie z instrukcją czy do masy?). Łączenie do masy ugotuje scalaki. Czy ten zasilacz 100mA 12v był DC czy AC?
  • #9 4477105
    KubaLaikTotal
    Poziom 10  
    hmm.. na zasilaczu pisze, stabilizowany, nie pisze DC czy AC. Głośnik podłączam według instrukcji.
    A kabel sterujący, to jest wejście tak?
  • #10 4477219
    arni_ja
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przede wszystkim to daj porządne zasilanie - nie byle jaki zasilacz 12V/100mA. Poza tym musi być DC. Kiedyś też montowałem ten układzik i w szczytach mocy ciągnął ponad 2A. Podziel 30W/12V i wyjdzie jaki musi być minimalny prąd jaki daje zasilacz (pomijam sprawę sprawności i innych pierdół). Muszą być prawidłowo podłączone elementy R1,C2,C5 - one decydują o tym czy TDA są połączone mostkowo. Poza tym spróbuj z sygnałami wejściowymi wzmacniacza - podepnij jakiś mp3 albo z wyjścia słuchawkowego z wieży.
    Swego czasu TDA2003 był jednym z moich ulubionych układzików - mała rzecz a cieszy :)
    Pozdr.
  • #11 4478243
    elek555
    Poziom 37  
    Jeśli stabilizowany to wiadomo że DC czyli raczej nic nie uwalił. Nie odpisałeś jak sterujesz wejście.
  • #12 4479365
    zartur82
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jak podłaczałeś do akumulatora miałeś radiator na scalakach?
  • #13 4481091
    KubaLaikTotal
    Poziom 10  
    No jak podłączałem pod akumulator to był już radiator.
    hmm.. jak struje wejście.... no podłączam pod nie MP3 plajera.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz mocy mono 30W NE020 firmy Nord Elektronik, oparty na dwóch układach scalonych TDA2003 połączonych mostkowo, po złożeniu i podłączeniu do zasilacza 12V/100mA generował buczenie, ale bez dźwięku. Po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora samochodowego dźwięk był bardzo słaby, a następnie całkowicie zanikł. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniego zasilacza stabilizowanego DC o prądzie co najmniej 2A, gdyż TDA2003 w szczytach mocy pobiera znaczny prąd. Podkreślono też znaczenie prawidłowego montażu elementów R1, C2, C5 decydujących o połączeniu mostkowym układów oraz poprawnego podłączenia głośnika zgodnie z instrukcją, aby nie uszkodzić scalaków. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania radiatora przy pracy z akumulatorem. Dyskusja zawierała również analizę schematu i montażu kondensatorów, a także pytania o sposób podłączania sygnału wejściowego (np. z odtwarzacza MP3) oraz ekranowanie kabla sygnałowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA