logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Polar CZP236 - nie chłodzi

LENZ84 15 Lis 2007 21:54 3470 6
REKLAMA
  • #1 4485709
    LENZ84
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z chłodziarko-zamrażarką Polar CZP236, wczoraj podczas wyjmowania żywności z lodówki zauważyłem że jest w niej ciepło, musiało tak już być od dnia poprzedniego bo dało się wyczuć brzydki zapach powoli psującej się żywności, co do zamrażarnika mrozi ale tylko jego lewa połowa, prawa jest niby lekko zimna ale wogóle nie oblodzona, próbowałem dzisiaj odmrozić i oczyścić lodówkę z tyłu oraz posprawdzać czy nic tam się nie poluzowało ale bez rezultatu proszę o pomoc, z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4485844
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    Na te pytania pełna odpowiedź w "szukaj", hasło np. "Polar nie mrozi" i wszystko jasne :D
  • REKLAMA
  • #3 4485935
    LENZ84
    Poziom 10  
    Jest tam faktycznie dużo o tym ale nic co rozwiązało by mój problem :|
  • REKLAMA
  • #4 4485973
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    twoj problem to nieszczelny układ chłodniczy i przez to brak gazu, wolaj serwis bo sam tego nie naprawisz,
  • REKLAMA
  • #5 4485984
    nares
    Specjalista AGD
    LENZ84 napisał:
    Jest tam faktycznie dużo o tym ale nic co rozwiązało by mój problem :|

Bo ten problem może rozwiązać tylko dobry serwis. Najprawdopodobniej masz nieszczelność układu, a co za tym idzie, ubytek gazu - sam nic nie zrobisz.
  • #6 4486038
    LENZ84
    Poziom 10  
    Z tego co piszecie to napewno ta nieszczelność układu, ile może kosztować nabicie gazu i czy samo nabicie wystarczy ? nietrzeba będzie jeszcze naprawić tej nieszczelności ?
  • #7 4486050
    nares
    Specjalista AGD
    :arrow: lidmar - mały dubelek :D
    Nie wystarczy nabicie - trzeba zlokalizować nieszczelność, ewentualnie może być coś przytkane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chłodziarko-zamrażarka Polar CZP236 wykazuje problem z chłodzeniem – w części lodówkowej jest ciepło i nieprzyjemny zapach, a zamrażarka mrozi tylko częściowo (lewa połowa działa, prawa jest lekko zimna, ale bez oblodzenia). Próby odmrożenia i czyszczenia tylnej części urządzenia nie przyniosły efektu. Przyczyną najprawdopodobniej jest nieszczelność układu chłodniczego skutkująca ubytkiem czynnika chłodniczego (gazu). Samodzielna naprawa jest niemożliwa, konieczna jest interwencja serwisu. Nabicie czynnika chłodniczego bez usunięcia nieszczelności nie rozwiąże problemu, dlatego najpierw trzeba zlokalizować i usunąć wyciek, a następnie uzupełnić czynnik chłodniczy. Możliwe jest również zatkanie układu chłodniczego, które wymaga diagnostyki serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA