logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 2075 - Błędy SC542 i SC543 po wymianie termistora AW100052

roozga 21 Lis 2007 09:21 2478 6
REKLAMA
  • #1 4504096
    roozga
    Poziom 11  
    Otóż już mi sił do niego brak.

Ale od początku. wymieniłem środkowy termistor, gdyż poprzedni się skończył i od tego moemntu dzieją się cud. Termistor jaki urzyłem to AW100052 (orygunalny) i zgodnie ze wszystkimi znakami na niebie i ziemi to jest ten konkretny do tej maszyny termistor. No i wszystko zaczeło hulać. Zadowolony pojechałem do następnego klienta a tu nagle tel że maszyna wyświetla kod błędu sc542 - za niska temp pieca. ok podjechałem i chciałęm podregulować, a piec się nie załączył. Po któymś tam włączeniu jednak poszedł i się załączył, podniosłem temp i włączyłem i wyłączyłem maszynę - kod błędu sc 543 za wysoka. Opuściłem temperaturę włączyłęm i wyłączyłęm, a tu info sc542 i tak w kółko.

Co jest grane bo już mam dosyć tej maszyny

Do tej pory bazowałem na serwisówce od 1060 - ale piece mają inne. NIe mam serwisówki, ani part listy - może ktoś poratuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4504441
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    sprawdz czy aby nie popełniłeś błędu w montażu środkowego termistora czy dokładnie jest tak umieszczony jak stary bo moim zdaniem chyba nie jest albo jest uszkodzony ( to nic że nowy). Bład 543 wygenerował ci prawdopodobnie termistor na skraju wałka bo jak sam mówisz podniosłes temperaturę czyli temperatura na srodku wzrosła powyżej 230 lub na skraju 220 stopni.Zakładam że nie wierze za bardzo środkowemu bo przy podgrzewaniu w normalnych warunkach pokazuje niedogrzanie
    A serwisówka jest prawie ta sama co do 1060
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4504907
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    na oba termistory była modyfikacja AW100096 -> AW100109 termistor skrajny
    AW100052->AW100108 termistor środkowy
  • Pomocny post
    #4 4505785
    kanon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Być może jest słaby kontakt pieca z maszyna ( wtyczka -gniazdo). Proszę zobaczyć jaka jest temperatura na bębnie a następnie docisnąć piec do maszyny i odsunąć. Jeśli temperatura spadnie to najprawdopodobniej zdeformowały sie lub zabrudziły styki gniazda ewentualnie wtyczki.
  • REKLAMA
  • #5 4511870
    roozga
    Poziom 11  
    Wszystko posprawdzałem i wciąż to samo. Zmienię jeszcze termistory. Teraz ciągle mam sc 542. Zamówię termistor środkowy po tej modyfikacji czyli aw100108. Zobaczymy co będzie
  • REKLAMA
  • #6 4512875
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Czy przypadkiem w ferworze walki nie podłączyłeś na krzyż grzałek?
  • #7 4525157
    roozga
    Poziom 11  
    Nie, wszystko jest podłączone ok. Dzisiaj zamówiłem czujniki nowe. Zobaczymy co będzie. Na pewno dam znać

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana środkowego termistora w drukarce Ricoh Aficio 2075 na model AW100052, mimo zgodności z oryginałem, spowodowała pojawienie się błędów SC542 (za niska temperatura pieca) i SC543 (za wysoka temperatura). Problemy objawiały się naprzemiennym wyświetlaniem kodów błędów przy regulacji temperatury pieca, który nie zawsze się załączał. Sugerowano sprawdzenie poprawności montażu termistora oraz ewentualne uszkodzenie nowego elementu. Wskazano, że termistory uległy modyfikacjom: AW100096 zastąpiono AW100109 (termistor skrajny), a AW100052 zastąpiono AW100108 (termistor środkowy). Zalecano także kontrolę styków wtyczek i gniazd pieca, które mogą być zdeformowane lub zabrudzone, co wpływa na odczyt temperatury. Autor planował wymianę termistora środkowego na nowszy model AW100108 zgodny z modyfikacją. Sprawdzono również poprawność podłączenia grzałek, które było prawidłowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA