logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Al'a server, nie wiem jakiego linux'a wybrać I słaby PC'et

ravmar 15 Lis 2007 18:18 1263 7
REKLAMA
  • #1 4484635
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    Witam
    Ostatnio znalazłem w swoich śmieciach starego działającego kompa. Płyta główna to Abit ZM6 + celeronik na sokecie A 370 400MHz, ale po podkręceniu ma prawie 600Mhz. Ramu jest 128Mb+64Mb.Karta graficzna to Radeon jakiś 7xxx (z tego co pamiętam, to do niedawna te karty były instalowane do biurowych komputerów ma albo 32mb albo 64,posiada TVout i S-video) Z powodu, że ten komputer ma stać w pokoju musi być prawie nie słyszalny. Kupuje jutro adapter CF->IDE i Compactflash tylko nie wiem jeszcze czy 512mb czy 1gb. Potem jest opcja dokupienia 2 flashów pod USB 2x2Gb co łącznie dawało by mi przestrzeń równą 5GB (+CF) ale tylko na CF był by system linux. Komputer miał by służyć do ściągania plików nocą, ale może w niedalekiej przyszłości postawiłbym na nim jakiś server. Mając do dyspozycji dość mało miejsca na system, zwracam się do was z pytaniem jakiego linuxa postawić na tym sprzęcie. Dodam, że kiedyś trochę pracowałem na tym oprogramowaniu, ale moje umiejętności oceniam na przeciętne. Czytałem już główny temat na elce o linuxsie, ale nie znalazłem tam informacji, które by mnie zaciekawiły i rozwiały wszystkie moje wątpliwości. Dodam, że na komputerze nie będzie, żadnych ważnych danych, a wszystko co pobiorę i tak zostanie z stamtąd zabrane w ciągu 10 godzin ze względów na mały dysk.
  • REKLAMA
  • #2 4484745
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Ja rodzinę Uniksów znam w sposób bardzo przestarzały, czyli znakowy.
    Ale kilka miesięcy temu porównywałem cechy różnych dystrybucji Linuksa,
    aby kupić coś na słaby komputer. Jest jakaś strona w Internecie,
    która na podstawie ankiety podpowiada jaką dystrybucję wybrać,
    ale nie pamiętam adresu - wszedłem tam linkiem z jakiegoś wątku
    na Elektrodzie

Wybrałem podobno najtrudniejszy do instalacji i bieżącego stosowania,
    ale za to najbardziej zbliżony do standardu Uniksa, Slackaware 12
    na 4 CD (jest już wersja na DVD) kupiony w Empiku

Na razie go nie instalowałem i tylko korzystałem z narzędzia
    do partycjonowania dysków, ale robi na mnie dobre wrażenie brakiem
    jakichkolwiek graficznych wodotrysków

Tylko tyle mogę się na razie wypowiedzieć. Może daj w wyszukiwarce
    frazę "jaki Linux" i powinieneś otrzymać odwołania do stosownych wątków
  • REKLAMA
  • #3 4484769
    ravmar
    Poziom 22  
    kupiłeś, linux jest darmowy czyż nie ?
    Sciągam jakiegoś NND http://www.nnd-linux.pl/index.php
    podobno mało wymaga i jes nastawiony na server i router. Mam nadzieje, że można na nim chociaż stronki przeglądać ?
  • REKLAMA
  • #4 4484899
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Slackware jest darmowy, ale płaci się za nośniki dystrybucyjne
    i czasopismo. Zapłaciłem poniżej 30 zł. W tym samym Empiku
    można kupić wersję komercyjną Linuksa o nazwie Suse produkcji Novella.
    Ceny nie pamiętam, ale jest porównywalna z Windows XP Home.
    Nie znam tej dystrybucji, ale Novella znam z czasów, kiedy byłem
    certyfikowanym administratorem Netware i wtedy miałem o nich dobrą
    opinię

Oj, obawiam się, że specjalizowana dystrybucja może mieć rozbudowane
    cechy serwerowo-sieciowe, kosztem funkcji graficznego środowiska
    użytkownika. Lepiej sprawdź, zanim postawisz sobie potężny serwer
    z małymi możliwościami klienckimi
  • #5 4484976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4485027
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    ravmar napisał:
    Sciągam jakiegoś NND http://www.nnd-linux.pl/index.php
    podobno mało wymaga i jes nastawiony na server i router. Mam nadzieje, że można na nim chociaż stronki przeglądać ?

No właśnie też od pewnego czasu używam NND i też jestem ciekawy czy można przeglądać w nim strony. Dołączam się do pytania.

Co do tematu. Jeśli chodzi o NND polecam, bardzo funkcjonalny w razie jakichś problemów chętnie pomogę bo już przerobiłem z nim oj sporo godzin i problemów :D
  • #7 4485359
    ravmar
    Poziom 22  
    Do Dawid.wielun - czy mozna z tego NNd ściągać pliki np. z rapidshare ? Czy NND jest tylko i wyłącznie ie dostawienia servera i tyle ?

Dodano po 10 [sekundy]:

Do Dawid.wielun - czy mozna z tego NNd ściągać pliki np. z rapidshare ? Czy NND jest tylko i wyłącznie ie dostawienia servera i tyle ?
    Ile zajmuje NNd ?
  • #8 4485417
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Kurcze właśnie nie wiem czy można ale obawiam się że nie, niech się ktoś wypowie kto wie.
    NND mi po instalacji i zainstalowaniu kilku rzeczy takich jak ssh, niceshaper, dhcp, samba zajmował 197 MB

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lekkiej dystrybucji Linuksa na stary, słaby komputer z płytą główną Abit ZM6, procesorem Celeron 400 MHz (podkręcanym do 600 MHz), 128 MB + 64 MB RAM oraz kartą graficzną Radeon serii 7xxx z TVout i S-video. Komputer ma być cichy i wykorzystywany głównie do nocnego pobierania plików oraz ewentualnie jako serwer. Planowane jest użycie adaptera CF->IDE z kartą CompactFlash 512 MB lub 1 GB oraz dodatkowo dwóch pendrive’ów USB 2x2 GB, gdzie system Linux miałby być zainstalowany na CF. Wśród proponowanych dystrybucji wymieniono Slackware (wersja 12), Debian, NND Linux oraz Floppix. Slackware jest darmowy, ale nośniki są płatne, a NND Linux jest lekką dystrybucją nastawioną na serwery i routery, zajmującą około 197 MB po instalacji podstawowych pakietów. Pojawiły się pytania o możliwość przeglądania stron internetowych i pobierania plików z serwisów typu Rapidshare na NND. Zwrócono uwagę, że specjalistyczne dystrybucje serwerowe mogą mieć ograniczone środowisko graficzne, co może wpływać na komfort użytkowania. Zalecane jest sprawdzenie funkcjonalności przed instalacją.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA