logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić świece żarowe bez zdejmowania kapturków?

paputek11 16 Lis 2007 12:42 2740 9
REKLAMA
  • #1 4487239
    paputek11
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam!
    mam do kolegow pytanko poniewaz chce sprawdzic swiece zarowe i nie mogac sciagnac wszystkich kaputrków a jest ich 5 z dwoma sie uporalem a pozosatle to albo nie ma dojsci a do nich albo niechca zejsc,pomyslałem sobie i takie cos zrobilem otoz sciaglem kostke z ukladu zaplonowego przyłozylem miernik pomiedzy kabelek od swiecy<byl zalozony kapturek na swiecy> a drugi przewod od miernika do kostki tzn do jednego bolca poniewaz chcialem sprawdzic bez sciagnania czy swiece sa dobre pokazal mi miernik opor tzn chyba ze swieca jest dobra ale ciekawi mnie jedna rzecz otoz jak sprawdzam poozstale bolce w kostce przy zalozonym w tym samym miejscu kbalu n atej samej swiecy pokzauje mi ze wszedzie jest opor to tak jakby bylo gzdies zwarcie a moze mi sie zdaje i tak ma byc prosze o pomoc,dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 4487258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4487396
    paputek11
    Poziom 11  
    tak mercedes czyli w/g ciebie jest dobrze tak?
  • #4 4487508
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Ktory Mercedes .Jaki silnik .Rok auta.Bez takich danych nie mowy o pomocy. Pozatym jeśłi sprawdzasz świece żarowe to sprawdzaj miedzy świecą a masą pojazdu wtedy wynik będzie wiarygodny.
  • REKLAMA
  • #5 4487598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4488252
    paputek11
    Poziom 11  
    zrobilem tak tzn.wypialem wtyczke i podpialem kolejno akumulator + do kostki i wszystko ok
    jak tearz sprzwadzic przekaznik ale wydaje mi sie ze to juz problem dla elektronika
  • #7 4488472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4488943
    paputek11
    Poziom 11  
    wiec tak swiece sprawdzone wiec sa dobre a powod dla ktorego spawzdalem te swiece to to ze gdy autko jets zimne podczas zapalania gdy zgasnie kontrolka od swiec na desce zapala za np 5 ,7 razem a czasem zapala za 2 razem potem gdy jest autko cieple zapala od razu co moze byc przyczyna w/g ciebie?
  • REKLAMA
  • #9 4489779
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Jaki kolor dymu z układu wydechowego leci na zimnym silniku przy odpalaniu ?
    Jeśli świece są dobre pozostaje sprawdzić kompresje, wtryski, pompe wtryskową
    .
  • #10 4489951
    paputek11
    Poziom 11  
    leci kolor biały hmm.a co przekazik ne bedzie winny?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody sprawdzania świec żarowych w samochodzie marki Mercedes bez zdejmowania kapturków. Zaleca się pomiar rezystancji między świecą a masą pojazdu dla wiarygodnego wyniku. W Mercedesie możliwe jest testowanie świec poprzez wypięcie wtyczki od sterownika i pomiar na kostce. Po sprawdzeniu świec i potwierdzeniu ich sprawności, problemem może być przekaźnik świec żarowych lub inne elementy układu, zwłaszcza gdy zapalanie świec następuje z opóźnieniem na zimnym silniku. Wskazano również na konieczność kontroli koloru dymu z układu wydechowego (biały dym) oraz ewentualne sprawdzenie kompresji, wtrysków i pompy wtryskowej jako potencjalnych przyczyn problemów z rozruchem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA