logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać 100Hz w telewizorze Sharp LC-42RD2E? Podłączenie i ustawienia

tomhub 21 Lis 2007 01:12 2855 6
REKLAMA
  • #1 4503794
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Witam.Mam problem.Mianowicie kupiłem tv LC-42rd2e sharp-100Hz.Instrukcje czytałem ale jest bardzo powierzchowna.Nie mogę wykręcic z niego tych 100Hz.Po włączeniu przycisku I (info) w prawym rogu mam 50Hz.Podłączona cyfra pionek(bez HD) eurozłączem(pełne).Na cyfrze wyjscie tv/video ustawiam na RGB bez zmian.Na tv w opcjach ustawiam wejscie video tez na RGB i też 50Hz(cyfra podłączona po wejscie euro ext1).No kombinowałem na wszystkie strony i nic.Czy mam rozumieć że te 100 Hz osiągne tylko przy kablu i wejsciach HD?

Brak spacji po znakach przestankowych! Regulamin p.15. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4503827
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    "Technologia 100Hz (truD®) umożliwia usuwanie rozmyć spowodowanych ruchem i drgań w wysokiej jakości obrazach cyfrowych"
    Czytaj instrukcje obsługi str. 14, powinno działać po AV, sprawdź na sygnale z DVB-T jeśli masz możliwość odbioru.
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokazdv_nadajnik.php?pid=149
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokazdv_nadajnik.php?pid=567
  • REKLAMA
  • #3 4504293
    tomhub
    Poziom 19  
    witam.
    w MENU telewzora-wybor sygnału mam tlko opcje-y/c, cvbs/rgb

w MENU telewizora obraz- zaawansowane mam niedostepne 3DY/K (dostepne jest jeżeli poustawiam na CVBS ale też 50Hz). A w wyjsciutunera cyfry mam do wyboru RGB lub PAL.

Z naziemnych nie odbiore , za słaby sygnał.
  • REKLAMA
  • #4 4504661
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Telewizora nie znam ale wydaje mi się, że parametry wyświetlania obrazu nie są zależne od rodzaju sygnału. A więc szukałbym w ustawieniach serwisowych (nie menu). Wprawdzie nie bardzo rozumiem po co w telewizorze w funkcje 100 Hz możliwość pracy w trybie 50 Hz. Jak dla mnie nawet najgorszy jakościowo obraz będzie wyświetlany w trybie 100 Hz. Może ten egzemplarz nie posiada takiej funkcji. Pozostaje mieć nadzieję, że ktoś na forum rozpracował zagadnienie. A telewizor z nieco wyższej półki.
  • REKLAMA
  • #5 4505498
    tomhub
    Poziom 19  
    Podłączałem także DVD i nic. 50Hz.Przy kombinacjach z sygnałem wejsciowym i wyjsciowymi odbiorników uzyskuje tylko to ze pojawia mi sie jako dostepna opcja 3DY/K ale z tego co czytalem na str 14 instrukcji to że zakłocony sygnał av.
    TV jest 100Hz.

Zostaje mi mozliwosc pozyczenia odbiornika z wyjsciem hd i wtedy sprawdze bo juz mnie to zaczyna lekko denerwowac.
  • #6 4511533
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    W telewizorze kineskopowym układ 100Hz zwiększał ilość wyświetlanych klatek do 100 (realizowane za pomocą specjalnego układu cyfrowego), w celu wyeliminowania przykrego zjawiska migotania obrazu wyświetlanego przez kineskop.
    W telewizorach LCD, ze względu na ich budowę, migotanie nie występuje nawet przy 50Hz. Układ umownie zwany 100Hz w tych odbiornikach ma na celu poprawę płynności ruchu i częściowe zmniejszenie smużenia obrazu w ruchu, poprzez dodanie klatki pośredniej pomiędzy klatkami głównymi. Klatka pośrednia nie bierze się z nicości i jest ona tworzona na podstawie sąsiadujących ze sobą klatek głównych. Od algorytmu jaki jest wykorzystany do tworzenia klatki pośredniej, zależy w dużej mierze efekt końcowy jaki obserwujemy na ekranie. Sposób działania tak zwanego układu 100Hz w LCD obrazowo przedstawiono tutaj:

http://www.hdtvtest.co.uk...ou-take-a-look/
  • #7 4512390
    tomhub
    Poziom 19  
    :D Czyli zostałem oszukany?Kurde dla poprawienia samopoczucia mogło by sie chociaz wyswietlac 100HZ.hehe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sharp LC-42RD2E reklamowany jako 100Hz, jednak przy podłączeniu cyfrowego dekodera Pionek (bez HD) przez eurozłącze i ustawieniu sygnału na RGB, wyświetla się tylko 50Hz. W menu telewizora dostępne są opcje sygnału Y/C, CVBS/RGB, a zaawansowane ustawienia 3D Y/K są niedostępne lub aktywne tylko przy sygnale 50Hz. Próby podłączenia DVD również nie skutkują uzyskaniem 100Hz. Wskazano, że technologia 100Hz w LCD nie oznacza rzeczywistego odświeżania 100Hz, lecz interpolację klatek w celu poprawy płynności obrazu i redukcji smużenia. Uzyskanie efektu 100Hz może wymagać sygnału HD lub specjalnych ustawień serwisowych, które nie są dostępne w standardowym menu. Brak sygnału HD i ograniczenia wejść eurozłącza mogą uniemożliwiać aktywację pełnej funkcji 100Hz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA