logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy na głośnik 5-20W - schemat

grzes195 12 Lis 2007 21:28 1680 6
REKLAMA
  • #1 4474606
    grzes195
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Może mi ktoś dać schemat na najprostszy filtr dolnoprzepustowy na głosnik ok 5-20W ?? Bo szukałem na elce ale nic dla moich potrzeb nie znalazłem...
  • REKLAMA
  • #2 4475096
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    Proszę bardzo w załączniku masz opis prostego filtru (może być zarówno dolno jak i górno przepustowy - a zmiana nastepuje przez odpowiednie dobranie elementów) Do tego DDB (protelem otworzysz).
    Załączniki:
    • filtry_audio.rar (196.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4480794
    grzes195
    Poziom 16  
    Nie ma czegoś prostrzego(mniej elementów). Czytałem ze sa jakies kondensatory czy cos.
  • REKLAMA
  • #4 4480831
    Redgy
    Poziom 33  
    Jaka częstotliwość odcięcia cię interesuje ?
  • #5 4512249
    grzes195
    Poziom 16  
    Nie znam sie za bardzo na tym:( Ale chce żeby był jak najlepszy czysty bass...
  • #6 4557168
    Redgy
    Poziom 33  
    No to radze prześledzić dział na elektrodzie poświęcony audio i zorientować się jak działa filtr dolnoprzepustowy. Jest tam kilka projektów (zarówno filtrów pasywnych, jak i aktywnych) Wyżej załączyłem aktywny w miare uniwersalny ponieważ można dobrać sobie parametry pasma przenoszenia w zależności od potrzeb. Podaj konfiguracje swoich głośników i ewentualnie wzmacniacza i przedwzmacniacza (jeżeli posiadasz).
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu najprostszego filtru dolnoprzepustowego do głośnika o mocy 5-20W. Zaproponowano załącznik z opisem prostego filtru, który może działać jako dolno- lub górnoprzepustowy w zależności od doboru elementów. Wskazano, że prostszych rozwiązań z mniejszą liczbą elementów raczej nie ma, choć wspomniano o kondensatorach jako podstawowych komponentach filtrów. Pytano o preferowaną częstotliwość odcięcia, na co odpowiedziano, że celem jest uzyskanie jak najlepszego, czystego basu. Zasugerowano zapoznanie się z projektami filtrów pasywnych i aktywnych dostępnymi na forum, podkreślając możliwość dostosowania parametrów pasma przenoszenia. Poproszono o podanie konfiguracji głośników oraz wzmacniacza i przedwzmacniacza, jeśli są dostępne, aby dobrać odpowiedni filtr. Jeden z postów został uznany za nie na temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA