logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DCT4 Nokia - Do czego służą pozostałe kody odblokowujące SIM lock?

awess 02 Gru 2003 18:13 1828 8
REKLAMA
  • #1 422327
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    mam programik do generowania kodów odblokowujących(sim lock) nokie dct4, generuje on 7 kodów a tylko jeden służy do zdejmowania sim locka. Czy może wie ktoś do czego służą pozostałe?
    i drugie pytanko:
    odkąd mam ten kalkulatorek(dct4) cały czas zastanawia mnie w jakim celu nokia zrobiła coś takiego? czyżby w celu podwyższenia sprzedaży?
  • REKLAMA
  • #2 422471
    [ DoctoR ]
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    kodow jest 7 bo mozna zalozyc 6 simlockow... (kod 7 sciaga wszystkie 6 simlockow od razu)... jednak najczesciej zakladany jest tylko 1 simlock
  • #3 422511
    awess
    Poziom 16  
    a co to znaczy że można założyć 6 sim locków i że najczęściej jest zakladany jeden?
  • REKLAMA
  • #4 422531
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    tak jak piszesz. Co do samego kalkulatora to kto ci powiedział ze zrobiła go nokia?
  • #5 422699
    awess
    Poziom 16  
    absolutnie nie uważam że klkulator zrobiła nokia, tylko cały czas zastanawiam sie dlaczego opogramowanie noki pozwala na takie łatwe zdjęcie sim locka? w innych komórkach jest to nie możliwe, lub chociażby w starszych nokiach. czy jest to celowe działanie tej firmy? wydaje mi się ze tak, np dlatego ze po wpisaniu kodu wyswietla sie "Ograniczenia telefonu odblokowane" więc nie jest to przypadkowy bład. Po zatym wcale nie ubolewam nad tym wręcz przeciwnie, Tym bardziej że nigdy nie miałem innego telefonu niż nokia. Po prostu jestem ciekawy jak to z tym jest?
  • REKLAMA
  • #6 423045
    dziur
    Poziom 32  
    no moze nie jest to takie łatwe jak ci sie wydaje, bo chociazby masz kalkulator i czy probowałes rozgrysc algorytm kalkulowania tych kodów? ktore liczby sa istotne z imei a ktore nie? po co sie wpisuje kod sieci? Dojdz do algorytmu a potem napisz ze była to bułka z masłem.
  • REKLAMA
  • #7 423465
    awess
    Poziom 16  
    znowu mnie nie zrozumiałeś, nawet nie mam zamiaru prubować tego rozgryzać, bo nie mam zielonego pojęcia jak chociażby się zabrac do tego, miałęm na myśli to że posiadająć taki kalkulator zdjęcie simlocka z noki dct4 jest banalne. flashowanie było o wiele bardziej skąplikowane, i nie każdy był w stanie to zrobić, natomiast przepisać pare cyferek potrafi każdy. i ponawiam moje pytanie w jakim celu nokia tak ułatwiła odblokowywanie telefonów?
  • #8 423813
    dziur
    Poziom 32  
    w dct3 tez tak mozna tylko w nowych został zlamany algorytm. Gryffin wypuscił przy clipie chyba taki kalkulator. Ktos kto wymyslił kalkulatora przeliczył sie, kiedys program był na donglu i kosztował 2tys zł wiec nie byo nic za free. Jak zaczeły pojawiac sie coraz tansze dongla został wpuszczony program ktory generuje kody bez klucza sprzetowego czyli taki jak ty pewnie posiadasz. Dlatego własnie cena na simlocki spadła.
    Nokia nic nikomu nie ułatwila, algorytm albo zostal zlamany albo ukradziony z firmy.
  • #9 423999
    awess
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki. Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Ale pojawiły się nowe pytania: Czy znając te agprytmy da się w ten sposób odblokaować każdy telefon (nie chodzi tylko o nokie)? Kto lub co to jest ten Gryffin?
    Co to jest dongl? (domyślam się że jest to jakaś przystawka realizująca dany algorytm) Mam nadzieje że więcej nie bede zadawał takich beznadziejnych pytań. A na koniec mam jeszcze jedno: czy możesz podać mi jakąś stronke na której by było troche informacji na ten temat i mógłbym sie w to troche wgłebić? Jeszcze raz wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Programy generujące kody odblokowujące SIM lock dla telefonów Nokia DCT4 tworzą siedem kodów, ponieważ możliwe jest założenie do sześciu różnych blokad SIM, a siódmy kod usuwa wszystkie jednocześnie. Najczęściej jednak stosowany jest tylko jeden SIM lock. Kalkulatory kodów nie są oficjalnym narzędziem Nokii, lecz powstały w wyniku złamania lub wykradzenia algorytmu zabezpieczeń. W starszych modelach Nokia DCT3 również istniała możliwość odblokowania, jednak algorytm w DCT4 został złamany, co umożliwiło łatwiejsze generowanie kodów bez konieczności użycia sprzętowego klucza (dongla). Dzięki temu proces odblokowania stał się prostszy i tańszy w porównaniu do wcześniejszych metod, takich jak flashowanie. Firma Nokia nie ułatwiła celowo odblokowywania telefonów – jest to efekt działań osób trzecich. Pojawiły się pytania o możliwość odblokowania innych marek telefonów znając algorytmy oraz o pojęcia takie jak dongle i Gryffin – programista, który stworzył jeden z kalkulatorów do generowania kodów przy modelu Nokia 5110 (Clip).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA