logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3410 faid, flash tornadem, przelicznie sum kontrolnych.

starostast 18 Lis 2007 14:30 894 6
REKLAMA
  • #1 4494461
    starostast
    Poziom 13  
    Zmienilem flash tornadem wszystko sie wgrywalo tylko ze przy przeliczeniu sum kontrolnych tornado sie wywala.

kabel sprawdzalem na innych nokiach i jest ok

sprawdzalem tez na innym kompie i innej wersji ufsa i dalej to samo

Co moge zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 4494797
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Również miałem problemy z faid w tym modelu, dlatego po flaszu podłączałem pod Rolisa i przeliczałem sumy.
  • REKLAMA
  • #3 4494807
    starostast
    Poziom 13  
    tylko ze ja nie mam chinola
  • #4 4494888
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Dct-3 flasher wraz z kablami za parę złotych na allegro, przyda się na przyszłość. W tornado odznacz auto faid i daj niższą prędkość. Po flaszu disconnect, connect, check, info i faid.
  • REKLAMA
  • #5 4495875
    starostast
    Poziom 13  
    niestety nic nie pomaga, czyje ze bez kabelka nie da rady
  • REKLAMA
  • #6 4497356
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Nie potrzebujesz chinola ani żadnego boxa żeby przeliczyć FAID. Wystarczy Ci kabelek MBus. Możesz go zrobić z dowolnego kabla na RS - łączysz niebieski z białym (najczęściej) i to jest linia MBus a czarny jest masą. Podpinasz do wtyczki od flashera pod odpowiednie piny i przeliczasz Rolisem albo w DCT3 Repair albo w Eeprom Tolls 3.1 ...
  • #7 4668430
    siersc44
    Poziom 13  
    spróbuj na tym programie co robi z ufs-a zwykły kabel f/m-bus:P i policz rolisem te sumy...

Dodano po 5 [minuty]:

czesem jest też problem, jak nigdy telefon nie był flashowany to soft "jest zabezpieczony przez specjalistów", należy go "odbezpieczyć":)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy przeliczania sum kontrolnych FAID po wgraniu flasha za pomocą programu Tornado na telefonie Nokia 3410. Po flaszu proces przeliczania sum kontrolnych w Tornado kończy się błędem. Sprawdzono kabel na innych telefonach Nokia oraz na różnych komputerach i wersjach oprogramowania UFS, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach zasugerowano użycie alternatywnych narzędzi i metod, takich jak podłączenie telefonu do programu Rolis lub DCT-3 Flasher z kablem MBus, który można samodzielnie wykonać z kabla RS, łącząc odpowiednie przewody (niebieski z białym jako linia MBus, czarny jako masa). Zaleca się wyłączenie opcji auto FAID w Tornado i ustawienie niższej prędkości transmisji. Wskazano również, że do przeliczenia sum kontrolnych FAID nie jest potrzebny box typu Chinol, wystarczy kabel MBus i programy takie jak Rolis, DCT3 Repair lub Eeprom Tools 3.1. Dodatkowo, jeśli telefon nigdy nie był wcześniej flashowany, może być konieczne "odbezpieczenie" softu, gdyż jest on zabezpieczony przez producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA