logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ricih aficio 1027 - przesuwa drugą stronę w duplexie

clip7 22 Lis 2007 16:45 1412 11
REKLAMA
  • #1 4508876
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Z tą drugą stroną to też ciekawostka, bo najpierw jest skanowana strona 1, potem strona 2, która jako pierwsza powstaje na papierze a ta skanowana jako 1, jest 2 na papierze :)
    Do rzeczy. Pierwsza strona, która jest "zadrukowywana" na papierze jest oki, przy drugiej na 10 kopii, np:3, 4 i 6 są przesunięte tak, jakby kartka za wcześnie szła torem papieru i jakby za wcześnie na niej powstawał obraz. Różniece jakieś od 0 do 10 mm. Są to różne przesunięcia, niepowtarzalne.
    Rozwaliłem cały duplex, wyczyściłem i nic. Z szyby i z podajnika jest to samo. Przy jednostronnych jest ok. Moze to wina wałków synchronicznych, ale czemu tylko przy drugiej stronie w duplexie?
  • REKLAMA
  • #2 4509323
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Nie wiem co cie tak dziwi z zadrukiem kopi dwustronnych. Tak zawsze było i jest. Co do przesunięcia to sprawdź ustawienia rejestracji 1001 i fali 1003 dla kopi dwustronnych
  • #3 4510208
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    kolego salut coś nie tak z twoją diagnozą . kody te słuza ale do ustawienia pierwszej strony a we wszystkich aficio krawędź wiodącą drugiej strony ustawia sie w narzedziach urzytkownika ot tak dla zmylenia przeciwnika.
  • REKLAMA
  • #4 4511083
    clip7
    Poziom 23  
    Po prostu zastanawiam się, czy nie mogłoby być odwrotnie :)
    Co do ustawień, to ta wersja odpada. Gdyby coś było źle ustawione to przesunięcia byłyby powtarzalne, a nie są.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4511747
    Janusz.P
    To w takim razie zaczabym jednak od podmiany sprzegła synchronizacji -wygląda tak jakby ciągneło i nie zatrzymuje kartki na registracji tylko idzie dalej.
  • REKLAMA
  • #6 4512797
    salut
    Poziom 20  
    Janusz.P napisał:
    kolego salut coś nie tak z twoją diagnozą . kody te słuza ale do ustawienia pierwszej strony a we wszystkich aficio krawędź wiodącą drugiej strony ustawia sie w narzedziach urzytkownika ot tak dla zmylenia przeciwnika.

A do jakich ustawień według Ciebie służy SP 1-001-3 : SP 1-003-3 i nie mający wpływu na przód i tył SP 1-002-6. Ustawienia przesunięć w narzędziach użytkownika to zupełnie inna bajka.
  • REKLAMA
  • #7 4516000
    Janusz.P
    dokładnie to co napisałem ale może obrazowo kody które podajesz oczywiście służą do ustawienia obrazu na kartce czyli krawędzi wiodącej rozmieszczenia obrazu na stronie krawędzi tylnej itd ale jeżeli nie pasuje zgranie pierwszej i drugiej strony w duplexie to najbrdziej odpowiednim i najprostrzym rozwiązaniem jezt ustawienie tego z poziomu narzędzi urzytkownika i napoewno nie uda ci się zgrać tego kodami 1-001, 1-0021,1-003. no to by było na tyle ale myślę że ta dyskusja nic nie wniesie do tego tematu bo akurat tu jak się okazuje mamy do czynienia z trochę innym przypadliem
  • #8 4516747
    salut
    Poziom 20  
    Coś mi sie wydaje że nia czytasz dokumentacji ze zrozumieniem. Przeczytaj do czego służą te kody.
    A przesunięcie drugiej strony względem pierwszej jest ustawiane febrycznie. I można je regulowac w narzędziach urzytkownika. W tym przypadku zaryzykowałbym sprawdzic "paper feed timing".Może to powodowac rózne podawania papieru z rejestracji, aczkolwiek nie musi.
  • #9 4520123
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Problem występuje losowo i uważam że może za to odpowidać poślizg na którymś sprzęgiełku jednokierunkowym w module duplexu i sprzęgło rolki rejestracji- proponuję przemyć wszystkie w benzynie ekstrakcyjnej usuwając zanieczyszczenia i smar z tonerem , umyś osie sprzęgieł ( dotyczy sprzęgieł rolkowych) i powinno być po sprawie.

Powodzenia
  • #10 4520936
    arahael
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja ostatnio tez mialem podobny problem powodem tego bylo niedokrecenie jedna srubka duplexu do klapki :)
  • #11 4521637
    clip7
    Poziom 23  
    Cały duplex rozwaliłem. Z tego co pamiętam było tam jedno czarne sprzęgiełko jednokierunkowe i jedno chyba białe, razem z kołem od paska. Wszystkie ośki i tulejki wyczyszczone ale dalej ten sam problem. Skupię się chyba na rejestracji.
    pozdrawiam
  • #12 4817633
    clip7
    Poziom 23  
    sprzęgło rejestracji
    pozdrwiam
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przesunięcia obrazu na drugiej stronie wydruku duplex w kopiarkach Ricoh Aficio 1027, gdzie pierwsza strona jest poprawnie zadrukowana, natomiast na drugiej stronie przy wielokrotnych kopiach pojawiają się losowe przesunięcia od 0 do 10 mm. Przesunięcia są nieregularne i niepowtarzalne, co wyklucza błędne ustawienia rejestracji (kody 1001, 1003) jako przyczynę. Wskazano, że regulacja krawędzi wiodącej drugiej strony odbywa się w narzędziach użytkownika, a nie przez standardowe kody serwisowe. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę sprzęgła synchronizacji, które może powodować poślizg i przedwczesne przesuwanie papieru, a także dokładne oczyszczenie sprzęgieł jednokierunkowych i osi w module duplex, usunięcie zanieczyszczeń i smaru z tonerem. Wskazano również na możliwość problemu z poślizgiem sprzęgieł rolkowych lub niedokręconą śrubą w duplexie. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę sprzęgła rejestracji, co wyeliminowało losowe przesunięcia drugiej strony w duplexie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA