logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować oprogramowanie na Sony Nav-U NV-U71T bez płytki?

AdamDnB 14 Lis 2007 15:59 11383 13
REKLAMA
  • #1 4480229
    AdamDnB
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie.
    Mam problem dotyczący nawigacji gps sony NAV-U71T. Przywiozłem ją z Niemiec i nie posiadam do niej żadnej płytki ze sterownikami. ActivSync widzi ją, mam możliwość przeglądania zawartości pamięci, ale gdy próbuję zainstalować np. automapę, jej instalator pisze "brak podłączonego urządzenia". Poza tym podobno działała ok, a gdy próbuję ją włączyć, na wyświetlaczu pojawia się napis REINSTALLATION i nic nie mogę zrobić, gdyż jak pisałem nie mam do niej kompletnie żadnego oprogramowania. Może znajdzie się osoba, która posiada sterowniki do takiego sprzętu lub pomoże mi w inny sposób?
  • REKLAMA
  • #2 4480250
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    System należy odblokować jeśli chcesz instalować inne oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #3 4480280
    AdamDnB
    Poziom 11  
    Czy mógłbyś przybliżyć mi pojęcie odblokowania systemu? Jak mam tego dokonać? Nie posiadam nawet instrukcji obsługi. Sciągłem w PDF co prawda od nav-u70t, ale nic tam nie ma na temat komunikatu reinstallation.
  • #4 4480308
    marek216
    Poziom 43  
    Navi woła o oryginalną kartę.
  • #5 4480365
    AdamDnB
    Poziom 11  
    marek216 napisał:
    Navi woła o oryginalną kartę.

Nie rozumiem jaką kartę.
    Gość, który mi to podarował, włączył przy mnie i działało.
    Teraz po jakiś 2 tygodniach w Polsce włączam, a on pisze reinstalation...
    Przepraszam, ale nie rozumiem, czego ten sprzęt ode mnie chce...
    Przypominam, żę mogę kasować i dodawać pliki do pamięci, lecz instalator automapy tego sprzetu nie widzi.
  • #6 4480583
    marek216
    Poziom 43  
    Nie skasowałeś czegoś z \Flash .

Navi reinstaluje ( bądź chce to robić ) oprogramowanie do nawigacji
  • #7 4616108
    AdamDnB
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Temat nadal nie jest zamknięty
    Niczego w tym sprzęcie nie kasowałem.
    :(
    Ściągam co się da do tego sprzętu i nic...
    Obraz oryginalnej płytki ściągnąłem i przy próbie odpalenia wyskakuje aplet, że:
    nie jest to prawidłowa aplikacja systemu win32.
    Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że to już trzecia płytka z kolei i wciąż to samo...
    POOOMOOOCYYY!!!
  • REKLAMA
  • #8 5200877
    Andy_M
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam !
    Może sie przyda , jeszcze ?
    Miałem podobny przypadek z NAV-U70T.
    Nawigacja musi byc zasilana z zewnetrznego zasilacza - jest to warunek polaczenia sie z PC-tem.
    Potrzebna jest oryginalna płyta od navi, ktora po uruchomieniu na PC-cie tworzy połączenie z navi po USB i uzupełnia wszystkie brakujące lub uszkodzone pliki systemowe nawigacji.
    Po odbudowaniu systemu można też z tej płyty wgrac mapy Europy (jest kilka wersji i nawet podobno z mapą Polski ) .
    Pisze podobno, ponieważ dokładność tej mapy może porazić nawet najmniej wymagającego klienta (np . kilkudziesięciotysięczne miasto sprowadzone do jednej ulicy, na dodatek z błędną nazwą ).
    pozdrawiam i życzę sukcesów w uruchomieniu tego curiosum ;)
    Andrzej
    PS. Na stronie Sony raczej brak jakiegokolwiek rozsądnego wsparcia bądź aktualizacji mapy
    Amoże to coś wyjaśni http://webs.ono.com/escodaes/actualizaciones%20software%20y%20mapa.htm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 5347092
    Bradziaga
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poszukuje CD do U71T do reinstalacji. Wyżuciłem za dużo plików. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
  • #10 5349366
    janko23
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Posiadam dvd sony nav-u nv-u70t ,jeżeli ewentualnie mogło by to pomóc to daj znać na PW.
  • Pomocny post
    #11 5365584
    Bradziaga
    Poziom 12  
    Dzięki.Już sobie poradziłem. Wgrałem najnowszą mapę europu od Navigona. Działa super. Jeśli jeszcze ktoś ma z tym problem to chętnie pomogę.
  • #12 5371048
    major1984
    Poziom 1  
    witam wszystkich, mam ten sam problem nie mam plyty od tej nawigacji a chcialbym zaaktualizowac mape, bo w tej co mam to polowe polskich drog nie ma, w activsync nawigacje wykrywa.
  • Pomocny post
    #13 5378315
    Bradziaga
    Poziom 12  
    Jak ja to zrobiłem!!

Karta powinna być nie większa jak 2 GB.
    Formatujemy kartę pod winda w czytniku na FAT Lub FAT 32
    Teraz należy utworzyć na niej katalog "Sony"
    W tym katalogu znajda się takie podkatalogi jak:
    Bit map
    nav-u
    nav-u1 ....jeśli mamy aktualizację
    Device name
    Europe_Sony06......to sa mapy od Sony
    Landmarks
    Calib
    Pwm
    Mając taka kartę, wyrzucamy z niej plik "Europe_Sony06" i w to miejsce kopiujemy mapę:
    CentralEurope_Q2_2008.

Następnie zmieniamy nazwę tej mapy na "Europe_Sony06"
    Wkładamy kartę do nawigacji i mamy 32 kraje i Polskę z najmniejszymi ścieżkami./mieszkam na wsi
    a ulice są zaznaczone nazwami/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nawigację GPS Sony NAV-U NV-U71T bez oryginalnej płyty instalacyjnej i napotyka problem z komunikatem "REINSTALLATION" przy uruchamianiu oraz brakiem wykrycia urządzenia przez instalator Automapy mimo widoczności w ActivSync. Problem wynika z braku oryginalnego oprogramowania systemowego, które nawigacja próbuje automatycznie przywrócić. Konieczne jest odblokowanie systemu i posiadanie oryginalnej płyty instalacyjnej, która po uruchomieniu na komputerze tworzy połączenie USB i uzupełnia brakujące lub uszkodzone pliki systemowe. Nawigacja musi być zasilana z zewnętrznego zasilacza podczas połączenia z PC. Użytkownicy sugerują, że bez oryginalnej płyty nie da się poprawnie zainstalować oprogramowania ani map. Alternatywnie można przygotować kartę pamięci (do 2 GB, sformatowaną na FAT/FAT32) z odpowiednią strukturą katalogów i plikami map, co pozwala na aktualizację map i poprawne działanie urządzenia. Udostępniono również linki do kopii karty systemowej Sony NV-U71T podzielonej na części do pobrania. Wsparcie ze strony Sony jest ograniczone, a dostępne mapy mogą mieć niską dokładność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA