logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza do szafy grającej FONIKA M123 z lat 70. - poszukiwany

Litwin 02 Gru 2003 08:09 6582 10
REKLAMA
  • #1 421732
    Litwin
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Chcę odtwożyć jej wspaniały dzwięk z lat siedemdziesiątych ( oczywiście chodzi o wzmacnizcz mcz. ) . Choć w tych latach naprawiałem te szafki i miałem dużo części do nich to na dzień dzisiejszy znalazłem w swych zasobach tylko lampki i trafka. Prośba do wszystkich kolegów o schemat orginalnego wzmacniacz z tej szafki.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776327-390.html#6684134
  • REKLAMA
  • #2 431661
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Ja mam całą szafkę w stanie rozypki (schemat wzmachola jest zwyczajny)
    jezeli masz wiedzę na temat mechanizmu lub cokolwiek proszę o kontakt
    jestem w krpopce mam zwaloną mechanikę ,jest cały wózek i część podajnika brak mi adapteru(ramion na igły do czarnej płytki ) schemacik mogę podesłać (szafę kupiłem za 20zł a wzmacniacz cicho gra i trafko zasilające się grzeje)wzmacniacz jest na 2xecc83 1xecc82 2xEL34 w trybie ultralinear moge podesłąć schema w tym tyg ale co do mechaniki HEEEELP już drugi rok i nie wiem co mam robić...
  • #3 434426
    Litwin
    Poziom 15  
    Niestety nic w sprawie mechaniki nie jestem w stanie pomóc.
    A o schemacik to Cię poproszę.
  • REKLAMA
  • #4 452743
    Litwin
    Poziom 15  
    Dostaje emaile z prośbom o schemacik szfki M123 , ale niestety do dziś nigdzie nie znalazłem. Więc ponawiam prośbę jeśli Ktoś z kolegów posiada,to może za opłatą odstąpi. Serdeczne dzięki dla ludzi dobrej woli !!!
  • #5 556043
    Litwin
    Poziom 15  
    Widzę, że nikt nie chce się podzielic shematem bo trudno mi uwieżyć w to ,że nikt z naszego forum nie zna M123. ( Przepraszam za słownictwo )
  • REKLAMA
  • #6 556296
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Był jeszcze jeden post na Elektrodzie, i tam też nic się nie uradziło. Wątpię, czy znalazłbyś nawet na Fonarze i u ECC... Googlowałem i nic nie wyszło.
  • #7 563016
    Litwin
    Poziom 15  
    Dzięki myślę, że ten temat trzeba zakończyć.
  • REKLAMA
  • #8 565866
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    Straciłem 3h i nieznam wartości 3 elementów ale zasadniczo wyglada to tak jak chcesz to podam nr końcówek od trafa zasiajacego i głośnikowego
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Uwaga jezeli coś wam sie niezgadza piszcie schemat jest przerysowywany
    z chasis a tam bałagan jak 150 wiec moze byc cos nie tak konstrukcja pająk oczywiście ;) nie bardzo mogę podac napiecia bo mi sie cos trafo zasilające grzeje a i ominołem przekaźnik który był załączony w momencie wrzucenia monety tak wzmachol chodził na sucho przekaźnik był po cewce(a moze przed hmmm ) .... Pozdrawiam Łukasz
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza do szafy grającej FONIKA M123 z lat 70. - poszukiwany fonica.GIF (11.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 589035
    beergo
    Poziom 1  
    Dzieki za schemat szafki grajacej !.Mam trafko zakupione ok 30 lat temu :-) zapakowane w pudelko,a napis swiadczyl o tym,ze pracowalo w w/w sprzecie.Do dzis nie bylem pewien czy to glosnikowe,czy sieciowe (teraz mam pewnosc ze sieciowe :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest oryginalny schemat wzmacniacza do szafy grającej FONIKA M123 z lat 70., aby odtworzyć jej charakterystyczny dźwięk. Wzmacniacz oparty jest na lampach 2x ECC83, 1x ECC82 oraz 2x EL34 w trybie ultralinear. Jeden z uczestników dyskusji posiada schemat, jednak zastrzega, że jest on przerysowywany z chassis, gdzie panuje duży bałagan, a wartości trzech elementów są nieznane. Wzmacniacz ma problemy z cichą pracą i przegrzewającym się transformatorem zasilającym, co może wskazywać na uszkodzony kondensator w zasilaczu. Próby znalezienia schematu w internecie, na forach takich jak Elektroda, Fonar czy ECC, nie przyniosły rezultatów. Wspomniano również o mechanice szafy, która jest uszkodzona i wymaga pomocy, jednak nikt nie udzielił wsparcia w tym zakresie. Dodatkowo pojawiła się wzmianka o podobnym problemie z modelem FONICA M-120-M.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA