logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzielnik częstotliwości przez 103 na dwóch dekadach 74190

mroovka 14 Lis 2007 00:40 2699 7
REKLAMA
  • #1 4478818
    mroovka
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Siedzę nad tym zadaniem już którąś godzinę i nie daję już rady.
    Do dyspozycji mam:
    - 2 takie dekady
    - przerzutnik nieR nieS
    - 2 nand 2 wejściowe
    - 2 nand 3 wejściowe
    - 3 negatory
    - 2 xory

Najpierw próbowałem połączenia kaskadowego z użyciem przerzutnika jako licznika modulo 2. Dekady nie mają oddzielnego wyprowadzenia Resetu, więc po doliczeniu do 103 należy wpisać im stan 0000 równolegle. Niestety nie wiedziałem jak w tym samym czasie wyzerować mój przerzutnik, szczególnie przy tak niewielu funktorach.

Kolejną myślą było wydłużenie cyklu jednej z dekad poprzez wpisanie jej stanu wyższego od 9, tak, żeby od tego stanu liczyła do 15 jak 4 bitowy licznik binarny. Tutaj z kolei pojawia się kłopot z tym, że do tej "oszpeconej" przeze mnie dekady należy raz wpisywać owy wyższy stan, ale w momencie resetu stan 0000 i to mnie już przerasta, przynajmniej dzisiaj wieczorem, a laboratorium mam już jutro.
  • REKLAMA
  • #2 4478839
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przecież dwie dekady 74190 to tylko dzielnik (w najlepszym układzie ) do 100... a gdzie jeszcze trzy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4478844
    mroovka
    Poziom 14  
    No napisałem, że można:
    - dodać przerzutnik i wtedy mamy zakres od 0 do 199
    - rozszerzyć cykl jednej z dekad

Ale w obu przypadkach nie radzę sobie z resetowaniem:
    a) przerzutnika
    b) dekady o zmienionym cyklu
  • #4 4479399
    mroovka
    Poziom 14  
    Wymyśliłem, że przerzutnik wstawię między dekady jako licznik dziesiątek, wtedy zarówno w stanie 103 jak i stanie 0 będzie miał on ten sam stan i nie będzie go trzeba resetować. W takiej konfiguracji pierwsza dekada liczy jedności, przerzutnik dziesiątki a druga dekada dwudziestki.
  • REKLAMA
  • #5 4479521
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    Idealnie i prosto bylo by gdybys mial 3 takie liczniki wtedy mozna by uklad uproscic. 3 liczniki szeregowo w ukladzie licznika 999. Wpisujesz uzupelnienie do wartosci 103 i podajesz sygnal zegarowy, impuls przeniesienia z ostatniej dekady to twoj sygnal wyjsciowy, ktory jednoczenie wpisuje nowy stan poczatkowy (uzupelnieni do 103).
    Z tego co masz da sie to zrobic ale bedzie troszke zlozony uklad, budujesz licznik do 99 z dekad i dodatkowo jeden przerzutnik w ukladzie licznika do 2, teraz czeka cie uklad detekcji stanu 103 na wyjsciach - tak na prawde to musisz wykryc jedynka na liczniku do 2 i wartosc 3 na dekadach, do tego wystarczy pare bramek.
    Pozdrawiam.
  • #6 4482105
    mroovka
    Poziom 14  
    Można prościej ;p
    Obie dekady liczą rewersyjnie, po wyzerowaniu starszej dekady jej bit pożyczki uruchamia LOAD i wgrywamy stan 102, czyli 10 na starszej dekadzie i 2 na młodszej. Wejściem starszej dekady jest bit pożyczki z dekady młodszej.
    =0 dodatkowych elementów
  • REKLAMA
  • #7 4482872
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    myslalem nad czyms takim jak na zalaczonym rysunku. Troszke uproscilem uklad.
    2 dekady + dzielnik :2 tworza licznik 0-199, wykrywamy stan 103 i to jest twoj sygnal wyjsciowy / jednoczesnie impuls zerujacy ustawiajacy liczniki, nie pamietam czy zeruje je H czy L w razie czego daj inverter, na wyjsciu jest 2x7406 ale to tylko bufor. Interesuje cie wykrycie stanu 3 na pierwszej dekadzie przy jednoczesnej obecnosci H na setkach, stan podobny nigdy sie nie powtorzy wiec dekoder jest uproszczony do jednej bramki.
    Pozdrawiam
    Dzielnik częstotliwości przez 103 na dwóch dekadach 74190
  • #8 4483325
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    mroovka napisał:
    Można prościej ;p
    Obie dekady liczą rewersyjnie, po wyzerowaniu starszej dekady jej bit pożyczki uruchamia LOAD i wgrywamy stan 102, czyli 10 na starszej dekadzie i 2 na młodszej. Wejściem starszej dekady jest bit pożyczki z dekady młodszej.
    =0 dodatkowych elementów

No właśnie :), wszyscy się sugerują tym liczeniem do 10 a sprzężenie korygujące stan licznika do liczenia BCD działa tylko przy stanie 0 licznika przy liczeniu w dół i przy 9 dla liczenia w górę. W pozostałych stanach licznik nie jest korygowany więc załadować można dowolną wartość.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji dzielnika częstotliwości modulo 103 przy użyciu dwóch liczników dekadowych 74190 oraz ograniczonej liczby elementów logicznych (przerzutnik typu RS, bramki NAND, negatory, XOR). Problemem jest efektywne resetowanie liczników po osiągnięciu stanu 103, zwłaszcza brak oddzielnego wyprowadzenia resetu w dekadach oraz konieczność równoległego zerowania przerzutnika. Proponowane rozwiązania obejmują: zastosowanie dodatkowego przerzutnika jako licznika dziesiątek, co pozwala na uniknięcie resetowania przez synchronizację stanów; wydłużenie cyklu jednej z dekad do 15 i sterowanie jej stanem za pomocą układu detekcji stanu 103; kaskadowe łączenie dekad z przerzutnikiem tworząc licznik do 199 z detekcją stanu 103 za pomocą bramek logicznych; liczenie rewersyjne obu dekad z wykorzystaniem bitu pożyczki do załadowania stanu 102 bez dodatkowych elementów; oraz uproszczony układ z licznikiem dzielącym przez 2 i detektorem stanu 103 generującym sygnał zerujący. Wskazano, że dekady 74190 standardowo dzielą do 100, więc rozszerzenie do 103 wymaga dodatkowej logiki. Podkreślono, że korekta licznika BCD działa tylko przy określonych stanach (0 i 9), co umożliwia załadowanie dowolnej wartości w innych stanach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA